Míg a mogyorós, ízben a mogyoróról szól, ebben a kekszben, a füstölt sajt dominál.
Füstölt sajtos, köményes keksz
Hozzávalók
100 g füstölt sajt, a keményebb fajtából
100 g liszt
75 g hideg vaj
tengerisó
frissen őrölt bors
1 tk egész köménymag
4 ek jeges víz
A sajtot lereszeltem és betettem a fagyasztóba egy órára, hogy megdermedjen.
Szeretem ezt tenni vele, ha főzéshez-sütéshez használom, mert nem ragad,
sokkal könnyebb így dolgozni. Most pedig kifejezetten az is jó volt, hogy hideg volt.
Szeretem ezt tenni vele, ha főzéshez-sütéshez használom, mert nem ragad,
sokkal könnyebb így dolgozni. Most pedig kifejezetten az is jó volt, hogy hideg volt.
Kimértem a lisztet, a késes darabolóba tettem, hozzá a vajat és bekapcsoltam és morzsásra daráltam.
Tálba öntöttem, rádaráltam a borsot, sóztam, megszórtam a köménnyel és
belekevertem a hideg sajtot.
Rálöttyintettem a 4 ek jeges vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam a tésztát.
Hengert formáztam belőle, fóliába csomagoltam.
Négyszögletesre lapítottam csak, hogy ne legyen olyan mint a mogyorós és
ment a fagyasztóba az előbb említett mellé.
Tálba öntöttem, rádaráltam a borsot, sóztam, megszórtam a köménnyel és
belekevertem a hideg sajtot.
Rálöttyintettem a 4 ek jeges vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam a tésztát.
Hengert formáztam belőle, fóliába csomagoltam.
Négyszögletesre lapítottam csak, hogy ne legyen olyan mint a mogyorós és
ment a fagyasztóba az előbb említett mellé.
Egy óra hűlés után, fél centiméteres darabokat vágtam belőle,
sütőpapíros tepsire sorakoztattam. 180 fokon 10 perc alatt sültek meg. 27 db lett belőle.
sütőpapíros tepsire sorakoztattam. 180 fokon 10 perc alatt sültek meg. 27 db lett belőle.
Épp most tűnődtem, mi is legyen a húsvéti sósunk. Ez nagyon jól néz ki, csak 27 darab nálunk kézre sem kerül:) indulásból dupla adaggal kell kezdeni:)
VálaszTörlésIgen igazad van kell belőle dupla adag! ( én csak kísérleteztem ). Figyelmedbe ajánlom a sajtos rudat, ami fenomenális!
Törléshttp://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2011/12/sajtos-rud.html?showComment=1333127546237#c7295285517145985056
Olvasd el a kommentet is. Belőle is érdemes dupla adaggal indítani.
Nálam lesz még egy hagymás keksz, ami szintén sajtos.
Ha kérdésed van, vagyok. Elsőnek: sajtos rúd!
Az összes kekszed nagyon finom lehet, meg is kívántam, de nem sütök kekszet, mert még ennék belőle. :)
VálaszTörlésSüssél és egyél keveset, vagy süssél sajtos rúdat, nagyon finom.
TörlésAz a sajtos rúd isteni! Megsütöttem, a felét eldobozoltam húsvétra, a másik felét az asztalra tettem. Egy óra múlva üres volt a tányér:) még jó, hogy elővigyázatos voltam.
VálaszTörlésA sajtos-köményes is finom lett, de a rúd mindent söpört:) Köszönjük a receptet!
Annyira örülök, Te pedig nagyon ügyes vagy!!!
TörlésIgen, azért írtam, hogy elsőnek sajtos rúd! Ha én sósat akarok sütni, akkor mindig azt mondják: sajtos rúd! A kekszek úgy sikerültek, hogy nem voltak itthon. Persze ízlet nekik, de húsvétra, sajtos rúdat kérnek.