2014. június 25., szerda

Bécsi cseresznyés pite





Miért bécsi ez a cseresznyés pite? Nem tudom, ahogy azt sem, honnan származik a recept.
A napokban kerestem a dobozaimban, mikor ráleltem a  megsárgult papírra.
Gyermekírással jegyeztem fel a hozzávalókat....valamikor.
Volt még cseresznye, így pont időben találtam meg.
Bár úgy gondolom más gyümölccsel is remek lehet (pl. meggyel), csak akkor át kell nevezni :).




Vasárnap a Fiamat vártam vele az osztályelvonulásról.
Izgatott voltam.
Ránéztem a cetlire és már ütöttem is fel a tojásokat.
Külön-külön.
A sárgákhoz adtam a porcukrot, de csak 7 dkg volt a zacskóban. 
Gondoltam kiegészítem a házi vaníliás cukrommal. 
Csak kevéskét akartam hozzáadni, de meglódult.
Pár dekával több lett, de végül is nem rontott rajta :)
Bekapcsoltam a gépet, bekapcsoltam a sütőt és kikészítettem a kapcsos tortasütőt, meg bele a papírt.
Nyúltam a vajért a hűtőbe, nézem az elmosódott írást, mennyi is kell bele...nos akkor látom,
 hogy nincs is benne. Se vaj, se olaj.
Ekkor már mosolyogtam magamon, mondtam is, nyugi, minden rendben :)
Felvertem a habot, bele pici sót és a külön kimért cukrot, minden rendben.
Közben a házi tojások sárgája szépen kifehéredett, jelezve, hogy könnyű habbá vált.
A cseresznyét már előtte kimagoztam, így minden egy helyen volt, hogy összeállítsam a süteményt.
A sütő forró, a sütőformába beleszabva a sütőpapír, a gyümölcs kézközelben, a kétféle felvert tojás szintén.
A sárgább habhoz adom a fehérhab 1/3-át, szépen belekeverem, látom, hihetetlen könnyű...
jó lesz ez... gondolom, majd hozzáadom a többit, szépen beleforgatom, óvatosan ne törjem, 
légies, majd elrepül az egész.
Már nyúlok a cseresznyéért, amikor a kezem megáll a levegőben...na de liszt sem kell bele?
teszem fel magamnak a költői kérdést, de a választ is tudom....
Lesz, ami lesz, a liszt utoljára kerül hozzá.





Szépen óvatosan, lassan, türelemmel, mosolyogva forgattam hozzá többszörire,
mind a 20 dkg lisztet.
Végül a teljes massza felét, a sütőformába raktam, rá a fele cseresznyét, 
majd a másik fele masszát és a másik fele cseresznyét.
Sütőbe dugtam.
 Tudtam, hogy hosszú idő alatt fog átsülni.
40 percre állítottam a 170 fokos sütő óráját.
Már nyugodt voltam....




Bécsi cseresznyés pite

Hozzávalók
eredeti recept
5 db tojás
5 ek víz
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
20 dkg magozott cseresznye

az én változatom
5 db tojás szétválaszva
5 ek forró víz (emlékeztem, hogy Édesanyámnak volt ilyen forró vizes piskótája)
7 dkg porcukor
15 dkg házi vaníliáscukor (ebből 4 dkg-t a fehérjéhez tettem)
pici só
20 dkg finomliszt
50 dkg magozott cseresznye

tálaláshoz
pár szem nyers cseresznye
1 ek porcukor




A munka menetét már leírtam, újra röviden:
- tojásokat szétválasztottam
- sárgákat felvertem a kétféle cukorral, majd kanalanként belecsorgattam a forró vizet,
közben a gép járt
- fehérjéket félig felvertem, majd hozzáadtam a pici sót meg a 4 dkg cukrot és
kemény habbá vertem
- a sárga masszához kevertem az 1/3-ad fehér tojáshabot
- hozzákevertem a többi fehér habot
-hozzákevertem, többszörire, az átszitált lisztet
- felét formába raktam
- rá a fele cseresznyét
- rá a többi masszát
-rárakosgattam a maradék cseresznyét
- 170 fokos sütőben 40 percet sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült.




Elképesztő könnyű tésztájú pitét kaptam :)
Nem nehezíti zsiradék és az átszitált, a végén hozzáadott liszt is légiesebbé tette.






További cseresznyés receptek a blogon :)

 - Fűszeres cseresznye-befőtt tartósítószer nélkül: 
- Cseresznyés pite:
- Natúr cseresznye-befőtt tartósítószer nélkül:
- Karamellizált cseresznyedzsem tartósítószer nélkül:
- Cseresznyés joghurtos muffin:
- Cseresznye csatni:
- Bécsi cseresznyés pite:
- Cseresznyés lepény:










Szolgálati közlemény :)
Csütörtök, péntek, nem lesz áram nálunk, így türelmet kérek a válaszra váróktól :)
Köszönöm.


2 megjegyzés:

  1. tegnap volt férjem Szadán, szép faházban egy ismerősnél, a feleséget ugyanúgy hívják, mint Téged :)

    VálaszTörlés