2012. április 2., hétfő

Sós mogyorós keksz (sós)




 Sós kekszeket készítettem a húsvét jegyében. Három félét kísérleteztem ki. 
Mogyorósat, füstölt sajtos-köményest és medvehagymás-újhagymásat.
Külön-külön teszem fel a recepteket, bár az elvük és a hozzávalók is hasonlók.
Szeretném, hogy külön legyen.
Fogyaszthatók magukban vagy egy szelet......ki-ki amivel szeretné.
Kiválók lehetnek egy leves mellé vagy egy friss saláta tetejére tördelve.




Sós mogyorós keksz

Hozzávalók
75 g pirított sós mogyoró őrölve
75 g liszt
50 g hideg vaj
1 ek hideg víz
ízlés szerint tengerisó




A sós mogyorót, némi sótalanítás után ( a két kezem között kicsit ledörzsöltem )
az aprítógépben megőröltem.
Hozzáadtam a lisztet és a hideg vajat.
Tovább járattam a gépet, még az egészből morzsát csinált.
Tálba borítottam és 1 ek jeges víz hozzáadásával összegyúrtam a tésztát.
Ezt igen gyors mozdulatokkal csináltam, hogy a kezemtől ne olvadjon meg.
Segítség lehet, ha gumikesztyűt húzunk, tapasztalat, hogy lassabban melegszik fel a vaj.

Az előre elkészített fóliába csomagoltam, hengert képeztem belőle és betettem a fagyasztóba. Részben pihenjen és dermedjen, részben következett a másik kettő elkészítése.
 Szerintem 1 óra elegendő, de ha tovább marad az sem árt neki.

Kb 1 óra elteltével a hűtés után, fűtés vagyis sütés következett.
Ehhez a hengert 0,5 cm szeletekre daraboltam és a sütőpapíros tepsire rakosgattam.
180 fokon 7 perc alatt sült meg. Ekkor még nagyon puha, de ha kihűl keményebb lesz.
20 db omlós keksz lett ebből az adagból.





2 megjegyzés: