...a meglepetés ebéd, amit nem én adtam, hanem kaptam:)
Igen ritkán fordul elő, hogy valaki nekem főz, úgy értem, hogy rám gondolva készíti el a finomságot. Valaki kitalálja én mit szeretnék, minek örülnék és rám gondolva belefőzi a szeretetét.
Hát az étteremben nem ezt teszik még a luxus kategóriában sem...
Hát az étteremben nem ezt teszik még a luxus kategóriában sem...
Az Édesanyám már nincs közöttünk, Anyósommal ritkán találkozom, a Férjem nem az a főzős típus. Néha a Barátnőm meglep ezzel-azzal.
DE
most megadatott.
A Fiam már egyedül is neki mer vágni, hogy meglepjen amikor hazaérek.
Sikerült.
Sikerült.
Az aiolit a tapas könyvből olvasta, a sült krumpli elkészítése már ismerős volt számára.
Újburgonya aiolival
Hozzávalók
2 kg apró krumpli
( ha sikerül találnunk, akkor az egészen picikéket válasszunk amit egészben lehet megsütni. )
olaj
tengerisó
Aioli
2 db nagyobb tojássárgája
2 ek frissen facsart citromlé vagy fehérborecet (ízlés szerint több )
4 gerezd fokhagyma ( nagy)
tengerisó
frissen őrölt bors
20 ek ext.szűz. olívaolaj
opcionális: reszelt citromhéj
Az aiolihoz: a mozsárban pépesítette a fokhagymát, a két tojássárgáját hozzáadta és erős csuklóit tovább erősítve krémesre keverte, előbb cseppenként majd fokozatosan adagolva az olajat besűrítette. Hozzáadta a citromlét, belereszelte a citromhéját és fűszerezte.
A krumplit megsikálta, leszárította és 1 ujjnyi olajban néha meg-megrázva "pirosra" sütötte.
Köszönöm:))
Megjegyzés
A franciák (Provence környéke) és a katalánok időnként elvitatkoznak róla kik találták fel, de így szokott ez lenni:) Mi pedig ha kissé mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy minden népnek megvolt a magához való esze...
Az eredeti aioli tojásnélkül készül, csak fokhagymából és olajból keverik.
A Fiam, most ezt a tojással készült változatot készítette, több citromlével és citromhéjjal.
Újburgonya aiolival
Hozzávalók
2 kg apró krumpli
( ha sikerül találnunk, akkor az egészen picikéket válasszunk amit egészben lehet megsütni. )
olaj
tengerisó
Aioli
2 db nagyobb tojássárgája
2 ek frissen facsart citromlé vagy fehérborecet (ízlés szerint több )
4 gerezd fokhagyma ( nagy)
tengerisó
frissen őrölt bors
20 ek ext.szűz. olívaolaj
opcionális: reszelt citromhéj
Az aiolihoz: a mozsárban pépesítette a fokhagymát, a két tojássárgáját hozzáadta és erős csuklóit tovább erősítve krémesre keverte, előbb cseppenként majd fokozatosan adagolva az olajat besűrítette. Hozzáadta a citromlét, belereszelte a citromhéját és fűszerezte.
A krumplit megsikálta, leszárította és 1 ujjnyi olajban néha meg-megrázva "pirosra" sütötte.
Köszönöm:))
Megjegyzés
A franciák (Provence környéke) és a katalánok időnként elvitatkoznak róla kik találták fel, de így szokott ez lenni:) Mi pedig ha kissé mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy minden népnek megvolt a magához való esze...
Az eredeti aioli tojásnélkül készül, csak fokhagymából és olajból keverik.
A Fiam, most ezt a tojással készült változatot készítette, több citromlével és citromhéjjal.
Nagyon ügyes fiad van! Szoktunk mi is fokhagymából, olajjal, sóval krémesre kavarva szószt készíteni, jó románosan a neve mujdei(muzsdéj).Tojássárgával biztosan még krémesebb lesz.
VálaszTörlésElképesztő, hát ezért írtam, hogy minden népnek van magához való esze, kitudja ki "találta fel": már a rómaiak ( aleatum ) is készítették, de készítik a görögök, olaszok, spanyolok, franciák pici eltéréssel.
TörlésKöszönöm az információt:)
De jó volt Neked! Kellemes melengető érzés, ha meglepik az embert egy kis finomsággal! :)Ügyes Fiad van:)
VálaszTörlésNagyon jó érzés, elfogadni a Másik kedvességét:) Napi szinten meglep valamivel, egy kő, egy falevél, egy virág... mindig is ilyen volt:)
TörlésKöszönöm.
a gyereked gyereknapon Neked meglepit?:)
VálaszTörlésez annyira kedves
egészségedre:)))))
...hát én is gyerek vagyok...
TörlésŐ pedig, igen, kedves. Így jött!
Köszönöm, felemelő érzés:)
és as fehér az mi? knédli? (népek találkozása:)))))
VálaszTörlésNem, joghurtos csirkemell tárkonnyal ( azt én csináltam villám sebességgel Nekik).
Törlés