Follow by Email

2012. május 12., szombat

Kókusztej házilag. Testradír. Kókusztej gyógyhatásai.




Kókuszvíz/kókusztej,
most napi szinten kerül az asztalra.
Rendszeresen szoktam gabona, olajosmag "tejeket" készíteni ha valaki megkívánja,
de most más a helyzet hisz az állati tejet, tejterméket átmeneti időre kiiktattuk.
Így a növényi tejekből készül, a turmix, édesség és ezzel is hígítok.
Mellesleg csak megszokás kérdése és persze egy kicsit több munka.





Így készítem:
6 dl vizet felforralok és belekeverek 50 g kókuszreszeléket
(a boltban készen kapható szárított reszeléket).
Elzárom a tüzet, lefedem és így hagyom néhány órán át ( 10-12 óra ).
Ezt követően a botmixer barátommal összeturmixoltatom  :)
majd apró lyukú szűrőn leszűröm.
Kicsi adagokat öntök egyszerre és az ujjaimmal "szárazra" nyomkodom.
A reszeléket egy tálba gyűjtögetem.
A kókusztej felhasználásra kész.

*

Elkészíthető kókuszdió gyümölcsből is.
Ebben az esetben fúrjunk lyukat a dión, öntsük ki a kókuszvizet,
törjük össze és a belső - a dión lévő - barna "hártyát" is távolítsuk el
 (zöldségtisztítóval egyszerű).
A fehér kókuszhúst reszeljük le, a továbbiakban ugyanúgy készül.

*

Kókuszreszelék és kókuszreszelék között igen nagy különbséget fedezhetünk fel
 -  úgy, mint bármi másnál - 
ezért érdemes többféle gyártmányt választani és tapasztalatot gyűjteni.
(Pillanatnyilag a spar kókuszreszelékét használom,
a közeli kicsi üzletben mindig friss, jó minőségű és jó árú.)


*

Az üvegben látni milyen vastagon borítja a kókuszvaj.
( A kókusztej zsírtartalma 15-25 %.)




*

 Tegnap friss epret turmixoltam bele.




*

Mi lesz a "hulladék" kókuszreszelékkel?

1) Felhasználható étkekhez, pl. sütemények, pudingok stb.

2) Szépítőszer lesz belőle:)
A kókuszreszeléket (a hulladékot) egy helyes tálkába teszem és viszem a fürdőszobába.
Fürdéskor az egész testemet  átradírozom vele
(igaz nem csak én használom :).
Kerül a vízbe is, kicsit úszkál, de simán lefolyik hisz nagyon apró.
Kádfürdőzés esetén, a víz tetejét fátyolként borítja be a kókuszolaj,
ami bizony a bőrünkre tapad.
Érdemes kipróbálni, mert selymes bőr a jutalom.
Hab a tortán, akarom mondani olaj a bőrön,
hogy a kókuszolaj azonnal be is balzsamozza a testfelületünket, a víz lepereg róla,
nem kell törölközni csak leitatni a néhány vízcseppet :)
Ha nem akarunk kókusztejet -bár kár lenne kihagyni-
de a selymes bőrre vágyunk,
akkor is forrázzuk le a kókuszreszeléket
 és hagyjuk egy kicsit állni, hogy megpuhuljon, különben karcol.


*

Kókusztej/vaj/olaj hatása

A vaj olvadási pontja 24 fok, tehát ez fölött olaj, ez alatt zsír
(de nekem a vaj jobban tetszik :)
A kókuszvíz a gyümölcs belsejében található lé  - az a nagyon kevés átlátszó-
a kókusztej pedig,  a kókuszhús vízzel való elegyítéséből, préselésből származik.


A kókuszhús 70 % olaj! Telített zsírsav tartalma 92%.
Tele van természetes antioxidánsokkal, amelyek védenek a környezeti hatásoktól,
 méreganyagoktól.
Laurinsavban gazdag, immunrendszer támogató.
A kókusztej hasonlít legjobban összetevőiben az ANYATEJRE (de csak hasonlít).
Rengeteg vitamin, ásványianyag található benne, többek között: B-, E-, D vitamin,
Magnézium, Foszfor, Kalcium, Kálium, Niacin.


