..hársmézzel
2. rész
Az aszalt paradicsomos, bazsalikomos kenyérnek készült tésztát megfeleztem.
Bár semmi kétségem nem volt, hogy finom, mégis úgy döntöttem, hogy csak az egyik felét készítem sósan,
a másikba, valami "édes" tölteléket teszek.
Szétnéztem a kamrában, és megláttam a kevéssel lejárat előtt lévő, még karácsonyra vett marcipánt. Indulásnak megfelelt.
Mandulával párosítottam (mandula a mandulával nem lehet rossz:) és kevés hársmézzel édesítettem.
A hársméz végül az egész koronájává lépett elő, hisz a megsült még forró kenyeret megkentem,
a sűrű, krémes hársmézzel :)
Talán, Mindenki eltudja képzelni ezt az ízharmóniát...
A tészta receptjét és elkészítési módját ide másolom,
de aki a sós-mediterrán ízeket szereti, az nézzen át a másik oldalra :)
A hozzávalókat megfeleztem, tehát, csak ehhez az egy kenyérhez valókat adom meg ezen az oldalon!
A tészta receptjének származása és története itt található.
Marcipános mandulás mézes piknik kenyér
A három MMM :)
Hozzávalók
58 gr langyos víz
0,5 - 1 tk cukor
2 tk szárított élesztő (alnatura/dm) (ha frisset tennék, 20 gr-ot tennék)
115 gr langyos tej
33 gr extra szűz olívaolaj
1db nagy tojás
1tk tengerisó
363 gr finomliszt
(én még hozzáadtam 1 lapos ek búzasikért)
töltelék
200 gr marcipántömb (aldi/zentis)
100 gr egész mandula
3 ek hársméz
tetejére
30 gr szeletelt mandula
kb. 3 ek hársméz
1) Kimértem a lisztet, bele a sikért, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Kezemmel összekevertem.
Közepére mélyedést nyomtam az öklömmel és beleöntöttem a vizet, tejet,
olajat, beleütöttem a tojást,
kissé összekevertem egy kanállal, majd
az mixer spiráljával összeállítottam a tésztát.
5-6 percig dolgoztattam a gépet, még a tészta egy selymes lágy gombóccá állt össze,
teljesen elvált az edény falától. (A tészta igen lágy, de nem kell megijedni, tökéletes lesz!)
teljesen elvált az edény falától. (A tészta igen lágy, de nem kell megijedni, tökéletes lesz!)
A munkapultra tettem és szokásomhoz híven szeretetteljesen
áthajtogattam, megsimogattam, végül cipót formáltam belőle. Rácsorgattam
egy teáskanálnyi olajat, mindenhol rásimogattam és a keverőtálba tettem
pihenni 45 percre. A tálat lefedtem folpack fóliával.
2) Közben előkészítettem a tölteléket:
a marcipánt, mandulát és a mézet összedaráltam egy késes géppel.
(A gép hiányában, a marcipánt lereszelném, a mandulát közepesre darálnám és a mézzel őket, összekeverném.)
3) Sütőpapírt készítettem a tepsire.
Elővettem a tésztát, kinyújtottam 55 x 20 cm-es nagy téglalappá.
Megszórtam a mandulás-mézes-marcipánnal.
4) A tésztát a hosszabbik oldaláról feltekertem (se nem lazán, se nem szorosan).
A két végét határozottan összenyomtam.
5) A tésztatekercset áthelyeztem a sütőpapíros tepsire, a "varrattal" lefelé.
A két végét visszakanyarítottam, mintha 8-ast csinálnék.
Fogtam egy zsilettet (aminek azt a felét amit nem használok
leragasztottam, a baleset elkerülése végett) és egy csipeszbe fogva, a
tésztatekercs közepét mélyen bevágtam, nem vágtam teljesen át, kb.
2/3-áig.
A tekercs két végét sem vágtam át, kb. 3-3 cm-nyit egyben maradt.
Kevés vízzel bekentem és megszórtam a szeletelt mandulával.
6) Az eredeti leírás szerint most kell S-t formálni belőle, de nekem a vágás előtt praktikusabb volt.
Letakartam és hagytam, hogy keljen/pihenjen 45 percet.
7) Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, légkeverésre.
Az újra kelt kenyeret, betoltam a sütőbe.
8) 35-40 perc szükséges volt a teljes süléshez.
