A jó pizzához három dolog kell:
- tökéletes pizzatészta
- finom, édes, fűszeres paradicsomszósz (vagy más szósz)
- sajt
Ha ezek rendelkezésünkre állnak, akkor baj nem lehet, már csak jól kell megsütni.
Nos, a tökéletes pizzatésztához sem kell sok hozzávaló:
- liszt
- víz
- élesztő vagy kovász
- só
- olívaolaj
A tésztáról a blogon pl. itt és itt részletesen.
Most pedig következzen az édes, fűszeres paradicsomszósz.
Nyáron egyszerűen készíthetünk, pl. így ahogy itt mutattam,
mindent nyersen összeturmixolunk és már kenhetjük is a tésztára.
Télire pedig tegyünk el.
Régebben nem tettem el külön, csak jó sok paradicsomlét és minden alkalommal
abból készítettem, fűszereztem be.
Pár éve viszont már a befőzés alkalmával külön készítek,
mert rájöttem, hogy sok időt és energiát spórolok így 😉
Amennyiben módunk van rá, húsos paradicsomfajtát válasszunk
(lucullus, San Marzano, kecskecsöcsű paradicsom, paprika paradicsom),
szerintem édesebbek és a magjuk is kevesebb, kevesebb ideig kell főzni, előbb besűrűsödik.
Lehet a hagyományos módon passzírozni, de az egyszerűbb módszer híve vagyok,
így botmixerrel összeturmixolom.
A paradicsommag sosem zavart, a héját viszont lehúzom.
Pizzaszósz télire
5 kg húsos paradicsom
1 nagy fej hagyma
1 kisebb fej fokhagyma
fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom
só
- A többszörösen megmosott paradicsomok tetejét keresztirányba bevágtam,
majd lobogó forró vízbe dobtam és pár percig benne hagytam.
(Így könnyen lejön a héjuk.) Héjukat lehúzogattam.
- A héj nélküli paradicsomot felforraltam, összeturmixoltam és beleraktam a fűszereket.
- Kellő sűrűségűre főztem, közben többször turmixoltam, a fűszerek szárát eltávolítottam.
Amikor már "alakul" vegyünk ki belőle tányérra:
az első és második kép között 15 perc telt el, közben főtt 😃
"Alakul"
- A befőzés szabályai szerint előkészített üvegekbe szedtem és
száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A befőzés tartósítószer nélkül szabályairól és a száraz dunsztról, itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
Szeretetrehangoltan a Facebookon és a Pinteresten 💕
*
Két-két összehasonlító kép, miért is érdemes válogatni a paradicsomfajták között.
Az első és a harmadik képen Lucullus paradicsom 1 x összeturmixolva (héj nélkül).
A második és negyedik képen paradicsomlének való, Kecskeméti.
*
🍅
Más paradicsomok a kertemben 😊
...meg gyömbér :)
Nos, a tökéletes pizzatésztához sem kell sok hozzávaló:
- liszt
- víz
- élesztő vagy kovász
- só
- olívaolaj
A tésztáról a blogon pl. itt és itt részletesen.
Most pedig következzen az édes, fűszeres paradicsomszósz.
Nyáron egyszerűen készíthetünk, pl. így ahogy itt mutattam,
mindent nyersen összeturmixolunk és már kenhetjük is a tésztára.
Télire pedig tegyünk el.
Régebben nem tettem el külön, csak jó sok paradicsomlét és minden alkalommal
abból készítettem, fűszereztem be.
Pár éve viszont már a befőzés alkalmával külön készítek,
mert rájöttem, hogy sok időt és energiát spórolok így 😉
Amennyiben módunk van rá, húsos paradicsomfajtát válasszunk
(lucullus, San Marzano, kecskecsöcsű paradicsom, paprika paradicsom),
szerintem édesebbek és a magjuk is kevesebb, kevesebb ideig kell főzni, előbb besűrűsödik.
Lehet a hagyományos módon passzírozni, de az egyszerűbb módszer híve vagyok,
így botmixerrel összeturmixolom.
A paradicsommag sosem zavart, a héját viszont lehúzom.
Pizzaszósz télire
5 kg húsos paradicsom
1 nagy fej hagyma
1 kisebb fej fokhagyma
fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom
só
- A többszörösen megmosott paradicsomok tetejét keresztirányba bevágtam,
majd lobogó forró vízbe dobtam és pár percig benne hagytam.
(Így könnyen lejön a héjuk.) Héjukat lehúzogattam.
- A héj nélküli paradicsomot felforraltam, összeturmixoltam és beleraktam a fűszereket.
- Kellő sűrűségűre főztem, közben többször turmixoltam, a fűszerek szárát eltávolítottam.
