2012. április 28., szombat

Az ehető virágok. Pitypang limonádé




Akik rendszeresen látogatják a bejegyzéseimet, azok tudják, hogy "természetesélet" párti vagyok.
 No meg, hogy minden ehető növényt megeszek és a családom tányérjára teszek.
A saját táplálékom nagyobb része nyers és egész kevés a feldolgozott.
 Meg az is kiderülhetett, hogy van saját kertem,
ahol "ökológikus/ökologikus" kert gondozást folytatok,
nem divatból, hanem a természet iránti alázatból.
Előnyben részesítem az itt és most termő növényeket, előbb eszem a csalánt, mint az articsókát.
( Nincs bajom az articsókával, meg azzal sem aki szereti, csak nekem nem terem.)
 Szeretem a gyógynövényeket ( Minden növény, gyógynövény! )
szépségük, sokszínűségük teljesen elvarázsol.




Készítettem egy pitypang limonádét, hogy olvasás (írás) közben képletesen elfogyaszthassuk.
Bár nekem van a valóságban is, és annyira jó lenne megosztani....
Aki teheti és szereti, készítene magának limonádét?
Pl. pitypang, vagy orgona?
Kávét?
Legalább egy pohár vizet?

Várok, köszönöm.

:)

Addig leírom mit tettem az én pitypang limonádémba és
készítek ide néhány képet.




Szedtem két marék pitypangvirágot, lecsíptem a szirmokat.
A kosárkámon szétszórtam, hogy a kis bogárkáknak legyen lehetőségük elmenni.
Beleraktam egy kancsóba, öntöttem rá 2 dl meleg vizet ( 50-60 fokos?) és így hagytam fél óráig.
Tettem hozzá mézet és citrom karikákat és a citrom levét.
(Ha kezelt a citrom akkor csak a levét javaslom.
Elérhető helyen és áron lehet kapni bio-t és nem bio-t, de ehető héjút.)
Felöntöttem hideg vízzel.
Finom, nem túl karakteres de a pitypang információja, rezgése benne van és a hatóanyagok is.






Ehető virágok 

Folyamatosan szeretnék néhány virágot bemutatni, de kizárólag olyan virágokat,
amik megteremnek a kertemben vagy én magam ismerem és felhasználom.
Természetesen mindent a maga idejében, azaz akkor amikor ténylegesen nyílik és azt, ami éppen van.
Érdemes a virágokat beiktatni a táplálkozásunkba, hisz másféle információt hordoznak.
A virág a dél, a delelő Nap, a kiteljesedés rezgése.

 Milyen virágok fogyaszthatók?
- Fűszernövények virágjai: snidling, medvehagyma, borágó, bazsalikom, csombor, kapor,
kömény, édeskömény, szurokfű, rozmaring, kakukkfüvek...
- Gyógynövények virágjai: menták, citromfű, zsálya, körömvirág, kamilla, katángkóró, levendula,
ligetszépe, molyhos ökörfarkkóró, hársfa, bodza, pitypang, őszi margitvirág, vadrózsa, vasfű...
- Gyümölcsök, gyümölcsfák virágjai: eper, alma, szilva, barack,
- "Haszonnövény"virágjai: napraforgó, borsó, repce, rebarbara, tökfélék, rukkola, lóhere...
- Néhány dísznövény virágja: árvácska, tulipán, kerti szegfű, muskátli, rózsa, orgona, erdei kankalin, büdöske, mézontófű, sarkantyúka, ibolya, százszorszép, sásliliom...
Hát van miből válogatni, pedig a lista nem teljes, csak ízelítő!
Érdekesség: van jó néhány növény amit igen sokan szeretnek, bár lehet, hogy sosem gondoltak bele,
hogy virágot esznek, pl. karfiol, brokkoli, articsóka...





Néhány dolgot érdemes megszívlelni mielőtt növénygyűjtésre adjuk a fejünk.

- Tudnunk kell, hogy a növények ( a virágok is ) erős hatású szerek,
sohasem szabad nagy mennyiségben fogyasztani.
A gyógynövényeket évezredek óta használják gyógyításra!
Gondoljunk csak az igen kedvelt bodzavirágra: a hétköznapokon limonádét, szörpöt készítünk belőle,
de azt is tudjuk ( remélem ) hogy izzasztó, lázcsillapító,
hogy csak egyet emeljek ki az ismert hatásai közül.
Ugyanakkor, ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, a gyógynövényeknek,
 a mindennapi étrendünkben helyet kell kapniuk.
- Csak olyan virágot együnk, amiben biztosak vagyunk, hogy fogyasztható.
- Csak olyan virágot gyűjtsünk, amit biztosan felismertünk.
- Csak olyan növényt szedjünk le, ami nem védett.
- Csak olyan növényt szedjünk és ott, ahol sok van belőle.
- Csak tiszta, megbízható helyről szedjünk. Legjobb a saját kertünk, na meg azé, akit ismerünk.
- Csak annyit szedjünk, amennyit felhasználunk és mindig hagyjunk néhány tövet.
- Csak azt vegyük le amire ténylegesen szükségünk van, ha virágot akarok, nem töröm le a szárát.
- Ne tépjük, törjük, ne tapossuk le a többit, vigyázzunk rájuk, vigyázzunk értékeinkre!
- Mint már írtam korábban, egy "csipettel" kezdjük a fogyasztást: ha nem ízlik, azért, ha ízlik, azért.
 Szoktassuk hozzá a szervezetünket.
Ne felejtsük: "minden növény gyógynövény" tehát van benne hatóanyag!!!
Az A-vitamin is hatóanyag, meg a Kálium is.
Mindegyik hat a szervezetünkre és nem csak fizikai szinten.
- Ha tehetjük, közvetlenül felhasználás előtt gyűjtsünk, bár általános vélemény szerint,
a reggeli órák a legmegfelelőbbek a gyógynövénygyűjtésre,
DE egy levágott növény perceken belül veszít az éteri energiájából
(az éteri energia = ÉLŐ energia! az életenergia),
majd igen gyorsan véglegesen elveszíti.
 Ha nincs más módunk és nem tudjuk ezt megtenni, próbáljuk ki, hogy egy virágot, szirmot,
teszünk a nyelvünkre és hagyjuk, hogy hasson ránk. Meg is ehetjük.
Sőt ha valaki idegenkedik még, hogy virágot egyen, akkor is ezt kipróbálhatja, majd vegye ki a szájából.

