2014. június 19., csütörtök

Cseresznye csatni (chutney)



Az eper után, cseresznye dömping volt nálunk (sajnos most csak néhány marék gyümölcs érik: 
még eper, piszke, málna, ribizli, meggy, de majd jön a sárgabarack, valahogy csak kibírom addig...).




Tettem el sok cseresznyét, így is-úgyis, egyik különlegesebb, mint a másik, de mindig egyszerűen,
már mutattam előbbiekben a blogon, pl. itt és itt.


 


Amit most jegyzek, az a fűszeres édes, csípős csatni.


 


A csatni, az indiai, dél-ázsiai konyha remeke: gyümölcs vagy zöldségalapú, fűszeres szósz. 
Általában felfedezhető benne az édes, a sós, a savanyú és a csípős íz.
Hazánkban remek alapot képez a cseresznye, a meggy, de később a barackok, szilva, alma, körte.
Bármi "húsos" gyümölcsből vagy zöldségből készíthetünk, legyen benne hagymaféle,
 valamilyen édesítő (cukor, méz, szirup) és savanyító (ecet, citrom) és sok-sok csípős (chili, borsféle) 
és ne sajnáljuk a (zöld)fűszereket sem.
Sokat készítettem, mert lesz belőle ajándék   -ezért a szerényebb fűszerezés-   
 így itt csak az arányokra hívom fel a hangsúlyt.
Sok olaj került alá, mert inkább sütni szerettem volna, mint főzni. 
A végén a fölösleges olajat leöntöttem és máshoz felhasználtam, pl. köles, rizs. 
(Ilyen fűszeres olajhoz úgyis ritkán jut az ember.)




Cseresznye csatni

Hozzávalók
cseresznye (3 kg)
fokhagyma 1 közepes fej)
kezeletlen citrom leve és héja (1 db)
frissen őrölt bors (sok)
só (3 tk)
cukor (10 dkg)
citromos kakukkfű (1 maréknyi)
olaj (2 dl: olíva és napraforgó vegyesen)

A fokhagymát megtisztítottam és felszeleteltem.
Az érett cseresznyét kimagoztam.
A fokhagymát az olajra dobtam, amint sercegett, ráborítottam a cseresznyét és megszórtam a cukorral.
pirítottam, pároltam, majd a citromhéját 1cm-es vékony csíkokra vágtam és ezt is hozzáadtam.
Tovább pirítottam, míg levet eresztett a gyümölcs.




Ekkor sóztam, tekertem rá nagyon sok borsot (érződik a csípőssége) és rányomtam a citrom levét.
Megszórtam a levelekre tépkedett kakukkfűvel. 
 Készre készítettem.




A befőzés szabályaim betartva üvegekbe pakoltam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Amennyiben nem követtem el hibát, akkor ezt akár télen is élvezhetjük, eláll.
Amikor majd felbontjuk   -ha nem fogy el-    hűtve tudjuk néhány napig tárolni, minőség romlás nélkül.




aki szeretne készíteni ötletet meríthet Tőle is, teljesen más fűszerezéssel készítette.





 Szeretsz játszani?
Kövesd a bejegyzéseket,
hamarosan a Bioenergetic Kft és a Szeretetrehangoltan blog közös játékára invitállak....




6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. N.D. <3
      Köszönöm :)
      A virágod hihetetlen :) csak nyílik, csak nő, szeret nálam is :)
      Köszönöm.

      Törlés
  2. fagyasztott cseresznyéből is lehetne szerinted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kinga :)
      szerintem megéri próbát tenni :)
      Sok sikert!
      Á.

      Törlés