Follow by Email

2013. június 30., vasárnap

Faeper



A faeper nem fából van, hanem az Eperfa termése. 


 


Na ezt nem komolyan gondoltam megmagyarázni, csak ilyen humoros kedvem van :)
Az eperfát, pedig van ahol szederfának hívják, a gyümölcsét meg szedernek (az én Férjem is).
Amit pedig a köznyelv epernek, az a szamóca, de hogy végképp ne vesszünk el eme útvesztőben, 
hívjuk földiepernek :) Na de ezekről már írtam:

Most egy-két tapasztalatot szeretnék megosztani a "faeperrel" kapcsolatban.
A régi otthonaim udvarán még volt,  a mostani kertünkben nincs, csak utcabeli.
Eddig soha nem jutott még eszembe befőzni belőle, mert Édesanyámtól sem láttam. 
Pedig a gyermekkorom helyszínén több eperfa is állott és termett, de abból soha nem jutott a kamrába.... Ettük nyersen és ették nyersen az állatok: tyúkok, kacsák, disznók, na meg a hernyók.
Most viszont eszembe jutott, hogy kísérletezzek vele.
Így azonkívül, hogy a bendőmbe juttattam belőle, egy tálba is került.
Próbálkoztam dzsemmel, de nem tetszett. Lekvárral, de nem tetszett.
A szörp az jó lehet, de csak érdekességnek, nem fog gyakorlatommá válni.
A süteményben sem a kedvencem.
A fagyasztást sem bírja, legalábbis számomra nem élvezhető fagyasztás után.
Nyersen viszont minden mennyiségben.



Nyersen finom joghurttal, turmixban, legyen annak alapja állati (tehén) vagy növényi tej 
(kókuszból vagy zabpehelyből, készült tej), vagy csak víz. 
Bármivel, bármihez finom, amihez illik. 
Csak nyers legyen.

Fűszereztem citrommal, fahéjjal, vaníliával, friss citromfűvel, bazsalikommal, levendulával,
mind tetszett, csak az eper nyers legyen.
Ugyanis az epernek nagy a víztartalma, egyszerűen összeesik, csak lé meg mag, meg icike-picike gyümölcshús marad belőle. Számomra így már nem élvezhető.
Persze lehetne sűríteni, meg zselét készíteni belőle, de nem "izgalmas".

Így már érthető, hogy Édesanyám kamráját, 
miért nem gazdagították az eperfáról származó eper terméséből készült finomságok.

Nyersen nekem tökéletes, elfogadom, hogy akkor esszük amikor van, nem tartalékolunk belőle.

(Tudom van ahol pálinkát készítenek belőle, de azt mi nem.)

Kérem szépen, osszátok meg velem, Velünk emléketek, tapasztalataitok:
 Nálatok van-e még eperfa/szederfa, mit készítetek belőle, 
illetve gyermekkorotokban került-e a kamrapolcára.
Köszönöm.
Gyönyörű Napfényes vasárnapot kívánok!




"Lapzárta" után érkezett a hír :) Erdőkóstoló készített lekvárt, akit érdekel érdemes megnézni :)




12 megjegyzés:

  1. Hát megmondom őszintén, mi tavaly költöztünk vidékre, és itt a kertben állt egy ilyen fa. De igen csak állt múlt időben...:( Igazából nekem nyersen sem ízlett ez a gyümölcs. Már kezdtem aggódni, amikor megláttam nálad ezt a képet, hogy mennyi mindenre lehetett volna használni, de úgy látom te sem jutottál előbbre vele. Viszont én is kíváncsi vagyok mások tapasztalataira is, hiszen mindig tanul az ember lánya...:) Örülök, hogy ide találtam, ha a faeperrel okosabb nem is lettem, sok másban jó kis tapasztalatot szereztem...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lilla! köszönöm, hogy ide találtál :)
      Az Fb. is gyűlnek hozzászólások.. Kaptam javaslatot ecetre (ezt kipróbálom), illetve, hogy más most érő gyümölccsel (cseresznye, meggy) keverve lehet finom lekvárokat készíteni.

