2012. április 30., hétfő

Fűszernövények a kertemben


Néhányan...

 Lestyán
 Oregánó
 Macskamenta
 Francia tárkony
Orosz tárkony
Orvosi zsálya
Orvosi zsálya (legújabb szerzeményem)
 Medvehagyma
Megvehagyma virágja, az utánpótlás
 Rozmaring
 Kakukkfüvek
Babérlevél
Muskátli
 Fodros petrezselyem
 Nagylevelű bazsalikom
 Thai bazsalikom (4-5 féle lesz még)
 Édeskömény
 Évelő rukkola
 Citromfű
 Csípős csalán
 Muskotályzsálya
 Zeller
Snidling
 Cipruska
 Levendula
 Gyömbér illatú menta
Mezei zsálya
...Zsálya
...Zsálya

Ha valaki igényel több információt, szívesen.

(A képre kattintva, élvezd nagyobb méretben.)




16 megjegyzés:

  1. Gratulálok. Ez már egy komoly gyűjtemány. Gondolom a muskátli véletlenül került a fűszernövények közé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát több is van, ez csak egy része:)
      Nem véletlen, a muskátli ehető, pl. a virág a salátákat színesítheti.
      A levél főleg édes ízvilághoz ajánlott, de attól függően, hogy milyen fajta, illatú, akár májpástétom ízesítésére is szolgálhat...

      Törlés
  2. Nagyon Klassz összegzés!
    Kicsit irigy:)))az évelő rucoládra, és a bazsalikomokra....Hol szerezted be az évelő rucolát? És a bazsalikom vetésének van valami fortélya? Mert nekem alig akar kikelni:((( A levendulám és a rozmaringom minden éven elfagy, de az oregano nekem is ilyen szép, már lehet szedni szárítani, olyan nagy bokorral van.
    nagyjából nálam is ez a felhozatal. Orosz tárkonyt az idén ültettem először, már bújuk.Aztán szintén az idén először turbolyát, már az is szépen növekszik, a korianderem is megmarad...remélem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Levendulát tudnék adni, évelő rukkolát venni, ha Budapest felé vagy haza felé tartotok szívesen:) A bazsalikom igen kényes növény, - érdekes Anyósom is mindig arra kér én ültesem el neki - most ültesd el, ha már nem lesz hideg, meleg helyre és öntözd. ( Az enyém a kettő előnevelt, én is most fogom a többit elültetni "levél napon" ha akarod megírom az idejét.

      Törlés
  3. Mági! Elájultam. Nekem egy szerencsétlen rozmaring, zsálya és kakukkfű tövem van, azok is haldoklanak és a bazsalikom rendszeresen tönkremegy. Hogy csinálod? Így aztán lehet ízesíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen "segítek" ha konkrét infókat írsz, akár levélben.
      A mi talajunk homok, ezért minden trükköt bevetettem, hogy javítsam pl, mulcsozok, de vannak magaságyásaim - mondjuk a gyógynövények pont nem ott vannak - vegyeskultúra, sok növény, elővetemény, vadnövények stb.
      Amiket írtál - a kakukkfű kivételével - csupa kényes növény (nálunk) ha Ők jól vannak, akkor a helyzet nem "reménytelen" :)
      Meg kell szelídítened az a kertet! és Te megtudod :)

      Törlés
    2. Nekem is van a kertben bazsalikom. Tavaly vettem egy cserepes növényt, azt kiültettem a kertbe. Pont a héten vettem észre, hogy itt-ott bújnak ki a növénykék a földből - valószínűleg az elhullajtott magok keltek ki :)

      Törlés
    3. Igen-igen :) nagyon jó, hát ezért sem ásom fel a kertet (nem ássuk fel csak ültetéskor lazítjuk, meg egész éveben mulcsozok), mert nem kell egy csomó mindent ültetni, vetni, a természet megoldja maga :)

      Törlés
  4. A medvehagymát hogyan kell , ültetni ,szaporítani,termeszteni? Ehhez kérek egy kis segítséget ,ha lehet ! Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vettem töveset a Sieberzben 3-4 éve, elültettem és azóta szeretgetem, hogy szaporodjon. Szaporodik is szépen, hagymáról ahová ültettem és magról, amit elvisznek a rovarok és a szél. Már több helyen felbukkant a kertben. Délelőtt napos, délután árnyékos a hely ahová ültettem.
      Tehát a nevezett kertészet árul hagymásat, cserépben, drágán DE a veresi piacon láttam szombaton, hogy szintén árulnak hagymát.
      Holnap újra megyek, - ha nem jár arra- megnézem, illetve van egy ismerős akinek tele a hátsókert, megkérdezem ad-e el.
      Szóljon ha még segíthetek:)

      Törlés
    2. Köszönöm a gyors választ , at én kertem vége egy akácerdővel határos , a föld igen silány ,homokos ,márgás,déli fekvésű,egész nap,tűzi a nap, ide szeretném honosítani a medvehagymát,mi a véleményed ,hogyan lehetnék eredményes ? A veresi piacra én is kinézhetek , nem túl messzire van tőlünk!

      Törlés
    3. Az én kertem is pont ilyen, csak a medvehagymát nem tűzi egész nap a Nap.
      A piacról most jöttem, ma nem láttam - a szombati nagyobb - a nénit kérdeztem, de Ő nem ad, még szaporítják.
      A medvehagyma gumós, "aljnövény" akkor hajt amikor a talaj nedves, tele tápanyaggal, ekkor még nincs lombja a fáknak, tehát bőséges napsugár éri. Később mikor árnyékos lesz az egész, ő visszahúzódik. Ebből ugye következik, hogy mik az ő igényei, azért szerintem lehet ültetni, hisz a tavaszi napsugarak csalogatják elő és később a nagyon melegben már pihenni tér, a virágzás, maghullajtás után. Én ültetnék, locsolnám, trágyáznám pl erjesztett csalánlével ( leírom ha érdekel ) és meglátjuk mi lesz belőle. A gondoskodásra igen jól szoktak reagálni a növények.

      Törlés
    4. Köszönöm tanácsaidat ,az erjesztett csalánlé érdekel !

      Törlés
    5. Egy 20 l-es vödröt félig rakok ( 2-3 ba vágott ) csalánnal, felöntöm vízzel ( jó ha lágy, tisztított, eső ) leborítom és hagyom két hétig rothadni. Ekkor leszűröm és minden litert további 10 literre hígítok. Locsolóból öntözöm ki, mindenre -bár van prioritási sorrend- este vagy reggel. A sűreje megy a komposztba. A csalánt virágzás előtt gyűjtöm ( ezért írom le most gyorsan, még lehet szedni )
      Nagyon büdös, érdemes kesztyűt húzva kilocsolni. A erjedő lé tetejére szoktam Zeolitot szórni.
      ( jöhet a kérdés:)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Növeli a trágyalé nyomelem tartalmát és "megköti" a kellemetlen szagokat.

      Törlés