Egy alkalommal, úgy 17-18 éve, egy barátnőm jött messzi földről látogatóba.
Ismert régen, nem először vendégeltük meg egymást. Most csak könnyű uzsonnára volt igénye.
Ismert régen, nem először vendégeltük meg egymást. Most csak könnyű uzsonnára volt igénye.
Akkor találtam ki Neki: friss, nyers spenótból salátát. Nem pont ilyet, mint most.
Azóta is emlegeti, hisz abban az időben a spenótból csak főzeléket készítettek.
Azóta is emlegeti, hisz abban az időben a spenótból csak főzeléket készítettek.
Spenótsaláta sonkával tojással, citromos vinaigrette-vel
és egy pici medvehagymával
Hozzávalók
250 g friss mini spenótlevél
1 dl olívaolaj
1,5 citrom leve ( kb. egy harmada az olajnak )
1,5 citrom leve ( kb. egy harmada az olajnak )
a citromok reszelt héja ( bio )
tengerisó
frissen őrölt bors
5-6 szál medvehagyma
sonka
3 db főtt tojás
6 db fürjtojás
( az utóbbi három, húsvéti maradék )
Op. joghurt
- A spenótot megmostam és leszárítottam.
(A használt árusnál találtam egy új salátacentrifugát.
Gondolkodtam, biztosan kell-e nekem, hisz eddig is elvoltam nélküle.
Most már tudom, jobb vele, megszerettem az első alkalommal
amikor a spenótot "szárítottam" és 1 perc alatt túl voltam rajta.)
- Kisebb tálkákba és nagy tálba rendeztem.
- A tojást megtisztítottam és 6 szeletbe vágtam, a fürjtojást egészben hagytam,
ment a spenót tetejére.
- A sonkát pici darabokra metéltem/tépkedtem, ő is a spenótra került.
Elkészítettem az öntetet. ( Régebben olvastam róla egy idézetet, lásd lent.)
Op. joghurt
- A spenótot megmostam és leszárítottam.
(A használt árusnál találtam egy új salátacentrifugát.
Gondolkodtam, biztosan kell-e nekem, hisz eddig is elvoltam nélküle.
Most már tudom, jobb vele, megszerettem az első alkalommal
amikor a spenótot "szárítottam" és 1 perc alatt túl voltam rajta.)
- Kisebb tálkákba és nagy tálba rendeztem.
- A tojást megtisztítottam és 6 szeletbe vágtam, a fürjtojást egészben hagytam,
ment a spenót tetejére.
- A sonkát pici darabokra metéltem/tépkedtem, ő is a spenótra került.
Elkészítettem az öntetet. ( Régebben olvastam róla egy idézetet, lásd lent.)
- A citromok héját lereszeltem, levüket kinyomtam, hozzáadtam a sót és borsot, elkevertem.
- Fokozatosan hozzáadtam a kb. 3x mennyiségű olívaolajat, krémesre kevertem.
- A medvehagymát egészen picire aprítottam és az előbbiekhez adtam.
- Az öntetet szétosztottam a salátákra.
- Még citromszeleteket tettem rá, mert szerintem sok citrommal finom és a citromhéj elengedhetetlen.
(Kezeletlen citrom, amiből szinte csöpög az illóolaj, itt szinte mindig kapható.)
- Fokozatosan hozzáadtam a kb. 3x mennyiségű olívaolajat, krémesre kevertem.
- A medvehagymát egészen picire aprítottam és az előbbiekhez adtam.
- Az öntetet szétosztottam a salátákra.
- Még citromszeleteket tettem rá, mert szerintem sok citrommal finom és a citromhéj elengedhetetlen.
(Kezeletlen citrom, amiből szinte csöpög az illóolaj, itt szinte mindig kapható.)
A jó vinaigrette titka az alapanyagok minőségében rejlik és az arányokon múlik.
(Az előbbiről én azt gondolom, mindig Mindenki igyekszik,
számára a legjobb alapanyagokat megtalálni és felhasználni...)
Az utóbbiról azt mondják: az alapszabály három egység olajhoz egy egység ecet/citrom jár.
Ezen pedig nincs mit vitatkozni. Tényleg így finom.
