2012. május 2., szerda

Ecet és orgona. Ízesített ecetek. Orgonás mézes almaecet.



Orgonaecet:)
Az orgonavirágos salátához elhasználtuk az előző évben érlelt orgonás ecetet.
Ígértem, hogy leírom ezt a "bonyolult" műveletet:
hogyan készítek különböző fűszerezésű eceteket.





Előbb viszont szeretném elmondani, hogy imádom az illatokat, a fűszereket, fűszernövényeket
( no és a növényeket, állatokat és az embereket! ) szeretek új dolgokat (nekem új)
kitalálni, folyamatosan hajt az alkotás vágya. Minden nap muszáj valamit létrehoznom.
Apróságra tessék gondolni, lehet, hogy csak egy kavicsot arrébb teszek,
oda ahol jobban érvényesül, de tennem kell.
A gyógyító növényekkel való kapcsolat régi dolog.
Teljesen elvarázsolnak szépségükkel, illatukkal, rezgésükkel.
 Sokféleképpen használom őket, a főzéshez, a szépítkezéshez, szépítéshez és
természetesen kiaknázom gyógyító tulajdonságaikat, ami azt is jelenti, hogy nemcsak az emberek,
hanem az állatok, sőt a többi növény "gyógyítására" is.
A gyógyítás alatt nem csak azt kell érteni, hogy ebből kérem 3x1 csészével fogyasszon,
hanem beépítem a mindennapi életünkbe.
Szárítom és isszuk teának, vagy porrá őrlöm és belekeverem amibe lehet.
Készítek kivonatokat, szörpöket és tartósítom pl. ecetben.




Ecetet én magam is készítek   - pl. alma  -   de másokkal is próbálkoztam többnyire sikerrel.
 Nagyon szeretem a már kész ecetet ízesíteni. Ez jó móka.
Természetes módon erjesztett ecetet válasszunk hozzá.

Az ecet az erjedési folyamat terméke.
Teljesen természetes úton, alkoholos majd ecetsavas erjedés útján jön létre.
" Az első folyamat során a levegőben vagy a gyümölcsökön jelen lévő élesztők
 a cukrokat alkohollá alakítják. Ekkor lépnek be a szintén természetes ecetélesztők.
Ezek az acetobaktériumok elszaporodva létrehozzák az úgynevezett ecetnövényt,
egy uszadékot amely az ecetanyának nevezett sejtekből áll, ezek alakítják ecetsavvá az alkoholt, befejezve így az ecetsavas erjedés folyamatát. "
( Idézet, a főzés alapanyagai című könyvből.)
Az ecetsav az ecet fő összetevője.
Különböző erősségű eceteket különböztetünk meg, ezt törvény szabályozza.
A legerősebbek a desztillált vagy szeszezett ecetek, majd a borecet következik,
majd a leggyengébbek az alma, maláta és más gyümölcsecetek.
Az ecetet régen csak tartósításra használták, később ízesítőszerré is vált.
Az igazi szakácsok többféle ecetet tartanak, hisz más-más étel, más-más ecetet kíván.
- a kínai és japán receptek, rizsecetet
- a mediterránok, borecetet
- az amerikaiak, almaecetet
- az angol receptek pedig malátaecetet írnak elő.

Az alma és borecet általában főzésre, a bor-, rizs-, sherry- és a különféle fűszeres ecetek salátákba,
míg a desztillált-, alkoholos- és malátaecet savanyúságok  tartósítására való.




Ízesített ecetek

A kérdés, hogy mit és mivel lehet ízesíteni.
Leggyakrabban a borecetet ízesítik.
Én általában fehérbor-, alma- és balzsamecetet szoktam ízesíteni.
Talán a tárkonyos ecet a legnépszerűbb, de szerintem mi legyünk bátrak és
merészen próbálkozzunk új variációkkal.