Asztmában, szénanáthában, allergiában szenvedők, ne egyék, vagy fokozottan legyenek óvatosak!!!




Folyamatosan teszek fel recepteket, én hogyan használom fel.
Gondolom nem lesz meglepő, hogy néhány esettől eltekintve, többnyire nyersen fogyasztjuk.
Örömemre szolgálna, ha megosztanátok a saját ötleteiteket.




Információ még:






20 megjegyzés:

  1. Csodás fotókat készítettél!
    Én talán 2 éve hallottam először arról, hogy a pitypang fogyasztható, sőt... Sajnálatos tény, hogy rengeteg hasznos információt hagy(t)unk elveszni ebben a "modern korban". :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami rajtam múlik (és persze tudom) tovább nem hagyom, ez a blog írás célja: Vissza a természethez, természeteshez...:)
      Köszönöm, hogy megoszthattam, szép napot!
      :)

      Törlés
  2. Évekig jártam baráti körömmel, ha időm engedte a munka mellett, gyógynövényeket gyűjteni és közben jót kirándultunk. Megszívlelendő jó tanácsokat osztottál meg a gyűjtésükről!!! A fotóid igényesek, szeretetteljesek :) Nagyon tetszik a kosárkád!!!! Saját készítés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)
      Ez a kosárka nem, ált. főzött veszőből fonok.

      Törlés
  3. Most jutottam el ide, hogy leüljek egy nagy pohár pitypang limonádé mellé. És melléd! Nagyon köszönöm, hogy vártál rám! Köszönöm, hogy megosztottad a receptjét. Nagyon jól esett, s közben elgyönyörködtem a képekben!
    Egészségünkre váljon!:)
    Szép május elsejét Neked!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva, mindig megtalálsz...
      Egészségünkre és köszönöm:)

      Törlés
  4. Köszönöm a pitypang limonádé ötletét!!! Nyersen is ehető, főleg a pitypang virágszárát ajánlják azoknak, akiknek epeproblémájuk van.
    A liliomfélék virágaival azonban vigyázni kell, mert akad köztük mérgező is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen:)
      A liliomfélék közül egyedül a sásliliomot említettem, ami szintén ehető:)

      Törlés
    2. Pitypangról bővebben: http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/04/gyermeklancfu-alma-banan-turmix.html

      Törlés
  5. most készülök szörpöt kreálni, először, de már tavaly szemeztem vele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, rengeteg nyílik az idén, én is gondolkodom, mit készítsek belőle későbbre, most nyersen eszük mindenhez.
      Azt hiszem marad a szárítás...
      A szörpöd biztos nagyon finom lesz :)

      Törlés
  6. kérdésem lenne, szerinted szirmozzam le v elég ha komplett fejet használok hozzá? El kezdtem leszirmozni, de hát az agyrém, mire a végére érek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hát én a komplett fejet használnám...
      (minek leszirmozni?)
      Mellesleg Mária Treben könyvében is így szerepel.
      Hm. mit szólsz (?)

      Törlés
  7. jó hír! Keresek még egy nagyobb fazekat és már készül is!!!

    VálaszTörlés
  8. Szia, azt nem tudod véletlenül, hogy mindenféle akácvirág ehető? Pl. a lilaakác is (igazából arra a fajtára gondolok, amit nem lugasként szoktunk leggyakrabban látni, hanem fa és hasonló a virágzata, mint a fehér akácé, csak rózsaszínes-lila...)

    Amúgy mióta olvaslak, teljesen megfertőződtem :D Hálásan köszönöm! :D:D
    Épp az előbb jártam végig a kertünk végében kezdődő szántóföldet és búzavirágokkal tértem haza ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      Örülök, hogy "megfertőződtél" mert ez bizony kellemes dolog :)
      Tudom melyik akácra gondolsz, pont a napokban láttam én is. A fehér akácról tudom biztosan, hogy ehető (zöld rész nélkül), de a Wikipedia a rózsaszín virágút is megemlíti a fehér között:
      http://hu.wikipedia.org/wiki/Ak%C3%A1c
      A lilaakácról és a sárga virágú aranyesőről tudom, hogy mérgező.
      Szép napokat!

      Törlés
  9. Nem régen költöztem vidékre társasházból. Nem volt még udvarom, kertem, szeretném, ahogy az erőm engedi, okosan rendben tartani. A két nagy diófa alatti nagy területen sok kis pitypang nőtt. Érdekelt, hogy a szépsége mellett, hasznosítható-e valamire.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Unknown 🌼🌿
      A gyermekláncfű/pitypang minden része ehető.
      Ízlés és kedv szerint süthető, főzhető.
      A blogon számos bejegyzés található, érdemes a tartalomjegyzéket végignézni.
      Pl. szirup, saláta, rántotta... A bimbózó lehet savanyítani, fermentálni.
      Sok sikert kívánok!
      Molnár Ági

      Törlés
    2. A bimbót lehet savanyítani, fermentálni.
      Jav. bimbózó = bimbót

      Törlés