Könnyű vacsora vagy előétel vagy a menü egy fogása.
Ha tehetjük készítsünk rögtön dupla adagot, hisz finom, hidegen is finom és
bizony nem egy nagy adag.
Legközelebb én is ezt teszem:)
Spárga Mornay mártással
Hozzávalók
500 g zöld spárga
30 g vaj
mártáshoz
25 g vaj
30 g finomliszt
500 ml tej
tengerisó
frissen őrölt bors
frissen őrölt szerecsendió
1 tojássárgája
100 ml tejszín
30 g parmezán
2 ek tejszínhab
tetejére
30 g parmezán
A spárga legvégét letörtem, ahol engedte.
A zöldség pároló kosárba raktam, amit csomagostól a fazékba engedtem,
amibe előtte 3 dl vizet öntöttem.
Forrástól számítva 10 percig pároltam, majd hideg vízzel gyorsan leöblítettem, félre raktam hűlni.
A zöldség pároló kosárba raktam, amit csomagostól a fazékba engedtem,
amibe előtte 3 dl vizet öntöttem.
Forrástól számítva 10 percig pároltam, majd hideg vízzel gyorsan leöblítettem, félre raktam hűlni.
A mártáshoz megolvasztottam a vajat, beletettem a lisztet és egy habkeverővel folyamatosan kevergettem.
A hideg tejjel felöntöttem és állandó keverés mellett besűrítettem ( 20 perc) közben fűszereztem.
A hideg tejjel felöntöttem és állandó keverés mellett besűrítettem ( 20 perc) közben fűszereztem.
A tojássárgáját felvertem a tejszínnel, óvatosan szoktatva a forróhoz, hozzáadtam a mártáshoz.
Tovább kevergetve forrásba hoztam, majd késznek nyilvánítottam.
Egy finom szűrőn átszűrtem de nem volt benne csomó:)
Végül feltettem az íre a pontot és a selymes mártásba kevertem a reszelt sajtot és a 2 ek tejszínhabot.
Tovább kevergetve forrásba hoztam, majd késznek nyilvánítottam.
Egy finom szűrőn átszűrtem de nem volt benne csomó:)
Végül feltettem az íre a pontot és a selymes mártásba kevertem a reszelt sajtot és a 2 ek tejszínhabot.
Egy tűzállótálat kikentem vajjal és a Fiam szépen belefektette a spárgákat.
A mártást a spárgára öntöttem és a tetejét megszórtam még sajttal.
200 fokos sütőben 20 perc alatt átsütöttem.
Forrón tálaltam de most is bebizonyosodott,
hogy mi sokkal jobban szeretjük az ilyen fogásokat langyosan.
Sőt a fotóalany megmaradt, már teljesen kihűlt, hát úgy még finomabb.
200 fokos sütőben 20 perc alatt átsütöttem.
Forrón tálaltam de most is bebizonyosodott,
hogy mi sokkal jobban szeretjük az ilyen fogásokat langyosan.
Sőt a fotóalany megmaradt, már teljesen kihűlt, hát úgy még finomabb.
Ezt tovább gondolva, hideg előételnek is kiváló és akkor ugye előbb is elkészíthető.
------------------------------
Mornay mártás
Phillippe de Mornay, 1549-1623 között élt francia író, politikusról kapta a nevét.
A Mornay mártás alapja a Béchamel mártás, tejszínnel, tojássárgájával és sajttal tuningolva.
Bár megoszlanak a vélemények, hogy a Béchamel hol végződik és a Mornay hol kezdődik,
de ez már nem az én dolgom: a mártás finom:)
de ez már nem az én dolgom: a mártás finom:)
A recept a Sajtkonyha könyvből származik.
Nagyon tetszik, imádom a zöld spárgát, érdekes ez a mártás is, még nem is hallottam róla:) Olyan mint egy felturbózott besamel, sok mindehez el tudom képzelni.
VálaszTörlésIgen jó megfogalmazás (én is kocsira asszociáltam:tuningolva:)
TörlésOlyan szerencsésen vásároltam spárgát, hogy teljesen zsenge volt, 1 cm-t tudtam letörni és azt is nyersen elrágcsáltuk. Csak ez a mennyiség bizony nem sok.
Klassz! És a rucolád már a kertből?
VálaszTörlésIgen, igen, de ez az évelő fajta nagyon korán kihajt.
TörlésÍrtam Neked valahová, hogy ha jönnétek Budapestre akár vehetnék is Neked és útközben átadnám. Hm?
sajnos nagyon messze vagyok Bp-től, de a hugom gyakran jár arra. Ha úgy alakul szólok. És köszönöm a kedvességedet, nagyon figyelmes vagy!
VálaszTörlésCsak szólj időben, szerdán, szombaton van piac.
Törlés:))
Szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésSzívesen megkínálnálak (ha nem is vele, mert ez már nincs) esetleg sóskát?
Törlés