2012. április 26., csütörtök

Tojásos nokedli orgonavirágos salátával



Tojásos nokedlit már majdnem mindenki készített, hát ezt a receptet annak írom aki nem.
Az előbbiek, nyugodtan tekerjenek lejjebb a salátára. Bár tudom fejes salátát is már majdnem mindenki készített, de most tettem hozzá valami izgalmas dolgot: Orgonavirágot.
Aki az orgona illatát szereti nem csak rossz ember nem lehet, hanem szerintem az
orgonavirág, ízleni is fog neki!




Tojásos nokedli




Hozzávalók
 Nokedli
600 g rétesliszt ( mindig réteslisztből készítem, pergősebb és könnyebb mosogatni )
3 db tojás
600 ml víz ( lehet több vagy kevesebb )
3 tk tengerisó
+
6 db tojás
60 g vaj
tengerisó


Saláta
1 nagy és 1 kisebb fejes saláta
ízlés szerint cukor, só, ecet
Mi most orgona fűszeres ecettel és 2 ek olívaolajjal készítettük.

A nokedli hozzávalóit  homogénné kevertem és pár percet pihent ( amíg a víz teljesen felforrt ).
A szaggatóval kisebb adagokban, (ezt a mennyiséget 6x-ra) kifőztem: vízbe szaggattam egy adagot,  megvártam míg feljön a víz tetejére + 2-3 perc.
Kimertem a tészta szedővel, lecsöpögtettem és raktam a tojásra. 

A vajat a serpenyőben felforrósítottam és ráöntöttem a felvert tojásokat. Kevertem rajta néhányat. Vigyáztam, hogy ne száradjon ki, szaftos maradjon. ( Kb. 1/3 megkötött a 2/3 még híg. )
Amikor belekerült egy adag nokedli, akkor lazán megráztam.




A salátát közben a Fiam elkészítette,
ha nincs segítségünk előbb a salátát készítsük el, hogy ha a tészta kész, tudjuk tálalni.





A salátát megmosta, leszárította. Tálba rendezte.
Az öntethez bögrébe öntötte az olajat és orgona fűszeres ecetet.
A tejhabosítóval egy pillanat alatt selymes, kémessé habosította.
Külön egy kevés vízzel elkeverte a cukrot és a sót, majd a kettőt összeöntötte, majd együtt a salátára.
Hozott be egy szál orgonát, tisztította, szárította és a salátára csipkedte a virágokat.
(A virágokat közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk rá.)

Az orgonavirág a salátán pont olyan mint az illata: semmihez sem hasonlítható :)
Orgona :)




Megjegyzés
- Édesanyám a nokedlihez szükséges víz egy részét tejfölre cserélte! Nagyon finom, úgy is.
- A nokedli szaggatót használat után rögtön hideg folyóvíz alatt érdemes leöblíteni,
hogy ne száradjon rá a tészta, ez 1 perc , majd később tökéletesre lehet mosni.





Fotózáskor leltem rá egy háromszirmú virágra, az utolsó képeken látható.





 

16 megjegyzés:

  1. Csodálatos ötlet, meg fogom én is kóstolni! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami ehető a kertben mindent felhasználok, nekünk nagyon ízlett. Remélem Neked is fog!

      Törlés
  2. Fehér orgonából is készíthető? Nekem abból van sok!Mit gondolsz, megpróbáljam?
    Szép hétvégét Neked!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, az is ehető! Igen próbáld meg.
      Drága Éva Neked is szép hétvégét!

      Törlés
    2. Köszönöm, hogy válaszoltál, kipróbálom!:)

      Törlés
  3. pitypang-ot palacsintatésztába, és tökvirágot rántva, ezekről már hallottam, orgonáról még nem. Talán még Indiában van ehető rózsaféle. Zseniális amúgy! Gratula!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mi rózsáink is ehetők. A rózsasziromból teát, szirupot, zselét szoktam készíteni és azzal is szépíthető a saláta. Remélem holnap eltudom kezdeni az ehető virágok sorozatot, de pár napon belül biztos fenn lesz.
      Finom, szép és a szemnek is kell táplálék, mert ugye min. 5 érzékszervvel táplálkozunk...

      Törlés
  4. Nagyon különleges ötlet, szinte érzem is az illatát:) Itt még nem nyílik és csak elvétve láttam orgonát.Ez a lélek és test tápláléka, nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm.
      Ibolya? Kankalin? Epervirág? Gyümölcsfák virága pl. barack, szilva, alma? és nemsokára jön a bodza, na meg a többi.

      Törlés
  5. Nagyon jó ötletet adtál a hétvégi menühöz. A kisebb fiam kedvence a tojásos nokedli, salátával. Az idei első salátákat erre fogom felhasználni.
    Kellemes hosszú hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és Nektek is örömteli hétvégét!

      Törlés
  6. Micsoda különlegesség! Az Orgona illata páratlan! Eddig csak szagolgattam, de meg fogom kóstolni. :) Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Csilla, örülök és Nektek is Napfényes hétvégét!

      Törlés
  7. Akácvirágot is ettük gyerekkoromban, valamilyen kenyérvirág nevű is rémlik, hogy mit meg nem kóstoltunk még?! talán a gyermeki kíváncsiság, vagy lehet az ösztön?! Kellemes pihenést, feltöltődést!

    VálaszTörlés