Follow by Email

2019. június 3., hétfő

Probiotikus fermentált italok házilag. A házi (üdítőitalok) erjesztés alapjai. Összefoglaló.





Az érdeklődésre való tekintettel eldöntöttem,
hogy közzéteszek egy általános leírást az erjesztett italok készítéséről.
Igaz, az alapreceptet már 3 éve leírtam...:)
Lásd itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.html





Nos, az összefoglaló most itt lesz, a felhasznált alapanyagot pedig folyamatosan,
szabadon, ízlésednek megfelelően tudod változtatni.


bodzavirág-fenyő-földieper/bodzavirág-földieper/akácvirág-földieper

Mióta megtanultam (angol/amerikai fermentálós tanfolyamot végeztem),
szinte folyamatosan van probiotikus italom,
csak a hozzávalók változnak.
Télen: a nyáron eltett szörpből, szirupból, lekvárból, öntetből, gyümölcsléből gyártom :),
a "télenlétező" gyümölcsökből, vagy a szárított gyógynövényeimből.
Ilyenkor pedig, ami éppen nyílik és terem.
(Most a bodza-földieper-szamóca mellett, a rózsa a favorit.)
Van amikor az alapja "ami nyílik" és a gyümölcs "a fűszer",
van amikor a gyümölcs az alap és gyógynövényekkel fűszerezem.

Ezenkívül csak cukor kell hozzá (ha pl. szirupból van, akkor már az sem)
és esetleg valamilyen indító, ami picit felgyorsítja az erjedést
(igazából ez nem fontos)
és víz.





Cukor: a cukrot megeszik a baktériumok,
azaz a cukor bontásával szaporodnak a tejsavtermelő baktériumok.
(S mint a nevükben is benne van (tejsavtermelő),
közben tejsavat és ecetsavat termelnek.)
A cukor egyszerű cukor, répacukor, nádcukor, esetleg méz, szirup pl. juharszirup,
esetleg házi cukortartalmú aszalvány, vagy nem házi, de sosem kénezett.
Pl. mazsola, szilva, meggy, füge, datolya.
Használhatunk még édesítőnövényt, pl. steviát/jázminpakócát
illetve belőle készült szirupot, cukrot, stb. vagy édesgyökérkivonatot.
Édesítőszerek?
Az édesítőszerek nem alkalmasak, a mikroorganizmusok nem szeretik.
Méz?
A méz alkalmas, bár egyes "iskolák" elutasítják a mézet antiszeptikus hatása miatt.

Indító (erjesztő, élesztő, kovász): lehet hozzáadni tejsavót,
vagy a már kész erjesztett gyümölcsünk, zöldségünk levéből
pl. 1 ek savanyúkáposztalé, 1 ek céklakvasz.
Illetve adhatunk hozzá az előző probiotikus italunkból (majd ha lesz),
esetleg külön erre a célra készítünk pl. gyömbérből*, borókabogyóból, stb.

Víz: tiszta, klórmentes víz.


Lásd: buborékok, széndioxid.

Általában a fermentálásról
A fermentáció/erjedés során a szerves anyag, a lezajló biokémiai folyamatnak
köszönhetően átalakul.
Megkülönböztetünk minden beavatkozás nélküli természetes erjedést
és szabályozott/irányított erjesztést.
Ahhoz, hogy a fermentáció meginduljon, szükségesek a megfelelő körülmények
(némi idő, meleg hőmérséklet), a hozzávalók,
és a szabályozott erjesztésnél a célzott hozzávalók.
Ez utóbbinál a fermentáció megindulásának elősegítésére adunk hozzá
sót (savanyú káposzta), cukrot (frissítő italok, szószok),
speciális gombákat (sajtok, szójaszósz), kovászt (kenyér, tészta),
élesztőt (sör, kvasz, péksütemények) stb.
 Amennyiben széndioxid dús savanykás, édeskés italt szeretnénk készíteni,
 akkor cukrot adunk hozzá.

