2012. április 5., csütörtök

Zöldséges sajt indiai fűszerezéssel, naan kenyérrel



Amikor a gyermekem kisebb volt, azt játszottuk,
hogy mondott egy országot és én főztem egy hozzá kapcsolódó jellegzetes ételt.
(Könnyű az internet korában.)
Legtöbbször a fűszerekkel varázsoltam és a szükséges alapanyagokat is beszereztem.
Mondhatom "végigettük" a világot...Jó móka volt.
Természetesen a szokás megmaradt, gyakorta főzöm most is más népek "eledelét".
 Ma "előszedtem" az indiai fűszereket.
Az apropóját az adta, hogy kaptam két kiló jóféle sajtot.
Egy natúrt és egy füstöltet.
Nagyon finom, tehéntejből készült, nem olvad szét, süthető, főzhető, grillezhető.
 Nekem hasonlít az állaga az indiai paneerra.





Zöldségekkel összesütve, jó szaftosan készítettem.
Naan kenyeret sütöttem hozzá, hogy lehessen mártogatni,
mert azt a Férjem nagyon szereti.




Zöldséges sajt indiai fűszerezéssel

Hozzávalók
3 db nagy sárgarépa
200 g zöldborsó
1 db kisebb karfiol
1 kaliforniai paprika
5 gerezd fokhagyma
4-5 cm-es friss gyömbér
200 g natúr sajt (vagy paneer vagy tofu)
50 g füstölt sajt (lehet füstölt tofu)
1 tk garam masala
1 mk kurkuma
római kömény ( van a garam masalában, de így szeretjük )
chili
0,5 dl olaj
1,5 dl tejszín
2 dl víz









- A zöldségeket megtisztítottam.
A sárgarépát kockákra daraboltam, a karfiolt kisebb rózsákra szedtem, 
a paprikát hosszú csíkokra vágtam, a borsót hagytam egyben. 
A gyömbért és a fokhagymát egészen pici szeletekre. 
A sajtokat 1x1 cm-es kockára. 
A fűszereket összekevertem 3 ek vízzel.
- A kuktába beleöntöttem az olajat, mikor forró volt, beledobtam a fokhagymát és a gyömbért, 
amint felszisszentek ráraktam a zöldségeket és folyamatosan kevergetve pirítottam. 
Mikor szép színt kaptak, megsóztam, ráöntöttem a vizet és rátettem a fedőt, 
hogy gyorsabban megpárolódjon. 
10 perc elég is volt nekik, hogy megpuhuljanak, de csak annyira, hogy ne essenek szét.
Ráöntöttem a fűszeres "szószt" és kiegészítettem még sóval ízlés szerint, 
hozzáadtam a sajtot és tovább hagytam, hogy forrjon egyet. 
Végül nyakon öntöttem a tejszínnel és még így is hagytam, hogy felforrjon,
 amitől kellően be is sűrűsödött. 
Leborítottam, elzártam a hőt és hagytam 20-30 percet tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor a tányérban gazdagon megszórtuk 
apróra vágott, friss petrezselyem és koriander keverékével. 
Naan kenyérrel mártogattuk a szaftot.


Naan kenyér

Hozzávalók
600 g finomliszt
10 g friss élesztő
4 ek joghurt
3 ek olaj
1 tk tengerisó
1 mk cukor
1 csipet szódabikarbóna
280 g langyos víz


Minden hozzávalót a víz kivételével a keverőtálba tettem és alaposan összekevertem.
Ráöntöttem a vizet és selymes, rugalmas tésztát dagasztottam belőle.
Cipóvá formáztam, egy csepp olajat csöppentettem rá, amivel körbe kentem,
letakartam egy konyharuhával és meleg helyre tettem, hogy duplájára keljen.
Amikor ez megtörtént a munkapultra borítottam és 12 egyenlő részre vágtam.
Mindegyikből gombócot formáztam.
Letakartam a konyharuhával.
Egyenként kerek lappá nyújtottam.





Sütőpapíros tepsire raktam és a 200 fokos sütőben 10 perc alatt világosbarnára sütöttem.
 Kivettem a sütőből és azon nyomban vajjal megkentem.
Ezt úgy csináltam, hogy a vajat félig kicsomagoltam és egyszerűen a vaj "téglával" megkentem.
A sütőpapírba csomagoltam,
majd két konyharuhába és beleraktam a hűtőtáskába, hogy ne hűljön ki.
 Így lett a hűtőtáskából, fűtőtáska.





Lepénykenyerek a blogon

Lepénykenyér:
Lepénykenyér teljes kiőrlésű liszttel és kókuszvajjal:
Naan kenyér:
Pita: 
Kelt lepénykenyér:


A paneer-t így készítem:



5 megjegyzés:

  1. Nagyon, nagyon jó az ötlet, mert azt adtál! Mentve:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép naant sütöttél, mi szeretjük az indiai konyha ételeit, gyakran készül, a fűszereiket sűrűn használom. Jó a fűtőtáskás ötleted!!!! A garam masala mellé mindig ráadok egy kis római köményt, mert mi is szeretjük :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig kell ügyeskedni, hogy pont minden jó legyen mikorra megérkeznek, vagy asztalra kerül az ebéd. Mondjuk a töltött káposzta jó melegítve, de ugye van ami azon nyomban jó.

      Törlés
  3. Tegnap indiai ebédünk volt, megcsináltam hozzá a naan kenyeret :)
    Gyors, egyszerű és nagyon finom, köszönöm!
    lillacska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia lillacska <3

      Egészségetekre!
      Nagyon örülök, köszönöm szépen :)
      Ölelés,
      Mági

      Törlés