Az eper után, cseresznye dömping volt nálunk (sajnos most csak néhány marék gyümölcs érik:
még eper, piszke, málna, ribizli, meggy, de majd jön a sárgabarack, valahogy csak kibírom addig...).
Tettem el sok cseresznyét, így is-úgyis, egyik különlegesebb, mint a másik, de mindig egyszerűen,
Amit most jegyzek, az a fűszeres édes, csípős csatni.
A csatni, az indiai, dél-ázsiai konyha remeke: gyümölcs vagy zöldségalapú, fűszeres szósz.
Általában felfedezhető benne az édes, a sós, a savanyú és a csípős íz.
Hazánkban remek alapot képez a cseresznye, a meggy, de később a barackok, szilva, alma, körte.
Bármi "húsos" gyümölcsből vagy zöldségből készíthetünk, legyen benne hagymaféle,
valamilyen édesítő (cukor, méz, szirup) és savanyító (ecet, citrom) és sok-sok csípős (chili, borsféle)
és ne sajnáljuk a (zöld)fűszereket sem.
Sokat készítettem, mert lesz belőle ajándék -ezért a szerényebb fűszerezés-
így itt csak az arányokra hívom fel a hangsúlyt.
Sok olaj került alá, mert inkább sütni szerettem volna, mint főzni.
A végén a fölösleges olajat leöntöttem és máshoz felhasználtam, pl. köles, rizs.
(Ilyen fűszeres olajhoz úgyis ritkán jut az ember.)
Cseresznye csatni
Hozzávalók
cseresznye (3 kg)
fokhagyma 1 közepes fej)
kezeletlen citrom leve és héja (1 db)
frissen őrölt bors (sok)
só (3 tk)
cukor (10 dkg)
citromos kakukkfű (1 maréknyi)
olaj (2 dl: olíva és napraforgó vegyesen)
A fokhagymát megtisztítottam és felszeleteltem.
Az érett cseresznyét kimagoztam.
A fokhagymát az olajra dobtam, amint sercegett, ráborítottam a cseresznyét és megszórtam a cukorral.
pirítottam, pároltam, majd a citromhéját 1cm-es vékony csíkokra vágtam és ezt is hozzáadtam.
Tovább pirítottam, míg levet eresztett a gyümölcs.
Ekkor sóztam, tekertem rá nagyon sok borsot (érződik a csípőssége) és rányomtam a citrom levét.
Megszórtam a levelekre tépkedett kakukkfűvel.
Készre készítettem.
A befőzés szabályaim betartva üvegekbe pakoltam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Amennyiben nem követtem el hibát, akkor ezt akár télen is élvezhetjük, eláll.
Amikor majd felbontjuk -ha nem fogy el- hűtve tudjuk néhány napig tárolni, minőség romlás nélkül.
A napokban Ízes-Mázos konyhájában is készült,
aki szeretne készíteni ötletet meríthet Tőle is, teljesen más fűszerezéssel készítette.
Szeretsz játszani?
Kövesd a bejegyzéseket,
hamarosan a Bioenergetic Kft és a Szeretetrehangoltan blog közös játékára invitállak....
Kövesd a bejegyzéseket,
hamarosan a Bioenergetic Kft és a Szeretetrehangoltan blog közös játékára invitállak....
megint csodát alkottál :)
VálaszTörlésN.D. <3
TörlésKöszönöm :)
A virágod hihetetlen :) csak nyílik, csak nő, szeret nálam is :)
Köszönöm.
fagyasztott cseresznyéből is lehetne szerinted?
VálaszTörlésSzia Kinga :)
Törlésszerintem megéri próbát tenni :)
Sok sikert!
Á.
Csak időm lenne kicsivel több!
VálaszTörlésKinga,
Törléslegyen :)