15 perc elteltével föléje tettem -a következő sínre- egy tepsit (nem ért hozzá),
hogy ne piruljon túl a teteje.
9) Miután megsült, azon nyomban forrón, egy ecsettel megkentem a tetejét, oldalát mézzel.
A méztől fényes lett, nem száradt rá teljesen, kicsit ragadt.
Rácson hűtöttem ki.
Aki szereti a marcipánt, az imádná ezt a "kenyeret" ami (hasonlóan az aszalt paradicsomoshoz)
kívül ropogós, belül puha.
Nekünk pont kellemesen édes, ugye cukrot nem adtam hozzá, bőven elég a marcipán édessége.
A méz, hát a méztől persze picit édesebb is, de a mézben, ebben az esetben nem az édesség a lényeg.
A Hársméznek az illata, az valami Mennyei :)
Csoda-csoda-csoda!!!!Kéééééreeeeek!!!!!!:):):)
VálaszTörlésIgen, nagyon szeretnék adni Neked!
TörlésKöszönöm szépen :)
(lásd 8. hozzászólás)
TörlésIgazából nem találok szavakat... Egyszerűen mesés. Mesés!!!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm :)
Törlés(lásd 8. hozzászólás)
TörlésEz valami hihetetlenül csodálatos!
VálaszTörlés(lásd 8. hozzászólás)
TörlésCsodalatosan nez ki, es biztosan izre is fantasztikus
VálaszTörlésTényleg, nagyon eltalált :)
TörlésCsodaszép lett az édes változatod is:) A hársméz illatát most ide képzelem magamnak:)
VálaszTörlésMennyire szeretnék röpíteni Neked, az én csodálatos Méhész ismerősön hársmézéből. Talán egyszer valahogy...
Törlés(lásd 8. hozzászólás)
TörlésNem is tudom, hogy a spenótos pitét vagy ezt válasszam:)
VálaszTörlés...vagy egy harmadikat, ami meglepetés :)
Törlés(lásd 8. hozzászólás)
Törlésez egy gyönyörűen megkomponált művészi alkotás,nem
VálaszTörlésez több, mint étel, ez már már gasztrorgazmus...
ej-ej kislány így bűnbe vinni az embereket...
na jó, jöhet egy hari, mmm, meg még egy-pár... :))))
Nagyon édes vagy :) köszönöm, mindig megmosolyogtatsz :)
TörlésÖrömmel adnám...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésMindannyiótoknak!
VálaszTörlésAnnyira aranyosak vagytok! azaz érzésem mintha összebeszéltetek volna, hogy elkényeztessetek...nincs ebben a kenyérben semmi különös, Mindannyian alkottok, sok-sok csodát és mégis hihetetlen szeretetet zúdítotok rám, én nem találok szavakat az örömtől és legszívesebben azonnal megölelnélek Titeket (meg persze sütnék Nektek)!!!
Köszönöm szépen.
ezt most vki megsüthetné nekem! nagyon jól néz ki!!!
VálaszTörlésKinga, ha megoldod a szállítást...beszélhetünk róla......
Törlés:)
Ez remek alkotás!Csodaszépsége mellett mennyei finomság is a leírás alapján! :)
VálaszTörlésÉva drága :)
Törlésteljesen elkényeztettek kedves hozzászólásaitokkal:)
Nagyon finom.
Semmi újat nem tudnék mondani, mindet szépet és jót leírtak már az előtterm kommentelők. Egyetértek minden dicsérő szóval!
VálaszTörlésDrága Marisz, én sem tudok újat, csak azt hogy köszönöm, az elismerő szavaid :)
TörlésKöszönöm és nagyon szeretnélek megölelni :)
Gyönyörű! :) Micsoda illata és íze lehet! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm szépen, tényleg ünnepi volt ez a marcipán-mandula-méz trió.
Törlés:)
Ági szerintem Te egy csodálatos ember vagy! Képet kérünk!!!!
VálaszTörlésMellissina! <3
TörlésA Fb-on ezzel a fotóddal többször is találkoztam, és annyira tetszett. Olyan szép, és még milyen finom lehet...
VálaszTörlésNagy sikere volt a "Tündérek" körében, de megérdemli, mert tényleg rendben van (bár biztos vagyok benne, hogy se Nálad, se nálam, meg Sokaknál, nem kerül olyan dolog a blogra, ami nem vállalható).
Törlés