Nagyon sok maggal, dagasztás és kelesztés nélkül.
Annyira belejöttem a kelesztés nélküli élesztős dolgokkal való kisérletezésbe, hogy a bejgli, no és a gesztenyés kifli után -de az eredetileg is így készült, ugye az adta a bejglinél az ötletet- belevágtam egy kenyér elkészítésébe.
Nem is akarmilyen kenyér, hanem amire már régen áhítozom, egy olyan,
amiben több az egész mag, mint a liszt. Hát már majdnem(!)
Volt régebben egy egészmagos kísérletem, amikor a kamutbúzás kenyeret sütöttem,
de a technika akkor más volt. ( Mindig szerettem azt a fajta kenyeret, amiből 4-6 szeletkét lefóliázva árulnak, talán német, tele egész magokkal, nagyon barna és nedves. )
Nem is akarmilyen kenyér, hanem amire már régen áhítozom, egy olyan,
amiben több az egész mag, mint a liszt. Hát már majdnem(!)
Volt régebben egy egészmagos kísérletem, amikor a kamutbúzás kenyeret sütöttem,
de a technika akkor más volt. ( Mindig szerettem azt a fajta kenyeret, amiből 4-6 szeletkét lefóliázva árulnak, talán német, tele egész magokkal, nagyon barna és nedves. )
Sokmagvas kenyér kelesztés nélkül
Hozzávalók
250 gr teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
100 gr finomliszt
1 ek búzasikér
50 gr zabpehely
30 gr búzacsíra
25 gr tökmag
25 gr szezámmag
25 gr lenmag
25 gr naraforgómag
3 ek egész mák ( nem hagyhattam ki )
70 gr kamutbúza, ami áztatás után 100 gr ( lehet más búza vagy más gabona )
25 gr élesztő
1 tk méz
2 tk tengerisó
350 ml víz (+) vagy (-) liszttől és az összetevőktől függ, lehet eltérés
Mindent kimértem a keverőtálba, szárazon összekevertem, majd hozzáadtam még, a mézet, a langyos vizet és a géppel alaposan összekevertettem. Előkészíettem a teflon szögletes formát amiben sütöttem. A tésztát lisztezett munkalapra tettem és még kézzel is néhányszor áthajtogattam ( lisztezni kellett ), végül szögletesre formáztam és beletettem a sütőfomába, letakartam egy meleg, nedves konyharuhával.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra.
Amíg felforrósodott, a tészta pihent 10-15perc, majd a forró sütőbe tettem és 35 perc alatt megsütöttem.
A langyos víz, az alapos dagasztás és a forró nedves konyharuha hatására, így is gyors kelésnek indult.
A belseje nedvesebb, de pont ezt szerettem volna. Teljesen átsült, de tekintettel, hogy nem volt ideje megkelni, így tömör gyönyör.
A Fiam azt kérte legközelebb még több egész magot, kamutbúzát tegyek bele.
Csodásan néz ki, mi is az ilyen kenyereket szeretjük:) Az a nedves fajta tényleg nagyon finom, de iszonyú drága. Szoktam én is hasonló kenyereket sütni, mikor először készült, a kislányom felkiáltott, de jó, ez nagyon finom, soha többé nem kell boltban venni a kenyeret:)
VálaszTörlésNagyon finom volt, fogok még rajta variálni.
TörlésNagyon édes a Kislányod, olyan jó, hogy szeretik a gyerekek (is) ezeket a tömény kenyereket.
Kár hogy nem lehetünk ott minden mindenhol kóstolásra.Isteni lehet ez a kenyér.
VálaszTörlésIgen, én is a minap mondtam a Férjemnek, hogy milyen jó lenne a "blogos" kedves Barátaimmal megkóstoltatni ezt-azt. Egyre jár az agyunk. Nagyon finom volt az utolsó morzsáig/magig. Én pedig a Te almás lepényedet szertném megkóstolni!!! Gyönyörű és kiállt belőle a jóság.
TörlésEzt imádnám! Megbonthatatlan a magvak iránti barátságom, vonzalmam, tényleg tömör gyönyör kenyér!
VálaszTörlésPróbáld ki, annyira gyorsan kész.
Törlés