Nyugtató, tápláló, hidratáló, bőrpuhító, antibakteriális hatású.
Gyorsan beszívódik a bőrbe, nincs zsíros érzés, csak a puha, selymes bőr.
Nem fény-, és hőérzékeny, így nyáron is alkalmazhatjuk akár napozás előtt vagy után.
Sőt ha a bőr leég, szerintem nagyon jó hatása lehet,
hisz gyorsan felszívódik, hidratálja, megnyugtatja.








14 megjegyzés:

  1. Ezeket nem tudtam.
    Kókuszdiót veszel és azt használod fel?
    Lehet, hogy buta kérdés, de ez a kókuszreszelék nem azonos a szárított, boltban kaphatóéval ugye?
    Köszönöm a kedves információkat, s szép hétvégét kívánok!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Bocsánat én nem írtam pontosan, igen ez a bolti szárított kókuszreszelékből készült. Természetesen a kókuszdióból még jobb! A kókuszt megtisztítod és lereszeled. Kókuszdióból én csipszet szoktam: zöldséghámozóval lefarigcsálom és megszárítom. Ha készítek, majd megmutatom.
      Kiegészítem a jegyzetet.
      Köszönöm:)
      Én is örömteli hétvégét kívánok:)

      Törlés
    2. Kösziiiiiii! Nagyon örülök, hogy ilyen hamar válaszoltál! A pindurka unokám is fog kapni ilyet!:)

      Törlés
    3. Nagyon örülök!!!
      Tudod a visszajelzésed megerősített abban, hogy minden receptnek van értelme:) Köszönöm.

      Törlés
  2. Szuper ez a kokusztej készités :) köszike :)

    VálaszTörlés
  3. Bizony szuper. Vajon 1-2 hétig tárolható, vagy csak frissen használható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem 1 hétig hűtőben nem lehet baja. A zabtejjel van tapasztalatom: az nem romlott meg.
      A reszeléket 2 napig hűtés nélkül felhasználtuk, illetve szét kell teríteni, hogy megszáradjon.

      Törlés
  4. Nekem mostanában nagyon hamar, kevesebb, mint 2 nap alatt megsavanyodik a kész kokusztejem. Azelott 4-5 napig is elallt a hutoben. Nincs otleted, miert lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Van is meg nincs is.
      Nincs, mert nem tudom mi lehet az oka..., van, ezek merültek fel bennem:
      - víz és kókuszreszelék minősége változott
      - Neked kell valamit változtatni, pl. Magadon, nincs szüksége most a szervezetednek rá (vagy aki issza), telítődött, egy kis szünetet kell tartani, vagy a készítési módon kell valamit változtatni. Ha élő (vagy valamikor élő) dologgal foglalkozunk, abból valamit készítünk, akkor nem várhatunk mindig egyforma eredményt. Ha szükségét érzed a fogyasztásának, akkor ne hagyd 2 napig...

      Szép napot kívánok!

      Törlés
  5. Kencéket készítek, és most az a kérés érkezett a családtól, hogy kókusz illata legyen. Nem szívesen vennék kókusz illatot, mert nem természetes. Házi kókuszvajjal viszont nem tudom, hogy elállna-e a krém, ha nem teszek bele tartósítót, csak E-vitamint. Mit gondolsz? Köszönöm, S.Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia S.Ildi <3
      Bocsánat, hogy csak most válaszolok....
      Én is készítettem már házi kókuszvajból, de akkor pár napon belül el kell használni. Az E vitamin nem tartósít, hanem az avasodást késlelteti, tehát nem várható tőle segítség.
      Azt javaslom, ha megengedhetitek Magatoknak, hogy vegyél hidegen sajtolt kókuszvajat (1700 ft. körül van a 200-250 g üvegben) és abból készíts hosszabb lejárati időre krémet. Roppant kiadós, ha teszel még hozzá mást is, igen sokáig szolgál :)
      Ha tudok még ötletelni Veled, írj emailt, a cím oldalt.
      Üdv,
      mági

      Törlés
  6. szeretem nálad :) béke van

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bemka <3
      köszönöm, hogy a csodálatos babáid mellett ide is jut időd :)

      Törlés