      Törlés
  2. Imádom ezt az epret! Nekünk van két hatalmas fa az udvarunkon, csak nem fehér, hanem fekete eper. Annyira finom édes, ha elkezdem enni a fáról, nem bírom abbahagyni. Csak egy gond van vele: annyira fog a leve. Csupa fekete tőle a kezem, és a legrosszabb, hogy alig lehet lesúrolni. Ettől függetlenül, ha olyan napom van, hogy nem nagyon megyek sehová, akkor jól "bezabálok" belőle - aztán valahogy letisztítom a kezem másnapra. :) (A fa alatt is csupa fekete minden ilyenkor, amikor érik és potyog, de nincs szívünk kivágni ezt a két fát, mert nagyon finom a termése!!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó :) mond Milán szereti?
      Most jöttünk meg az esti kutyázásból meg csillagnézésből, még világosba indultunk, így ma is ez volt a vacsora. Ahogy mondod degeszre ettük magunkat, még szerencse, hogy utána mentünk egy pár kilométert :)

      Törlés
  3. A nagymamám "hisztizett" a nagy, kövér hernyók miatt, én imádtam, ahogy mászkálnak a szép, hatalmas szőrös hernyók mindenütt:) Szerettem azt a nagyon édes-nedves ízét, de rajtam kívül nem ette senki és mind a két fa termése a szomszéd disznóinál landolt. Amúgy, ha nekem most lenne ilyen finomságom, jól bekajálnék belőle, és egy üveg ecetet mindenképpen készítenék, csak úgy játszásiból, de a sötét fajtából, a szín miatt. Kísérleti jelleggel megpróbálnám cukorhelyettesítőként használni szörphöz vagy lekvárhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Krinsz :)
      Az ecetet beterveztem :) igaz csak fehér van, bár fekete is a földeken, de elérhetetlen, mert "Égigérő" a fa.
      Mindenesetre ez a fehér finom, és nagyon édes, ha lesz időm szedni, akkor az ecet meglesz.
      Cukorhelyettesítőként most meghagyom Neked :) :)

      Törlés
  4. Nálunk pálinka lesz belőle, van egy fekete eperfa anyósomék szőlőjében. Senki sem szereti se nyersen se főve, csak gumikesztyűben lehet hozzányúlni valóban. Mi fóliát terítünk a fa alá amikor el kezd érni onnan kerül a cefrés hordóba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szil!
      A Fiam, pont ezt mondta ma, hogy készítsünk belőle pálinkát :) izgalmasnak tűnik egy kamasznak...
      Ez a "fóliás" gyűjtés, nagy ötlet :)

      Törlés
  5. :)) az utcában áll egy ilyen fa. én nem szeretem de lányom és férjem rendszeresen eszi. lányomnak szinte az egyetlen gyümölcs sajnos, amit megeszik, biztos, mert fáról van. a szomszéd lányok is imádják. hernyót nem láttam rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szepniki!
      Aranyos lehet a Lányod, biztos azért eszi, mert ezt nem mondogatod neki :) :) na meg a szomszéd lányokkal jó muri lehet :)
      Igen, pont most néztem a határban a fát, hogy mennyire egészséges :) földig érnek az ágai, rajta rengeteg gyümölcs és igazi egészséges kinézetű, zöldek a levelei.
      :)

      Törlés
  6. Én családommal együtt szoktam szedni, most is épp a sötét faepret tisztítjuk. Haas Quittin 3:-ben lekvár zselésítővel rkjuk el, úgy, hogy 1.5 kg faeperhez 20-25 dkg cukrot adunk. Egy kis citromsavval az íze még jobb lesz. Mi már eddig 20 kisüveggel készítettünk és még legalább ennyivel szeretnénk. Igaz, hogy a tisztítása nagyon nyűgös, megtisztítani a szárától de a lekvár íze kárpótol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sándor!
      Köszönöm a hozzászólást, hogy megosztottad a tapasztalatot. Jövőre újra próbálkozom én is :)
      Mond mi lesz a sok-sok magjával? mind benne marad? vagy van erre egy jó módszeretek? Igaz a málna magját én is benne hagyom és nem zavaró, sőt úgy a finom...
      Üdv.
      Á.

      Törlés