Kókuszvíz/kókusztej,
most napi szinten kerül az asztalra.
Rendszeresen szoktam gabona, olajosmag "tejeket" készíteni ha valaki megkívánja,
de most más a helyzet hisz az állati tejet, tejterméket átmeneti időre kiiktattuk.
de most más a helyzet hisz az állati tejet, tejterméket átmeneti időre kiiktattuk.
Így a növényi tejekből készül, a turmix, édesség és ezzel is hígítok.
Mellesleg csak megszokás kérdése és persze egy kicsit több munka.
Így készítem:
6 dl vizet felforralok és belekeverek 50 g kókuszreszeléket
(a boltban készen kapható szárított reszeléket).
Elzárom a tüzet, lefedem és így hagyom néhány órán át ( 10-12 óra ).
(a boltban készen kapható szárított reszeléket).
Elzárom a tüzet, lefedem és így hagyom néhány órán át ( 10-12 óra ).
Ezt követően a botmixer barátommal összeturmixoltatom :)
majd apró lyukú szűrőn leszűröm.
majd apró lyukú szűrőn leszűröm.
Kicsi adagokat öntök egyszerre és az ujjaimmal "szárazra" nyomkodom.
A reszeléket egy tálba gyűjtögetem.
A kókusztej felhasználásra kész.
*
Elkészíthető kókuszdió gyümölcsből is.
Ebben az esetben fúrjunk lyukat a dión, öntsük ki a kókuszvizet,
törjük össze és a belső - a dión lévő - barna "hártyát" is távolítsuk el
(zöldségtisztítóval egyszerű).
A fehér kókuszhúst reszeljük le, a továbbiakban ugyanúgy készül.
*
Kókuszreszelék és kókuszreszelék között igen nagy különbséget fedezhetünk fel
- úgy, mint bármi másnál -
ezért érdemes többféle gyártmányt választani és tapasztalatot gyűjteni.
(Pillanatnyilag a spar kókuszreszelékét használom,
a közeli kicsi üzletben mindig friss, jó minőségű és jó árú.)
*
Az üvegben látni milyen vastagon borítja a kókuszvaj.
( A kókusztej zsírtartalma 15-25 %.)
*
Elkészíthető kókuszdió gyümölcsből is.
Ebben az esetben fúrjunk lyukat a dión, öntsük ki a kókuszvizet,
törjük össze és a belső - a dión lévő - barna "hártyát" is távolítsuk el
(zöldségtisztítóval egyszerű).
A fehér kókuszhúst reszeljük le, a továbbiakban ugyanúgy készül.
*
Kókuszreszelék és kókuszreszelék között igen nagy különbséget fedezhetünk fel
- úgy, mint bármi másnál -
ezért érdemes többféle gyártmányt választani és tapasztalatot gyűjteni.
(Pillanatnyilag a spar kókuszreszelékét használom,
a közeli kicsi üzletben mindig friss, jó minőségű és jó árú.)
*
Az üvegben látni milyen vastagon borítja a kókuszvaj.
( A kókusztej zsírtartalma 15-25 %.)
*
Tegnap friss epret turmixoltam bele.
*
Mi lesz a "hulladék" kókuszreszelékkel?
1) Felhasználható étkekhez, pl. sütemények, pudingok stb.
2) Szépítőszer lesz belőle:)
A kókuszreszeléket (a hulladékot) egy helyes tálkába teszem és viszem a fürdőszobába.
Fürdéskor az egész testemet átradírozom vele
(igaz nem csak én használom :).
Kerül a vízbe is, kicsit úszkál, de simán lefolyik hisz nagyon apró.
Kádfürdőzés esetén, a víz tetejét fátyolként borítja be a kókuszolaj,
ami bizony a bőrünkre tapad.
(igaz nem csak én használom :).
Kerül a vízbe is, kicsit úszkál, de simán lefolyik hisz nagyon apró.
Kádfürdőzés esetén, a víz tetejét fátyolként borítja be a kókuszolaj,
ami bizony a bőrünkre tapad.
Érdemes kipróbálni, mert selymes bőr a jutalom.
Hab a tortán, akarom mondani olaj a bőrön,
hogy a kókuszolaj azonnal be is balzsamozza a testfelületünket, a víz lepereg róla,
nem kell törölközni csak leitatni a néhány vízcseppet :)
hogy a kókuszolaj azonnal be is balzsamozza a testfelületünket, a víz lepereg róla,
nem kell törölközni csak leitatni a néhány vízcseppet :)
Ha nem akarunk kókusztejet -bár kár lenne kihagyni-
de a selymes bőrre vágyunk,
akkor is forrázzuk le a kókuszreszeléket
és hagyjuk egy kicsit állni, hogy megpuhuljon, különben karcol.
*
Kókusztej/vaj/olaj hatása
A vaj olvadási pontja 24 fok, tehát ez fölött olaj, ez alatt zsír
(de nekem a vaj jobban tetszik :)
A kókuszvíz a gyümölcs belsejében található lé - az a nagyon kevés átlátszó-
a kókusztej pedig, a kókuszhús vízzel való elegyítéséből, préselésből származik.
A kókuszhús 70 % olaj! Telített zsírsav tartalma 92%.
Tele van természetes antioxidánsokkal, amelyek védenek a környezeti hatásoktól,
méreganyagoktól.
Laurinsavban gazdag, immunrendszer támogató.
A kókusztej hasonlít legjobban összetevőiben az ANYATEJRE (de csak hasonlít).
Rengeteg vitamin, ásványianyag található benne, többek között: B-, E-, D vitamin,
Magnézium, Foszfor, Kalcium, Kálium, Niacin.