Ezen pedig nincs mit vitatkozni. Tényleg így finom.
Az idézet
""A salátaöntet készítéséhez négy ember kell:
egy filozófus, aki sót,
egy zsugori aki az ecetet,
egy tékozló aki az olajat adja hozzá
és végül egy művész, aki mindezt összekeveri.""
Jólesne egy ilyen szép tálkával! Jamie Oliver pedig a Ministry of Food szakácskönyvében azt javasolja, hogy a salátaöntetet befőttesüvegben rázzuk - jam jar dressing :) A vinaigrette alapszabályt be kell tartani, ez vitathatatlan! A nyers zöldeket nagyon jól viselem a salátákban, van egy örökzöld nyári salim: alap a főtt krumpli, zöldhagyma, főtt tojás. A többi hozzávaló mindaz a zöldségféle, ami megterem a kertemben (vagy a máséban és azt a piacon értékesítik). Mindez salátaöntettel nyakon öntve- semmi majonéz, sem tejfel!
VálaszTörlésIgen én is szoktam üvegben ( bár a könyvet nem ismerem ) na és botmixerrel is, ha sok kell.
TörlésA salátádat, majd elkészítem. Tavasztól őszig mindennap eszünk nyerset salátának, sőt több a nyers, mint a főtt. ( én folyamatosan rágcsálok a kertben munka közben, mindig találok egy levelet vagy gyümölcsöt, paradicsomot, uborkát stb leveszem 10 mp után csak úgy elrágcsálom, a sárgarépáról letörlöm a földet...Aki arra jár annak is kell. Az Éteri energia a növényekből pár óra múlva elszáll! pedig az Éteri energiától ÉLŐ!!!Nem mindegy, hogy ÉLŐ információt juttatunk magunkba vagy halott-at! Egy frissen leszakított levéltől senki nem fog emésztési gondokkal küzdeni, nem fárad el és előbb utóbb éhes sem lesz! Azt szoktam mondani: a frissen tépett tyúkhúr levele táplálék a többi tömítőanyag. Hát nem vagyok vele túl népszerű a családomon kívül...Mégis a lényeg, hogy mindig együnk ÉLŐT!!! ne értsd félre én is eszem főtt ételt, veszek a piacról ezt-azt a saját ízlelő bimbóim kényeztetésére is.)
Ölellek!
Látod, ösztönösen ezért szerettem a kertemben megtermett zöldségeket- mert frissen leszedve és fogyasztva- még az íze is más, sokkal teltebb, finomabb!!! Én a krumplisalátába rejtettem azokat a zöldségeket, növényeket, amit a lánykáim nem ettek meg, csak ebben a formában- pl. sóska, spenót, de került bele reszelve vagy darabolva a klasszikus paprika, paradicsom, uborka, aztán ha éppen szezonja volt, akkor retek, "karabéla", ahogy kisebbik csemetém nevezte, cékla, fiatal csalán, egy-két gyógynövény, amit a kiskertemben ültettem. Szóval Rád és a kertedre bízom, mi legyen a saláta tartalma. Mi nagyon szerettük, mert mindig változatos volt, nem lehetett ráunni, a koloritásának köszönhetően nagyon étvágygerjesztő, bár nálam most, hogy nincs kert, módosult a tartalom... A kertben dolgozva én is rágcsáltam, mint a nyuszi, mert soha nem használtam vegyszereket, nem permeteztem, csak a szőlőt peronoszpóra ellen rézgáliccal. Fontos lenne "élőt" is enni, ami nagyvárosiaknak sajnos elég elérhetetlen a mindennapokban, az is tele van kémiai vegyszerekkel.
VálaszTörlésPuszillak!!!
Azt szoktam mondani, mindegy mit eszel ( amíg nincs baj ), csak lehetőleg tiszta legyen - nem a vízzel lemosható dolgokra gondolok - és lehetőleg minél több legyen belőle élő - kirándulások alkalmával lehet csipegetni - egy levél, egy rügy csodákat tesz. Ha mégsem akkor legalább örömmel, szeretettel készüljön, mert mindenek fölött a szeretet a legfontosabb! Szeretettel minden felülírható ( a kémiai vegyszerek is ), végsőként lehet Áldást kérni!
Törlés