Amit az otthon fermentált italokról tudni kell.
- Erjesztett ital a fermentáció hosszú folyamatának az első szakaszában jön létre.
- A hozzáadott cukor hatására a tejsavbaktériumok gyorsabban szaporodnak.
- A hőmérséklettől függően pár nap (1-3 nap) alatt elkészül.
Az ideje függ még a cukortartalomtól (több cukor, gyorsabb erjedés),
illetve ha adunk hozzá plusz indítót (pl. savót), akkor rövidebb idő.
(Ma már 12 óra alatt készítek egy újabb adag kiváló ízű italt. 20 fok, szobahőmérséklet.)
- Szűrés után, a lezárt palackot hidegben, hűtőben tároljuk és
általában 3-4 napon belül elfogyasztjuk.
A hűtőben a folyamat nem áll le, de nagyon lelassul.
Az italunk idővel egyre "szárazabb" lesz, alkoholossá válik.
 Az alkoholtartalma minimális, de számítsunk rá, gondoljunk rá.
Mindig kóstoljuk meg, mielőtt gyermeknek adnánk.


Mire figyeljünk?
1) - Csak biztosan ehető növényt, füvet, virágot, "fát" fogyassz!
- Csak biztos tudással gyűjts!
- Csak tiszta helyről gyűjtögetünk, tisztelve az életet, másnak is hagyva
(igen, az állatoknak, madaraknak is),
a jövőre is gondolva (mindig hagyunk és nem törünk, zúzunk).
2) A zöldségeket, gyümölcsöket nem kell meghámozni
(értelemszerűen amit héj nélkül fogyasztunk, azt igen, pl. banán).
3) Próbálj tiszta, klórmentes vizet használni. 
Nem kell nagy dolgokra gondolni, forrald fel, majd hűtsd le.
(Nekünk tisztított vizünk van tizenvalahányéve így döntöttünk,
nem veszünk palackozott vizet, magunk készítjük az italainkat
(szóda, kvasz, tea, limonádé, rezgésvizek, fermentált italok, stb. mindről írtam már)
4) A palackot, üveget (mindig üvegben erjesztek) ne töltsd tele,
maradjon 2-3 ujjnyi hely benne.
Naponta 1x2x lazítsd meg az üveg tetejét egy pillanatra!
Csak egy pillanatra meglazítom és már vissza is zárom.


Mikor jó?
- Ha szemmel láthatóan, megszaporodtak benne a buborékok.
- Ha füllel hallhatóan :) sistereg, pezseg.
- Opálosan áttetsző.
(Lehet benne üledék, ez természetes és a virágpor is az aljára ül.)
- Édeskés, savanykás, zamatos, finom.

Mikor nem jó?
- Rossz szaga van, rossz íze van, nyúlós.
Penészes.

Bízzunk magunkban, a szemünkben, az ízlelőbimbóinkban, az orrunkban.


Hogyan készítem, a menete

1 liter üdítőhöz, a
hozzávalók

1 adag virág/gyógynövény, gyümölcs
2-3 ek cukor
1 liter víz
+
ízlés szerint friss citromlé
1 ek savó v. más erjesztő (elhagyható, lásd fent)


(Mennyi 1 adag virág?
Az 1 literes üveget kb. egyharmadáig rakom virággal.
Pl. 4-5 nagyobb bodzavirág a vastagabb szára nélkül,
vagy 5-6 akácvirág a vastagabb szára nélkül,
vagy 4-5 rózsafej.
Ugyanakkor például a levendula, kakukkfűvirág, zsályavirág,... már fűszer,
fűszerként bánjunk vele. Pár csipet elég lehet.
Mennyi gyümölcs 1 adag?
Az 1 literes üveget kb. 1/5-ig pakolom gyümölccsel.)


erjedés indul :)

Mindent üvegbe rakok, az üveget lezárom és szobahőmérsékleten,
fénytől védett helyre teszem.
Naponta 2 x kiengedem a nyomást.
Mikor megszaporodtak a buborékok, megkóstolom,
ha ízlik, akkor leszűröm és lezárt palackban hűtőbe teszem.
(Pici gyakorlattal, miután párszor készítettünk, már pontosan tudjuk, mikor jó.)
Egészségünkre!


Figyelem!
Allergiások, virágporra érzékenyek legyenek elővigyázatosak!
Tejérzékenyek, értelemszerűen a savót ne alkalmazzák.




