Gyakran készítek. Hol gyorsan, hol ráérősen.
Az utóbbi azt jelenti, hogy már előző este, vagy hajnaltájt előkészítem a tésztáját. Most így történt.
A feltét mindig egyszerű, szinte minimál, ezzel-azzal kiegészítve.
Vékony ropogós tészta, csípős paradicsomszósz, sajt, ez a lényeg.
Az utóbbi azt jelenti, hogy már előző este, vagy hajnaltájt előkészítem a tésztáját. Most így történt.
A feltét mindig egyszerű, szinte minimál, ezzel-azzal kiegészítve.
Vékony ropogós tészta, csípős paradicsomszósz, sajt, ez a lényeg.
Pizza
Hozzávalók
tészta
650 g finomliszt
350 ml víz
20 g friss élesztő
1 tk méz
2 tk tengerisó
3 ek olívaolaj
--------------------
feltét
500 ml sűrű házi paradicsomlé ( ha nincs elég egy 400 gr-os dobozos )
100 gr sűrített paradicsom ( szerintem az aldi-ban kapható tubusos finom,
nincs benne paradicsomon kívül más, megfelelő, elhagyható, de akkor a paradicsomlét be kell sűríteni )
nincs benne paradicsomon kívül más, megfelelő, elhagyható, de akkor a paradicsomlét be kell sűríteni )
0,5 dl olívaolaj
tengerisó
frissen őrölt bors
chili
--------------------
100 g zöld, magozott olajbogyó
pizzára való fűszerek kakukkfű, oreganó (amit szeretünk)
friss bazsalikom
3 db nagy mozzarella sajt
Előtészta: a fent felsorolt mennyiségből vettem el 200 g lisztet, 2 dl vizet és 10 g élesztőt
összekevertem hajnalban, reggelig csodálatosan felfutott.
összekevertem hajnalban, reggelig csodálatosan felfutott.
Persze nem kell felkelni hajnalban, elég ha a tervezett dagasztás előtt annyival bekeverjük,
hogy legyen ideje felfutni (hőmérséklettől függően 1-2 óra).
hogy legyen ideje felfutni (hőmérséklettől függően 1-2 óra).
Ezt követően hozzáadtam a maradék lisztet, a vizet, mézet, olívaolajat és a 10 g élesztőt,
legvégül a sót és fényes, ruganyos, selymes tésztát dagasztottam.
legvégül a sót és fényes, ruganyos, selymes tésztát dagasztottam.
Letakartam a munkalapon és hagytam, hogy duplájára keljen.
Paradicsomkrém: az olívaolajat egy magasfalú serpenyőben oda raktam a tűzre és
belenyomtam a sűrített paradicsomot, fűszereztem és felöntöttem a házi paradicsomlével.
belenyomtam a sűrített paradicsomot, fűszereztem és felöntöttem a házi paradicsomlével.
Hagytam, hogy rotyogjon 2-3 percig. Ez így olyan sűrű, hogy nincs szükség további sűrítésre.
Sós, édes, csípős paradicsom!
A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztottam.
A 2/3-ból egy nagy tepsire való pizza lett, a kevesebből 4 db calzone.
Sokszor így osztom, mert a calzone másnap is finom tízórai az iskolában.
Bekapcsoltam a sütőt 230 fokra és beraktam a tepsit amin a pizzát sütöm majd.
A mozzarellákat a Fiam vékony szeletekre vágta, a bazsalikomot megmosta.
A pizzának szánt tésztát 0,5 cm vastag ovális lappá nyújtottam és sütőpapírra tettem.
Rákanalaztam a sűrű paradicsommártásból ( nem spórolósan ) ráraktam a ketté vágott olajbogyókat,
rá a mozzarella szeleteket és rácsipkedtem a friss bazsalikom leveleket.
rá a mozzarella szeleteket és rácsipkedtem a friss bazsalikom leveleket.
( Ha szükséges még olívaolajjal szoktam meglocsolni. )
Közben a sütő felforrósodott, a forró tepsire áthúztuk a sütőpapíros tésztát és
10 perc alatt alul ropogós, felül krémesre sütöttük.
10 perc alatt alul ropogós, felül krémesre sütöttük.
Még sült, elkészültek a calzonék. A 4 bucit külön-külön kerek lappá nyújtottam.
A lap felére ráhalmoztam néhány kanál paradicsomszószt,
rá mozzarella szeleteket és kiegészítettük házi paprikás szalámival.
A lap felére ráhalmoztam néhány kanál paradicsomszószt,
rá mozzarella szeleteket és kiegészítettük házi paprikás szalámival.
A lepényke szélet körbe kentem vízzel, ráhajtottam a szabad felét és a széleket villával alaposan lenyomkodtam, hogy sülés közben ne nyíljon ki. A tetejét olívaolajjal megkentem és
a villával néhány helyen megszurkáltam, hogy a gőz távozhasson.
a villával néhány helyen megszurkáltam, hogy a gőz távozhasson.
A sütő hőfokát lejjebb vettem.
Sütőpapírral bélelt forró tepsin mentek ők is sülni.
15 percre volt szükség, hogy mosolygós ( szerintem olyanok, mint egy száj, bár tudom,
hogy van aki nadrágszárt lát benne, hisz a calzone nadrágszárt jelent.....) "szendvicsek" legyenek belőlük.
15 percre volt szükség, hogy mosolygós ( szerintem olyanok, mint egy száj, bár tudom,
hogy van aki nadrágszárt lát benne, hisz a calzone nadrágszárt jelent.....) "szendvicsek" legyenek belőlük.
Tálaláskor ( a pizzát egy nagy recés ollóval szoktam felszeletelni )
a maradék paradicsomszószt az asztalra tettem ( ketchup helyett ), mert szeretjük.
a maradék paradicsomszószt az asztalra tettem ( ketchup helyett ), mert szeretjük.
A gyorsabb változatról, majd máskor.
A fotóid nagyon jól visszaadják a pizza-hangulatot, rég készítettem, de mindig csak házi ketchupot használok hozzá, amit kb 30 éve ugyanúgy főzök be. Blogolni kéne, mert nagyon finom, ezer helyre vitték a receptjét!
VálaszTörlésHát írd meg, augusztusig van időd...
TörlésMindened tökéletes!!! :)
VálaszTörlésDrága mellisssina2 <3
TörlésÉn úgy látom, hogy Nálad is minden tökéletes! ugye tudod(?)
Jaj de gyönyörűek, akárcsak a hot dog, én is imádom ezeket a gyorskajákat néha, főleg ilyen szépen elkészítve. nagyon tetszik! kenyérsütő géppel hogy lehet "lecsalni"? (Te biztos nem szoktad...) Nekem is van házi kechupom, ami nagyon fogy. a calzone is remek <3
VálaszTörlésSzia <3
VálaszTörlésSajnálom, nem volt és nincs kenyérsütő gépem, így tapasztalatom sincs ebben.
Viszont szoktam gyorsabb módszerrel is készíteni. Nem ígérem hogy mikor, de sort kerítek rá és felteszem.
Sziasztok,
Törléskenyérsütőgéppel a pizza tésztáját meg lehet dagasztani, énnekem nagyon jól szokott sikerülni:) (a többi az marad kézimunka)
Kedves BakancsosBaka <3
TörlésKöszönjük szépen az ötletet :)
nekem nincs dagasztógépem.
További minden jót!
Mági