2012. április 20., péntek

Párizsi hagymaleves




Édesapámmal ellenben mi szeretjük a főtt, sült hagymát, gyakran készítek ilyen vagy olyan hagymalevest.
 Most erre esett a választásom ( vágyam ). Igaz a fehérbort elhagytam és citrommal gazdagítottam az ízét.
 Húslevest pedig sosem teszek az egyébként hús nélküli ételbe.




Párizsi hagymaleves

 Hozzávalók
5 db öklömnyi hagyma, ebből egy lila
50 g vaj
tengerisó
frissen őrölt bors
1 ek liszt
1 l víz
1 db bio citrom
Tálaláshoz
1-1 frissen sült ropogós "csőrike" zsömle (a csőrike fantázianév).
Tudom, hogy a klasszikus francia hagymaleveshez sajtos pirított baguette illik, de mi,
a még langyos ropogós zsömlécskék mellett döntöttünk,
a sajtot pedig elhagytuk.






A hagymákat megtisztítottam, hosszában ketté, majd nagyon vékony szeletekre vágtam.
Egy fazékban megolvasztottam a vaj felét és megfonnyasztottam a hagymát.
Fűszereztem, rászórtam a lisztet, hagytam még így is pirulni, picit odasülni, amit felvakartam, 
majd felöntöttem a vízzel. Összeforraltam.
Elzártam a tüzet és beleolvasztottam a maradék hideg vajat, amitől még krémesebb lett.
Tálalásnál a citrom levével és citrom kockákkal ízesítettük ki-ki ízlés szerint.






"Francia" nap volt nálunk, később felteszem a második fogást.



4 megjegyzés:

  1. Ötletes ez a nemzetek konyhája nap nálad :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, régebben nem napot, hanem hetet tartottunk.

      Törlés
  2. Ugyanígy készül nálunk is, bort, húslevest kihagyjuk, viszont saját készítésű medvehagymás sóval fűszerezem. Holnap ez lesz ebédre, utána pedig kis betegek kívánságára quiche loraine.:-)

    VálaszTörlés