2012. április 11., szerda

Medvehagymás töltött káposzta (húsmentes)





Már írtam húsmentes töltött káposztáról, de ez most más.
A rizst teljes gabonából készült bulgurra és egész tönkölybúzára cseréltem
és a tölteléket nem káposztába, hanem medvehagymába csomagoltam.






Medvehagymás töltött káposzta

Hozzávalók
2 kg savanyított káposzta
20 db medvehagyma (nagyobb levelek)
40 dkg reszelt sajt vegyesen (füstölt, házi, ementáli)
40 dkg teljes kiőrlésű durumbúzából készült bulgur (a másik is jó)
10 dkg + 10 dkg tönkölybúza mag
(a Mullerben kapható tönköly rizs néven, nagyon finom)
fél fej fokhagyma
fűszerpaprika
chili
frissen őrölt bors
tengerisó
bio szárított fűszerkeverék
2 db tojás
3 ek paradicsomsűrítmény
1 dl olaj
víz






A gabonákat egy tálba öntöttem (10 dkg tönkölybúza kivételével),
rászórtam a fűszereket és 3 dl forró vízzel leforráztam. Hagytam, hogy magába szívja.
Amikor langyosra hűlt, hozzáadtam a 2 tojást, a fokhagymát, elkevertem.
Végül hozzáadtam a reszelt sajtot, amivel csak lazán összeforgattam.
Ilyenkor már nem szabad, nagyon keverni, gyömöszölni, mert akkor kemény lesz a töltelék.
A kuktába raktam egy sor szálas káposztát. Megszórtam egy marék  tönkölybúzával.
A töltelékből készítettem néhány nagyobb gombócot, amit szálas káposztába csomagoltam.
A kuktába sorakoztattam. Egy jó maréknyi káposztát szórtam rá.
A töltelék másik felét pedig, hirtelen ötlettől vezérelve, medvehagyma levelekbe csomagoltam.
Csak lazán beletekertem, a két vége kilátszott, tudtam, hogy a töltelék egyben marad, nem fog "kifolyni". Szintén a kuktába került, amire rászórtam a többi tönkölymagot.
Végül a maradék káposztával befedtem.


Egy tálban elkevertem az olajat, 2 ek. fűszerpaprikát, ízlés szerint borsot,
chilit, fűszerkeveréket, a paradicsomkrémet és vizet, majd a káposztára öntöttem.
A víz annyi legyen, hogy a töltelékeket ellepje, ( kb. 6 dl )

Lefedtem és 20 perc alatt (a kuktában 20 perc, fazékban attól függ a főzési idő,
mennyire szeretjük puhára főve a káposztát kb. 40 perc) készen van.





Nagyon finom  illata és íze van, semmi nem hiányzik belőle.
Aki kóstolja, mindig elcsodálkozik, hogy hús nélkül is lehet jót, finomat főzni.



6 megjegyzés:

  1. Én is szívesen megkóstolnám!!!! Kukoricadarás káposztát (is)szoktam tölteni, az is lehet húsmentes- gombával, szárítottal. Nagyon finom! Az azerbajdzsán konyha zöldségekkel tölt- mikor mit- szőlőlevelet, torma levelét stb.
    40 perc alatt főzöm a töltött káposztámat, kuktával nem kísérleteztem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szoktam tormalevelet, szőlőlevelet és spenótot stb. amit találok a kertben (!) Nagyon szeretem a kuktámat - ő már ilyen órás modern - pillanatok, na jó percek alatt kész van minden és sokkal teltebbek az ízek, a gabonák kis pufik lesznek, mert magukba szívnak minden nedvességet a nagy nyomásban. Nics extra konyhai gépem, de neki nagyon örülök, pont, mert leegyszerűsíti a dolgokat. A régi sípolósra már nem emlékszem, illetve csak annyira, hogy sípolt és nálam beindult a Pavlovi reflex, rohantam a konyhába Anyukámhoz...

      Törlés
  2. Nekem is van órás kuktám, nagy kedvenc, a sípolósat nem szerettem, picit mindig féltem tőle. Időt és energiát spórolok vele, többnyire krumplit héjában, húsféléket, céklát, csicseriborsót, száraz babot és nyelvet párolok benne. Egyéb, kész ételekkel nem próbálkoztam. De fentieknek nagyon bevált, mert vizet sem teszek hozzá, legfeljebb fél decinyit. Igaz, a töltött káposzta adagom bele sem férne a kukta edényébe, de majd teszek egy kísérletet :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jo otlet, el is viszem. Koszonom!

    VálaszTörlés