Nyugtató, tápláló, hidratáló, bőrpuhító, antibakteriális hatású.
Gyorsan beszívódik a bőrbe, nincs zsíros érzés, csak a puha, selymes bőr.
Nem fény-, és hőérzékeny, így nyáron is alkalmazhatjuk akár napozás előtt vagy után.
Sőt ha a bőr leég, szerintem nagyon jó hatása lehet,
hisz gyorsan felszívódik, hidratálja, megnyugtatja.
de a selymes bőrre vágyunk,
akkor is forrázzuk le a kókuszreszeléket
és hagyjuk egy kicsit állni, hogy megpuhuljon, különben karcol.
*
Kókusztej/vaj/olaj hatása
A vaj olvadási pontja 24 fok, tehát ez fölött olaj, ez alatt zsír
(de nekem a vaj jobban tetszik :)
A kókuszvíz a gyümölcs belsejében található lé - az a nagyon kevés átlátszó-
a kókusztej pedig, a kókuszhús vízzel való elegyítéséből, préselésből származik.
A kókuszhús 70 % olaj! Telített zsírsav tartalma 92%.
Tele van természetes antioxidánsokkal, amelyek védenek a környezeti hatásoktól,
méreganyagoktól.
Laurinsavban gazdag, immunrendszer támogató.
A kókusztej hasonlít legjobban összetevőiben az ANYATEJRE (de csak hasonlít).
Rengeteg vitamin, ásványianyag található benne, többek között: B-, E-, D vitamin,
Magnézium, Foszfor, Kalcium, Kálium, Niacin.
Nyugtató, tápláló, hidratáló, bőrpuhító, antibakteriális hatású.
Gyorsan beszívódik a bőrbe, nincs zsíros érzés, csak a puha, selymes bőr.
Nem fény-, és hőérzékeny, így nyáron is alkalmazhatjuk akár napozás előtt vagy után.
Sőt ha a bőr leég, szerintem nagyon jó hatása lehet,
hisz gyorsan felszívódik, hidratálja, megnyugtatja.
Ezeket nem tudtam.
VálaszTörlésKókuszdiót veszel és azt használod fel?
Lehet, hogy buta kérdés, de ez a kókuszreszelék nem azonos a szárított, boltban kaphatóéval ugye?
Köszönöm a kedves információkat, s szép hétvégét kívánok!:)
Kedves Éva!
TörlésBocsánat én nem írtam pontosan, igen ez a bolti szárított kókuszreszelékből készült. Természetesen a kókuszdióból még jobb! A kókuszt megtisztítod és lereszeled. Kókuszdióból én csipszet szoktam: zöldséghámozóval lefarigcsálom és megszárítom. Ha készítek, majd megmutatom.
Kiegészítem a jegyzetet.
Köszönöm:)
Én is örömteli hétvégét kívánok:)
Kösziiiiiii! Nagyon örülök, hogy ilyen hamar válaszoltál! A pindurka unokám is fog kapni ilyet!:)
TörlésNagyon örülök!!!
TörlésTudod a visszajelzésed megerősített abban, hogy minden receptnek van értelme:) Köszönöm.
Szuper ez a kokusztej készités :) köszike :)
VálaszTörlésBizony szuper. Vajon 1-2 hétig tárolható, vagy csak frissen használható?
VálaszTörlésSzerintem 1 hétig hűtőben nem lehet baja. A zabtejjel van tapasztalatom: az nem romlott meg.
TörlésA reszeléket 2 napig hűtés nélkül felhasználtuk, illetve szét kell teríteni, hogy megszáradjon.
Nekem mostanában nagyon hamar, kevesebb, mint 2 nap alatt megsavanyodik a kész kokusztejem. Azelott 4-5 napig is elallt a hutoben. Nincs otleted, miert lehet?
VálaszTörlésSzia!
TörlésVan is meg nincs is.
Nincs, mert nem tudom mi lehet az oka..., van, ezek merültek fel bennem:
- víz és kókuszreszelék minősége változott
- Neked kell valamit változtatni, pl. Magadon, nincs szüksége most a szervezetednek rá (vagy aki issza), telítődött, egy kis szünetet kell tartani, vagy a készítési módon kell valamit változtatni. Ha élő (vagy valamikor élő) dologgal foglalkozunk, abból valamit készítünk, akkor nem várhatunk mindig egyforma eredményt. Ha szükségét érzed a fogyasztásának, akkor ne hagyd 2 napig...
Szép napot kívánok!
Kencéket készítek, és most az a kérés érkezett a családtól, hogy kókusz illata legyen. Nem szívesen vennék kókusz illatot, mert nem természetes. Házi kókuszvajjal viszont nem tudom, hogy elállna-e a krém, ha nem teszek bele tartósítót, csak E-vitamint. Mit gondolsz? Köszönöm, S.Ildi
VálaszTörlésSzia S.Ildi <3
TörlésBocsánat, hogy csak most válaszolok....
Én is készítettem már házi kókuszvajból, de akkor pár napon belül el kell használni. Az E vitamin nem tartósít, hanem az avasodást késlelteti, tehát nem várható tőle segítség.
Azt javaslom, ha megengedhetitek Magatoknak, hogy vegyél hidegen sajtolt kókuszvajat (1700 ft. körül van a 200-250 g üvegben) és abból készíts hosszabb lejárati időre krémet. Roppant kiadós, ha teszel még hozzá mást is, igen sokáig szolgál :)
Ha tudok még ötletelni Veled, írj emailt, a cím oldalt.
Üdv,
mági
szeretem nálad :) béke van
VálaszTörlésBemka <3
Törlésköszönöm, hogy a csodálatos babáid mellett ide is jut időd :)