2011. december 26., hétfő

Töltött káposzta hús nélkül






20 éve nem eszem húst, a töltött káposztáról viszont nem akartam lemondani.
Muszáj volt kitalálni, hogyan készítsem el hús (és szója) nélkül.
A füstölt sajttal és a fűszerekkel remek lett.




Töltött káposzta hús nélkül

Hozzávalók
2 kg ( házi ) savanyított káposzta
1 haraszt ( kb. 20 levél )
50 dkg reszelt sajt vegyesen
(10 dkg parmezán sajt, 20 dkg ementáli, 20 dkg füstölt)
50 dkg töltelékbe való rizs előfőzve
fél fej füstölt fokhagyma
őrölt pirospaprika
chili
frissen őrölt bors
vega v. házi fűszerkeverék
2 egész tojás
3 babérlevél
3 evőkanál paradicsomsűrítmény
5 citrom kocka a Marokkói citromból
1 nagy v. 2 kisebb hagyma



Elkészítem a tölteléket: a rizst előfőzöm sóval és 1 - 2 babérlevéllel
(nem muszáj teljesen puhára), vagy leforrázom vízzel ( 3 dl majd még 3 dl ).
Utóbbi esetben hagyom egy negyed órát, hogy kicsit magába szívja a vizet és hűljön.
Hozzáadom a fűszereket
( ízlés szerint: só, bors, paprika, chili, házi ételízesítő, reszelt fokhagyma, most füstölt ),
a két egész tojást,
elkeverem és óvatosan beleforgatom a reszelt sajt keveréket, csak lazán!
Megtöltöm az indázott káposzta leveleket.
A kukta aljára 4 -5 ek. olajat öntök és egy sor káposztát rakok,
erre rakosgatom a töltelékeket, majd beborítom a  káposztával.
A rétegek közé elhelyezem a négybe vágott hagymát, a citrom kockákat, babérlevelet.
Egy lábosban elkeverek 5 ek. olajat, 2 ek. fűszerpaprikát, ízlés szerint borsot, chilit,
fűszerkeveréket, a paradicsomkrémet és vizet, majd a káposztára öntöm.
A víz annyi legyen, hogy a töltelékeket ellepje, kb. 6 dl.
Lefedem és 20 perc alatt készen is van.
(A kuktában 20 perc, fazékban attól függ a főzési idő,
mennyire szeretjük puhára főve a káposztát kb. 40 perc.)



Megjegyzés
- A káposzta savanyúságától függ, hogy leöblítem-e, felhasználás előtt.
- Ha nincs savanyított káposztafejem, akkor egy nyers káposztafejet leveleire szedek
és leforrázom sós vízzel, ezt töltöm meg.
- Úgy is szoktam készíteni, hogy nem a káposztalevélbe töltöm a tölteléket,
hanem a szálas káposztából fogok egy adagot,
 belesimítom a bal tenyerembe ebbe helyezem a tölteléket,
majd rásimogatom a káposztát,
magyarul a szálas káposztába csomagolom be a tölteléket.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése