A jalapeno, chili. A kapszaicin tartalmát, azaz az erősségét mutató Scoville skálán,
a Jalapeno csípőssége 2500 - 10000 mozog, ezzel a csípős fajták között mozog.
Tehát kellemes.
(Az idén sikerült kóstolnom Carolina Reaper-t, Trinidad Moruga Scorpion-t,
Chocolate habanero-t és a Fiam termesztette Chocolate Naga (Big Bang Naga).
Nos, igaz nagyon finomak, de eszméletlen erősek -1 millió körül-
(Az idén sikerült kóstolnom Carolina Reaper-t, Trinidad Moruga Scorpion-t,
Chocolate habanero-t és a Fiam termesztette Chocolate Naga (Big Bang Naga).
Nos, igaz nagyon finomak, de eszméletlen erősek -1 millió körül-
cseppet sem kellemesek...Képek lásd lent.)
Jalapeno (Capsicum annuum)
Nevét a mexikói Veracruz állambeli Xapala városról kapta,
ahol hagyományosan, hatalmas területen termesztik.
(Xapala 1500 m magasságban fekszik, éghajlata meleg és csapadékos.)
A helyi ételek elmaradhatatlan hozzávalója.
Gyakran töltve, vagy töltelékek összetételeként jelenik meg,
illetve a saláták, pikáns szószok alapvető adaléka.
A termés 60 % feldolgozásra kerül, 20 %-át frissen fogyasztják, 20 %-ból készül a híres Chipotle jellegzetes közép-amerikai fűszer. A chipotle fafüstön szárított jalapeno (Capsicum annuum).
(Forrás: Wikipedia)
A zöld Jalapeno-t tekintik jobbnak, értékesebb, a szezon vége felé bepirosodott paprika "gyengébb".
(Nálunk a piacon ahol ráleltem a pirosra, nagyon szépen kellett kérnem, hogy a kedvemért hozzanak zöldet...)
A jalapeno jó forrása a vitaminoknak, C-vitaminnak, a többi paprikától magasabb az E-vitamin,
A-, K-, B6- vitamin tartalma.
Magas az antioxidáns mutatója, a zöldnek magas a klorofil tartalma.
Vásároltam zöldet és pirosat, bőségesen fogyasztottunk belőlük nyersen.
A pirosból édes, savanyú chiliszószt készítettem, meg sós, savanyú krémet és került a savanyúságba.
A zöldet töltöttük sajttal, és kukoricapelyhes panírba burkolva megsütöttük olajban.
Hm. igazi ínyencség.
Enyhén édes (csak a háttérben megbújó íz), sós, ecetes lében tettem el a legtöbb zöldet,
karikára szelve, illetve egészben.
Az egészben elrakottat (ebből van piros is), a későbbiekben sajtkrémmel szeretném tölteni.
Így:
Jalapeno chili télire tartósítószer nélkül
Hozzávalók
paprika
0,8 liter víz
2 dl ecet 10 %-os
1,5 ek só
2 ek cukor
késhegynyi borkén
késhegynyi borkősav
fűszerek: ízlés szerint (most csak egész bors)
A paprikákat alaposan megmostam, szeleteltem, illetve a szárukat levágtam.
Tisztára mosott, előkészített üvegbe rendeztem.
A felöntőlevet elkészítettem (hidegen).
A paprikákra öntöttem.
A felszeletelteket 24 óra múlva lezártam: celofánt borítottam az üvegre, majd a kupakot rászorítottam. Feliratoztam és a kamrába került.
Az egészben elrakottak csak 1 hét elteltével kerültek lefedésre.
Ez idő alatt a paprikák megszívták magukat lével, amit folyamatosan után töltöttem.
Végül ezeket is celofánnal borítottam, lezártam a tetővel, feliratoztam és ment a többi mellé.
Megjegyzés
- A szükséges lé mennyiségét úgy mérem ki, hogy a paprikával töltött üvegekbe vizet töltök.
Ezeket átöntöm a mérőedénybe, ez lesz majd az alap. Ehhez adom a többi hozzávalót.
Pont annyival lesz a lé több, amennyi szükség lesz a feltöltögetéshez.
- A befőzés alapszabályairól itt írtam:
Fotók
...Carolina Reaper... |
...a Trinidad Moruga Scorpion... |
...Chocolate habanero... |
...2. éves :) 18-20 fokon teleltettük... |
...Chocolate Naga (Big Bang Naga)... |
...Édes savanyú chiliszósz... |
...Sós, savanyú chilikrém... |
...Sajttal töltött, kukoricapelyhes panírba forgatott, sült Jalapeno. A fotót a Férjem készítette :)... |
...a szeletelt Jalapeno... |
Csodálatos!!
VálaszTörlésUnknown,
Törlésköszönöm szépen!
eltevés
VálaszTörlésSajnos nem értem...
TörlésKedves Mági, A télire eltett chili variációt készítettem ma. Mi a véleményed, mikro kóstolható leghamarabb? Köszönöm előre is, Timi
VálaszTörlésKedves Tímea 🌼
TörlésKb. 1 hét elteltével már kóstolható.
Üdvözlettel,
Mági
Kedves Mági, Eltettem, de szeretném megkérdezni mikor lehet tesztelni :), szerinted meddig kell várni? Köszönöm előre is, Timi
VálaszTörlésDrága Timi 🌺
TörlésBízom benne, hogy már kóstoltátok...
💕
Mági
Kedves Mági, OLyan jól sikerült, hogy ma teszem el a második adagot! :) Timi
VálaszTörlésTímea 💐
TörlésNagyon örülök! Váljon egészségetekre!
Mági
Csodálatos! Hegyes zöld paprikát kaptam, de el kell készítenem ezt a receptet. Köszönöm.
VálaszTörlésKedves Zsuzsa 🌹
TörlésKöszönöm szépen, megtisztelő!
Kedves Ági, annyira megtetszett, el kell készítenem. Zöld hegyes paprikát kaptam, biztosan abból is jó lesz. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésZsuzsa 🌼
TörlésIgen, finom a hegyes zöld is.
Inspirációnak:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2015/10/savanyu-szines-eros-paprika-telire.html
Paprika, de mennyi? Pontosítanád?
VálaszTörlésFercsibercsi 🍁
TörlésAmennyi az üvegbe/üvegekbe belefér.