*Gyömbérből, erjesztő
(Úgy készül, mint a kenyérkovász :))
1:1:3 arányú reszelt gyömbért, cukrot, vizet összekeverünk, üvegbe zárjuk,
majd naponta megetetjük, azaz ugyanilyen arányban mindent adunk hozzá.
Napról-napra erőteljesebb az erjedés.
7-8 nap alatt elkészül, ekkor kiveszünk belőle (ezt adjuk a italunkhoz),
a többit hűtőbe tesszük és 3 naponta újra tápláljuk.
Így röviden, ha valaki szeretné bővebben, jelezze és írom.




Probiotikus limonádé a blogon
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.html
Orgonavirágos laktofermentált limonádé
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/05/orgonaviragos-laktofermentalt-limonade.html
Fermentált italok, őszi gyümölcsökkel, levendulával, rozmaringgal
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/09/fermentalt-italok-oszi-gyumolcsokkel.html
Laktofermentált grapefruitlé a blogon
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/01/lakto-fermentalt-grapefruitle.html
Akácvirág probiotikus ital
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2019/05/akacvirag-probiotikus-ital_24.html
Az ehető virágokról, a gyűjtés etikettjéről itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/04/az-eheto-viragok-pitypang-limonade.html
A fűszerekről írást a tartalomjegyzék segítségével találsz:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2015/06/tartalomjegyzek-lelekemelo-2015-06-23.html
Joghurt készítés
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/03/hazi-joghurt-vagy-joghurt-hazilag.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/11/hazi-joghurt-palackban.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/04/gorog-tipusu-joghurt-hazi-joghurtbol.html


https://naturallypersnickety.com/luscious-probiotic-lemonade/

*

Ha maradt megválaszolatlan kérdésed, írj kommentet, levelet.
Amennyiben személyes konzultációt szeretnél, lehetőség van egyéni találkozóra.
Ebben az esetben írj nekem.
Üzleti ajánlattal ezen a címen lehet elérni:
szeretetrehangoltan@gmail.com


*

A blog tartalma jogilag védett, kérlek idevezető linkkel oszd meg a bejegyzéseket.
Köszönöm.
Molnár Ági/Mági a blog szerzője


Szeretetrehangoltan:

3 napos, jéghidegen a hűtőből

fermentált szűrt zöldség és gyümölcslevek: cékla, homoktövis, szőlő, sárgarépa/sütőtök

Erjesztett narancs és mandarinlé:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/01/lakto-fermentalt-grapefruitle.html



8 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a részletes leírást,nagyon inspiráló!!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. muzsika 🌸
      Nagyon szívesen! Sok sikert kívánok!
      Köszönöm szépen.
      Mági

      Törlés
  2. https://forbes.hu/a-jo-elet/erjesztes-fermentacio-hiraku/?fbclid=IwAR1u_Qw_azV6d5Pq9z0rV9SoYdMk0ihmOLNVVMzi_179a7Br-n8SXeNx7m4

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mági! Télire eltett, főtt gyümölcsből is készülhet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka 🌺
      Amennyiben nincs benne tartósítószer, igen.
      Legalábbis, ezzel, van tapasztalatom.
      Télen próbáltam/szoktam szörpből, lekvárból, befőttből, rostosléből.
      Ebben az esetben ajánlott savót hozzáadni vagy az előző erjesztett léből. Tehát, készítek egy "limonádét" teszek bele savót(vagy valamilyen erjesztett lét) és ízesítem a szörppel, rostoslével, lekvárral, befőttel. Hagyom megerjedni.
      A lekvárt én általában 15-20% cukorral teszem el, a befőttet natúr vagy 1-2 ek cukorral (7 dl üveg), a rostoslé natúr, a szörp édesebb.
      Erre vonatkozik a fenti.
      Illetve fontos még, hogy természetesen cukor.
      Remélem kielégítő választ adtam 😃
      Sok sikert!

      Törlés
  4. Sziaa!

    Akkor tehát ha jól értelmezem (első italkészítő vagyok):
    -felforralt, lehűtött víz
    -cukor
    - fűszer (nálam ez menta lesz)
    és az indítóle lehet már elkészült fermentált zöldségünk leve? Tehát egy liter vízhez egy evőkanál és ennyi az egész?

    Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Esztus 🌹
      Igen, igen, igen.
      A következő adag a már ebből tehetsz "indítónak".
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés