Tegnap csak egyféle, tartalmas levest szerettem volna főzni, olyat amit mindenki megeszik a családban.
Több ötletem is volt, de az egyiket vetettem el a másik után.
Vagy ennek nem jó vagy annak, ha én is eszem, a hús eleve kizárva.
Végül a gomba, mint alapanyag mellett döntöttem.
Így találtam ki ezt a csípős, fűszeres, finom gulyáslevest hús helyett gombával.
Pont úgy készítettem, mint a húsos testvérét, csak a húst gombára cseréltem.
Sajtosgaluskát szaggattam bele.
Gulyásleves gombával és sajtosgaluskával
Hozzávalók
2 db nagy sárgarépa
1 db nagy fehérrépa
1 fej hagyma
0,5 kg gomba
3 szem krumpli
babérlevél
köménymag
frissen őrölt bors
tengerisó
fűszerpaprika
sóban eltett darált paprika / csípős, házi
chili
3 ek paradicsomkrém
vegamix fűszerkeverék
olaj
víz
nagy csokor petrezselyem
zeller zöldje
-----------------------
Galuska/ 4 főre
2 db tojás
4 ek reszelt sajt
7 ek rétesliszt
só
apróra vágott petrezselyem
A zöldségeket megtisztítottam és felszeleteltem: répák karikára, krumpli kockára,
hagyma négybe, gomba szeletekre, petrezselyem apróra.
A kuktába tettem az olajat, rá a hagymát, répákat, krumplit és illatosra pirítottam.
Hozzáadtam a gombát és megfűszereztem ( a friss fűszernövények kivételével ),
tovább dinszteltem, majd felöntöttem vízzel és lezártam a kuktát, hogy 10 perc alatt puhára főjön.
hagyma négybe, gomba szeletekre, petrezselyem apróra.
A kuktába tettem az olajat, rá a hagymát, répákat, krumplit és illatosra pirítottam.
Hozzáadtam a gombát és megfűszereztem ( a friss fűszernövények kivételével ),
tovább dinszteltem, majd felöntöttem vízzel és lezártam a kuktát, hogy 10 perc alatt puhára főjön.
A sajtosgaluska, ötlete úgy született, hogy a leves mellé pogácsát sütöttem, amiből maradt tojás
(amivel megkentem) és maradt reszelt sajt (amit a tetejére tettem) és ugye nem dobunk ki semmit.
A tojást elkevertem a reszelt sajttal, liszttel és a petrezselyemmel, 5 percet pihent.
Amikor elkészült a leves, mokkáskanállal beleszaggattam.
A levesre szórtam az apróra vágott zöldfűszereket.
( A zöldfűszereket általában nem szoktam főzni -vagy így is, úgy is kerül bele-
bőven elég nekik az a hő ami ilyenkor éri.
A C-vitaminnak pl. nem mindegy, hisz hőre érzékeny vitamin! )
A fedőt visszatettem, a tüzet elzártam.
Amikor elkészült a leves, mokkáskanállal beleszaggattam.
A levesre szórtam az apróra vágott zöldfűszereket.
( A zöldfűszereket általában nem szoktam főzni -vagy így is, úgy is kerül bele-
bőven elég nekik az a hő ami ilyenkor éri.
A C-vitaminnak pl. nem mindegy, hisz hőre érzékeny vitamin! )
A fedőt visszatettem, a tüzet elzártam.
Gyorsan kész lett.
Nagyon jol nez ki! :-)
VálaszTörlésEltudom képzelni tofuval a galuskát.
TörlésSzép hétvégét!
Én is :-)Nektek is szép hétvégét, jó pihenést!
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésBár én nem vagyok vegetáriánus, sőt! Nagyon is szeretem a húst, de ez a gombagulyás nagyon is csábító.
VálaszTörlésKöszönöm, az elismerő szavakat! (a húsevőknek is ízlett...)
TörlésEzt hús nélkül is szeretem :) Sokszor cserélem le a receptben lévő husit gombára, szeretem!
VálaszTörlés:)
Törlés