Amikor már "alakul" vegyünk ki belőle tányérra:
az első és második kép között 15 perc telt el, közben főtt 😃
"Alakul"
- A befőzés szabályai szerint előkészített üvegekbe szedtem és
száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A befőzés tartósítószer nélkül szabályairól és a száraz dunsztról, itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
Szeretetrehangoltan a Facebookon és a Pinteresten 💕
*
Két-két összehasonlító kép, miért is érdemes válogatni a paradicsomfajták között.
Az első és a harmadik képen Lucullus paradicsom 1 x összeturmixolva (héj nélkül).
A második és negyedik képen paradicsomlének való, Kecskeméti.
Lucullus |
Kecskeméti |
Lucullus |
Kecskeméti |
*
🍅
Más paradicsomok a kertemben 😊
Óh, egy csalán :) |
...meg gyömbér :)
Mit csinálsz, hogy ilyen szép, egészséges paradicsomjaid vannak?
VálaszTörlésKöszönöm válaszodat.
Kedves Andrea 🌹
TörlésSaját nevelés, magaságyásban van. Átültetés után ritkán öntöztem -akkor is a tövét- hogy mélyre menjen a gyökere. 2x kapott hígított tejes locsolást a töve körül. Most a nagy melegben naponta árasztom. Jól érzi magát.
Tudok segiteni?
Szép a Te rózsád is 😃
Üdvözlettel,
Mági
Mági köszönöm szépen a válaszodat. Sajnos az én paradicsomjaimat minden évben elkapja a paradicsomvész, de az idén a termés is nagyon kevés. Erről a tejes belocsolásról is hallottam, és egyszer kapott is a tővéhez. Az idén először helyre vetettem a magokat.
VálaszTörlésAndrea 🌸
TörlésOh, sajnálom.
Szívesen ötletelek Veled, ha szeretnéd.
Illetve van a fb. vegyszermentes kertészkedők csoport, ha érdekel írj nekem levelet vagy üzenetet.
Bízom benne hogy sikerül megoldani!
Üdvözlettel
Molnár Ági
Ági köszönöm a kedves felajánlásodatt az ötleteléssel kapcsolatban.
VálaszTörlésAz idén a paradicsom problémámat elengedem, ami lesz rajta, azt megesszük, befőzni a sajátomból biztossan nem tudok, de így is jó lesz.
Az idén a tépősalátám sem jött be, ami minden évben olyan sok szokott lenni, hogy nem győztük enni, az idén 1 levelet sem sikerült bekapni.))
Viszont a céklám az bőven termett.
Nem vagyok, és nem is szeretnék semmilyen közösségi oldalon lenni, távoláll tőlem. Az ilyen értelmes blogokat viszont nagyon szeretem!
További szép napot kívánok!!
Andrea 🌼
TörlésÖrömmel maradok kapcsolatban Veled, mindig jól jöhet egy jó ötlet.
Köszönöm a kedves szavakat!
Jövőre másik helyre ültetném és másik fajtát szereznék be vagy többfélét.
A paradicsomot ritkábban öntözöm, de akkor nagyon, árasztom a tövét, a leveleit nem. Szereti a mélyre ültetést és így még mélyebbre megy a gyökere.
Ezek jutnak most eszembe.
Bízom hogy sikerül, hogy újra örömet lelsz benne.
Üdvözlettel,
M.Ági
Ági a lányoméknál ugyanazokból a paradicsom-magokból csíráztattam, és náluk szép, és sok-sok paradicsom lett, most hoztak megint kb. 3 kg-ot, ja és kb. 10 tőből van ez a rengeteg mennyiség.
VálaszTörlésEgyébként mindenévben vetésforgóban van a kis veteményesem, ja és most jut eszembe, hogy eddig egyik évben sem öntőztem, csak a kiültetéskor 2-3 alkalommal, ameddig láttam, hogy megerősödtek a palánták, és 1 palántának mély kis árkot /kb. 5 cm hosszú/ csinálok és úgy fektetem el, mert így több helyen legyökerezik, és több helyről veszi fel pld. a nedvességet, ezt az egyik kertész honlapján olvastam egyszer.
Most szárítom a vegetának valót, és a lehullott almát szeletelem, és szárítom.
szia Andrea
Kedves Andrea 🌼
TörlésSzeszélyes paradicsom 😉 bízzunk benne, hogy jövőre hálás lesz a törődésért!
A házi fűszerkeverékeknél nincs jobb, ízlésünk szerint készül és tudjuk mi van benne. Almaecetet szoktál készíteni? Van a blogon több bejegyzés, szívesen linkelem, vagy elég a keresőbe beirni "almaecet szeretetrehangoltan"
Üdvözlettel,
Agi