Mit áztassunk az ecetünkbe?
Az említett tárkony mellett: bazsalikom, csombor, citrom és más citrusfélék, citromfű,
babérlevél, rozmaring, torma, hagymafélék, bors, kömény, szegfűszeg, fahéj, vanília...
Soroljam még, szerintem csak a fantáziánk és ízlésünk szab határt.
Kettő csoportot viszont még meg kell említenem, hisz én előszeretettel ízesítek velük, a kedvenceim.
Az egyik család a virágok, a másik a gyümölcsök.
Virágok pl. orgona, vadrózsa, ibolya, a kedvencünk a bodza.
Gyümölcsök közül pl. a fekete ribizli, málna, eper a kedvenc.
Ja és el ne felejtsem, MÉZ, nagyon finom  a mézes ecet.
Az almacetet eleve mézzel készítem, de egyik-másik ízesítéshez plusz teszek bele.
Most lássuk a medvét, vagyis hogyan készítem.
Tisztára mosott sötét üveg (vagy majd sötét helyen tartsuk), jó minőségű alma vagy borecet
(fehér, vörös, balzsam) és a tiszta száraz (leszárított, bár a megszárított is jó,
csak most frisset szeretnénk) fűszernövények.
 Első lépéskor erre van szükségünk.
A növényeket aprítom  - nem cél a pépesítés, csak is annyira, hogy beleférjen az üvegbe és
majd ki is tudjon jönni - belerakom az üvegbe, felöntöm az ecettel és hagyom,
hogy a növény hatóanyagai, aromái, energiája  kioldódjon.
Bizonyos idő elteltével leszűröm, esetleg díszítésnek teszek újabb, immár, egy kis darab növényt,
ami lehet szárított is. Az üveget díszítem, de mindenképpen címkézem:
mit tartalmaz és dátum.




Orgonával ízesített mézes almaecet
 



A házi almaecet picit zavaros, hisz nem szűrt.

Hozzávalók
1 marék orgonaszirom
3 dl mézes almaecet
(ha nem mézes az ecetünk, akkor 1 tk méz)
A kettőt összekevertem és beraktam a sötét kamrába, hogy majd érzés szerint valamikor leszűrjem.
 Minimum 2-3 hét. Időnként ránézek és megsimogatom.
Szárítok valamennyi orgonaszirmot, hogy szűrés után, majd azzal díszítsem.




*

 Megjegyzés
Az ecet az ételek ízesítésén túl, a  szépségápolásban, az egészségmegőrzésben,
 de a háztartásunk tisztán tartásában is kiemelkedő szerepet tölt be.
Tudnunk kell, hogy csak a biológiai úton előállított ecet jótékony.
(A szintetikus ecetet csak takarításra használjuk, oda viszont mindenképpen, de ez egy másik téma.)
A biológiai ecetek a 9 esszenciális aminósavból 7-et tartalmaznak.
Azonkívül ásványokat, vitaminokat, nyomelemeket, pl. Kálciumot, Fluort, Magnéziumot,
 Natriumot, Szilíciumot, Káliumot, Foszfort, Vasat, Kovasavat! Béta karotint.
Antioxidáns, regeneráló hatása kiemelkedő.
A népi gyógyászat régen ajánlja az emésztés serkentésére.
Megakadályozza a zsírlerakódást (ezért népszerű a fogyókúrázók körében)
segíti a méregtelenítési folyamatokat.
Lásd még az almaecetnél leírtakat.
A fűszeres eceteknél plusz még számolhatunk a benne áztatott növény gyógyerejével!

Hogyan, mire használhatjuk

A hajunk szépségéért, egészségéért, a mosás után ecetes vízzel öblítsük le.
Jót tehet a pattanások ellen, erősíti a körmeinket, egyszerűen kenjük be hígított ecettel.
Szépségápolási praktika:
egy pamutkendőt almaecetes meleg vízbe mártunk és
beborítjuk vele a pattanásos, problémás arcot, bőrt, teszünk rá még egy szárazat,
 hagyjuk rajta 20 percig.
Kitisztul a bőr, csökken a gyulladás, puha, selymes érzés marad utána.
A rovarcsípés helyét kenjük be tömény ecettel, csökkenti a fájó, viszkető érzést.
Különféle gyulladásokat pl. ízületi gyulladást borogassunk ecetes ruhával.
Láz esetén, húzzunk a lázas lábára ecetes-vizes zoknit vagy borogassuk be.
Az ecet frissíti a lábat, de a körömgombák is elmenekülnek tőle.


Ne feledjük az ecet univerzális tisztítószer!
Bővebben írtam róla:
- mire jó az ecet? és szó esik a házi erjesztett orgonaecetről
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/05/hazi-erjesztett-orgonaecet-mire-jo-az.html
 - citromos ecet, mint tisztítószer
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/04/citromos-ecet-mint-tisztitoszer.html




2 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a rengeteg klassz információt:) Már az orgonazselénél is elaléltam, de ez is valami szuper lehet. A látvány is csodás, az illata, íze is az lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tudok plusz információt nyújtani:) Nagyon látványos alkotás.
      Varázsold el vele (is) Aranyembert:)

      Törlés