2012. április 10., kedd

Mákos marcipános bejgli




Húsvétkor is sütök bejglit, csak egy picit másképpen "fűszerezem".
Citrushéj és mazsola helyett, marcipánt társítottam a mákhoz.
Más oka is van, hogy ezt most feljegyzem. A receptet egyszerűsítettem és nem vált kárára. Megígértem apámnak, hogy másnap lesz bejgli, de az élet úgy hozta,
 hogy nem volt módom előző este bedagasztani.
A hagyományos receptem szerint, este dagasztom, töltöm,
reggelig hideg helyen pihen és utána sütöm.
Hát ez most nem jött össze.
Az ígéret, viszont ígéret.
Mit csináljak?
Eszembe jutott, hogy van egy gesztenyés kifli receptem, ami élesztővel készül,
de nem kell keleszteni és még is omlós, nagyon finom.
Ezt a technikát ötvöztem a hagyományos bejgli receptemmel és így született valami új.
Ami nem, hogy nem rosszabb, hanem még jobb is.
Nem győztem hallgatni, hogy "hű de jó ez a bejgli".




Kelesztés nélküli bejgli, így neveztem el
(Csak fél adagot készítettem)




Hozzávalók
250 g liszt
20 g élesztő
120 g puha vaj
50 g cukor
2 ek tejföl
annyi tejszín, amennyit fölvesz, most 75 ml
pici só
+ 1 tojás a kenéshez

Töltelék
200 g mák
150 g cukor
100 g marcipán
100 ml forró víz




- Először elkészítettem a tölteléket.
 A mákot egy tálba szórtam és leöntöttem a forró vízzel, elkevertem.
Vártam 5 percet és hozzáadtam a cukrot, elkevertem.
A marcipánt pici kockákra vágtam és a cukros mákhoz kevertem. Hagytam, hogy kihűljön.
- Elkészítettem a tepsit, tettem rá papírt. A sütő forró volt.
- A tésztához kimértem a lisztet, cukrot, sót, belemorzsoltam az élesztőt és összekevertem.
Hozzáadtam a tejfölt, tejszínt a vajat és összekevertettem a géppel.
Addig masszíroztattam, amíg egy gombóccá állt össze a tészta.
A munkalapra raktam és kézzel fényes rugalmas tésztát dagasztottam.
Kétfelé vettem, egyenként gombócot formáztam belőlük.
Kinyújtottam és megtöltöttem, a fele marcipános mákkal.
Feltekertem és a tepsire raktam.
Így jártam el a másikkal is.
A tepsin megkentem a  tojássárgájával, amihez előtte 1 tk vizet adtam.
Hagytam 5 percet, hogy rászáradjon.
Megkentem a tojásfehérjével és a rúd közepét több helyen
megszurkáltam az aljáig, egy evőpálcikával.
Beraktam a forró sütőbe és 28 perc alatt megsütöttem.





Úgy látom (igaz ezt a variációt, csak 1x sütöttem) 
nagyon finom, omlós tészta, szépen megtartotta a formáját. 
Igaz kirepedt itt-ott de még így is magasabb volt.
Biztosan fogom így kelesztés nélkül még sütni, hogy elmélyítsem a tapasztalatom.




9 megjegyzés:

  1. De szép:) Én is sütöttem már marcipános bejglit, nagyon finom. Csodás képek megint:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen finom, de a tésztája lepett meg, hisz nem kelesztettem. Gondoltam kockáztatok, bár ha megérzés, akkor mindig bejön!

      Törlés
  2. Kreativitásod lenyűgöző, nem hagy cserben éles helyzetben sem :) Szilvalekváros élesztős kiflit szoktam sütni, soha nem kelesztem, mégis nagyszerű. A megérzésed adott egy új lehetőséget, ha éppen időhiányos az ember lánya!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éles helyzetben, sosem hagy cserben!!!
      A szilvalekváros jó ötlet és megfogom sütni az említett gesztenyést is, amit én sütöttem Édesanyámnak és Ő nagyon szerette. Mióta nincs, kifli sem volt.
      Annyira jó, hogy pillanatnyilag nem is értem, minek kelesszem.
      Látom a végére érsz, tegyek fel Neked újabbat? csak hogy maradj...

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  3. Mindig jól érzem magam Nálad, szívesen maradok!!! :D

    VálaszTörlés
  4. Tessék mondani házhoz szállítás mikor lesz? Minden megoldás érdekel. Ez a marcipános beigli, na meg a többi. Tündéred

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhoz közelebb kellene költöznünk, úgy hogy marad a Fény!

      Törlés