Ki ne ismerné, ezt a méltán híressé vált görög finomságot,
melyet üdvözlésképpen kérés nélkül is az asztalunkra tesznek görög földön.
Krémes, sűrű joghurtos uborka,
amit fokhagymával, kaporral, mentával, citrommal fűszereznek.
Olívaolajat csorgatnak a tetejére,
és legtöbbször pitával előételként tálalják.
Egyszerű, frissítő és egészséges.
A "jó" tzatzikinek két titka van:
- az egyik, hogy az uborka levét le kell csöpögtetni
- a másik, a sűrű, krémes joghurt.
Tzatziki
Hozzávalók
1 kg uborka
1 fej friss fokhagyma ( ha idősebb a fokhagyma, akkor pár gerezd )
1 csokor kapor
1 maréknyi fodormenta
1 maréknyi fodormenta
800 g görög joghurt (2 nagy doboz)
tengerisó
frissen őrölt bors
olívaolaj
olajbogyó
fél citrom leve
opcionális: frissen reszelt bio citromhéj
- Az uborkát a Fiam megtisztította (ugyanis a tegnapi előételt Ő készítette).
- A nagylyukú reszelőn lereszelte és rögtön egy tésztaszűrőbe tette, hogy lecsöpögjön.
- A joghurtot elkeverte a citromhéjjal, citromlével, az apróra vágott kaporral, mentával,
a nagyon apróra vágott fokhagymával.
a nagyon apróra vágott fokhagymával.
- A lecsöpögött uborkát még alaposan ki is nyomkodta és így keverte a joghurtba.
A tetejére olívaolajat locsolt, kaporral és olajbogyóval díszítette.
Tálalásnál sóval és frissen őrölt borssal hintettük meg.
Előételként fogyasztottuk.
*
*
- A salátát, tálalás előtt félórával készítsük el.
- Minden hozzávaló legyen hideg,
ha tudjuk tegyük a tálat amiben tálaljuk, jéggel megrakott tálcára.
ha tudjuk tegyük a tálat amiben tálaljuk, jéggel megrakott tálcára.
- A sót csak az asztalnál, ki-ki tetszés szerint alkalmazza.
Én az uborkát sosem sózom le előtte, mert a lecsöpögött levét megisszuk.
Én az uborkát sosem sózom le előtte, mert a lecsöpögött levét megisszuk.
- A borsot csak tálalásnál őrölök a tetejére.
- Görögországban elcsodálkoztunk a joghurt sűrűsségén,
de szerencsére már itthon is lehet kapni.
A jó joghurt nem savanyú, magas a zsírtartalma, nagyon krémes
és szó szerint vágni lehet.
de szerencsére már itthon is lehet kapni.
A jó joghurt nem savanyú, magas a zsírtartalma, nagyon krémes
és szó szerint vágni lehet.
Ha találunk a közelünkben görög vagy török élelmiszert árusító boltot,
ott biztosan kapható, de némelyik áruházlánc kimérve árulja.
ott biztosan kapható, de némelyik áruházlánc kimérve árulja.
Én viszont leggyakrabban a dobozos 400 grammos 7,5 % zsírtartalmút vásárolom.
Ha nem kapunk, magunk is előállíthatunk sűrű krémes joghurtot:
a joghurtot tejföllel/tejszínnel "javítjuk" (fele-fele+1 dl tejszín)
és egy gézen (papírtörölközőn, kávéfilteren) lecsöpögtetjük (12 óra).
a joghurtot tejföllel/tejszínnel "javítjuk" (fele-fele+1 dl tejszín)
és egy gézen (papírtörölközőn, kávéfilteren) lecsöpögtetjük (12 óra).
Fiiiiiinom nagyon, szeretem:-)))))
VálaszTörlésIgen, igen:)
TörlésUramatyám! Most elszégyelltem magam, hogy Én csak amolyan "bóti" tzatzikit készítek, előre csinált porból! Pedig az is nagyon finom, de már most látom, hogy a nyomába sem érhet a valódi tzatzikinek...köszi a receptet. :)
VálaszTörlésDrága Fróni:) az a jó, hogy mindig tudunk "változtatni" :) ha akarunk :)
TörlésA bótiba is beleteszed a "szereteted"! tehát már az is "finom":)
Imádom a tzatzikit, én is nagyon hasonlóan csinálom!!!
VálaszTörlésMi a különbség?:)
Törlés