Tavasztól-őszig amíg lehet fejni a kecskéket, gyakran készítem ezt a sajtot. Sokféleképpen variálható, fűszerezhető.
Ez az olívaolajban eltett, pácolt nagyon népszerű a családban és a baráti körben egyaránt.
Hozzávalók
1 l kecsketej
450 gr joghurt ( ha nincs kecske, akkor a tehén is jó, én most Spár márkát használtam )
kedvünk szerint fűszerek, most: babérlevél, egész bors, fokhagyma, friss oregánó
olívaolaj
A tejben elkevertem a joghurtot és éppen csak langyosra melegítettem. Hagytam, hogy megaludjon, ez 24 óra volt. Újra langyosra melegítettem. Egy gézzel bélelt szűrőbe öntöttem és kivártam még kicsöpögött a savó. Újabb 24 óra.
A sajt 2/3-ból kis golyókat formáztam és egy csatosüvegbe sorakoztattam. Fűszereztem és felöntöttem olívaolajjal. Teljesen lepje el a fűszereket is! Hűtőben 2 hétig eláll. Kenyérre kenve friss fűszernövényekkel, paradicsommal, paprikával, uborkával stb. szeretjük.
Az 1/3- ból hengert sodortam és szintén kedvenc fűszereinkbe hempergettem. A fűszerek kérget képeznek rajta. Most durvára darált 3 féle borsba és chilipehelybe. Némi nagy szemű Himalája sót szórtam még rá. Vacsorára elfogyott. Ebben a formában is napokig eláll, bár általában a napokat nem éri meg.
Ötlet
Ha nem tudunk vagy nem akarunk a tejjel bíbelődni, akkor alternatív megoldás: vegyünk 2 db 450 gr sűrű krémes joghurtot ( én a spart szeretem, mert eleve sűrű és nem túl savanyú ) és egy edénybe keverjük össze - már ekkor is lehet fűszereket beleszórni, sót is - majd ezt csöppögtessük le ( idő függvénye, hogy mennyire lesz kemény, ez a 24 órás nekem bevált ) és lehet vagy tovább lehet fűszerezni, akár olívaolajba tenni.
Ha nem tudunk vagy nem akarunk a tejjel bíbelődni, akkor alternatív megoldás: vegyünk 2 db 450 gr sűrű krémes joghurtot ( én a spart szeretem, mert eleve sűrű és nem túl savanyú ) és egy edénybe keverjük össze - már ekkor is lehet fűszereket beleszórni, sót is - majd ezt csöppögtessük le ( idő függvénye, hogy mennyire lesz kemény, ez a 24 órás nekem bevált ) és lehet vagy tovább lehet fűszerezni, akár olívaolajba tenni.
Ez aztán ejha!
VálaszTörlésEjha, köszönöm!
TörlésOlajban pácoltat készítettem már,és éppen ez a jó benne, hogy többféleképpen fűszerezhető. Már megint tettre csábítóak a fotóid :)
VálaszTörlésVajon tehéntejjel is működik ez a módszer? Nekem nincs kecském... pedig jó lenne fűnyíró helyett, micsoda haszon:-) Kecském nem lesz, de ki fogom próbálni tehéntejjel, sokat nem veszíthetek...
VálaszTörlésIgen működik!
TörlésNeked is van kecskéd? :-)
VálaszTörlésDrága Viktória, nincs :(
TörlésNeked is van kecskéd? Ez nagyon jól néz ki, de ha ajánlhatom,legközelebb próbáld meg saát kecskejoghurttal. Ha megkóstoltad, többet nem fogsz boltit venni.:-)
VálaszTörlésEgy kedves ismerőstől szoktam a tejet venni, sajtot árul, sajnos joghurtot nem.
TörlésAmióta ezt készítettem, már készítek (tehén) joghurtot, olyan "városi" félét, azaz veszem a hozzávalókat.
Tudom ez Neked nem az igazi, de nekünk akiknek nincs saját, ez is jobb, mint a bolti.
Ha tudnék kecskejoghurthoz jutni, akkor ugyanezzel a módszerrel megpróbálnám :)
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/11/hazi-joghurt-palackban.html
Nos addig nézegetem a csoda alkotásaid <3
"Vaniliás-fahéjas ordakrém, kecskejoghurt savójából készült grillázzsal megszórva."
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=770392229640824&set=a.680896921923689.1073741825.577237375622978&type=1
Még mindig nem téretem magamhoz....