(9. ital)
Teli van a füvünk pitypanggal, gyönyörű.
Az italhoz nem innen, hanem a virágágyásból szedtem, ahol még nem virágzik.
Az italhoz nem innen, hanem a virágágyásból szedtem, ahol még nem virágzik.
Az alma adja a vezér ízt, majd a banán és valahol hátul érződik a barátfű íze.
Pitypangos alma banán turmix
Hozzávalók
10-15 db pitypanglevél
1 db pitypangvirág
1 db érett banán
1 db golden alma
3 dl víz
1 bio citrom leve és héja
op. méz
A tisztítás után, daraboltam, a botmixer tartályába rakosgattam,
majd hozzáöntöttem a vizet és 4 perc alatt krémesre turmixoltam.
majd hozzáöntöttem a vizet és 4 perc alatt krémesre turmixoltam.
Nagyon finom! A citromot azért tettem bele, mert túl édes volt nekem,
aki nagyon édesen szereti, még tehet hozzá mézet.
aki nagyon édesen szereti, még tehet hozzá mézet.
Egészségünkre!
-------------------------
Pitypang (Taraxacum officinale )
Gyermekláncfű, Kutyatej, Ebtej, Barátfű, Asszonyhűség (?), Férfihűség (!) néhány,
a több száz elnevezése közül, ami számomra magáért beszél.
Régóta ismert gyógyítónövény.
Európa és Ázsia mérsékelt égövi tájain őshonos.
Évelő, hosszú karógyökerű növény.
A gyermekláncfű levele vitaminok és ásványi anyagok tárháza: A-, B-vitamin család, C-, D-vitamin,
Vas, Szilícium, Magnézium, Cink, Mangán, Réz. Inulin. Flavonoidok, aminosavak, nyomelemek.
A benne található keserűanyagok az emésztőrendszerre és májra fejti ki kedvező hatását.
A gyermekláncfű hatóanyagai, a máj és vesék működését szabályozzák/befolyásolják,
ezért sok esetben bevethető, amikor a szervezetből méreganyagokat jó lenne! eltávolítani.
Fokozza az epe termelődését, az epehólyagból való ürülését.
Epehajtó, vízhajtó, veseserkentő, enyhén hashajtó.
Vértisztító hatása a köszvényesek, reumások segítségére (is) lehet.
Fogyasztható a levele, gyökere, virágbimbója, virágja, nyersen és szárítva.
Étvágytalanságnál igyuk a teáját, emésztési panaszok esetén szintén segít.
3 dl vízben forraljunk fel 2 tk, zárjuk le és hagyjuk 15 percig, hogy kioldódjanak hatóanyagai.
Kúraszerűen alkalmazható. ( 6 hét, majd 2 hét szünet. )
Fájó, gyulladt ízületet a levelekkel borogassuk be, hagyjuk hatni ( 30 perc ) majd cseréljük ki,
de ha tovább jól esik, akkor a szívre kell hallgatni. Készíthetünk belőle pépet is, akkor azt kenjük rá.
Levelét változatosan készíthetjük el: leves, főzelék, köret,
de legismertebb amikor salátaként vagy saláta részeként fogyasztjuk.
Gyökerét zsengén párolhatjuk vajon, illetve szárítva kávé készül belőle.
Tudjuk, hogy ha már virágzik a levele igen keserű,
ennek kiküszöbölésére halványítsuk, a következők szerint:
amikor még nem virágzik gyengéden, gyengén kössük össze a leveleket és borítsunk rá egy cserepet.
A levelek a sötétben egy hét alatt elveszítik sötétzöld színüket és vele keserű ízüket is.
Allergiások, csak óvatosan!
Epegyulladás vagy epekő, májbetegség,
más szervi betegség esetén szakember tanácsa szükséges!
Én csak mézet készítgettem a virágfejekből. Szóval minél zöldebb, annál keserűbb, jó tudni, de érdekes! :)
VálaszTörlésÉn mézet nem, milyen íze van?
TörlésTeljesen mézízű és állagú!
VálaszTörlésÉn pedig a vashiányomra (is) fogom szedegetni. Gyermekkoromban mennyit lelegeltünk "csak úgy".... Gyereknek lenni jó. Akkor még kevesebb a fenntartásom bármivel szemben. Nem véletlenül mondta Valaki: "Ha olyanok nem lesztek,mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába." Ma úgyis Budakeszire készítem a lelkemet, ott többet tudok szedni.
VálaszTörlésKedves Névtelen :)
TörlésÖrülök, Veled örülök! Legyünk bátrak, önfeledtek, vidámak és újra "Angyalok", mint a gyermekek <3
Szép napot Budakeszin!
De jó! Kipróbálom! :-)
VálaszTörlésKipróbáltuk! Nagyon finom!�� A gyerekek is szívesen itták!��
VálaszTörlés"Unknown"🌼
TörlésÖrülök. Egészségetekre!