2012. május 13., vasárnap

Spenótfőzelék tej nélkül


Volt egy időszak amikor előszeretettel sűrítettem zabkorpával és rizsliszttel.
Az elmúlt években más dolgokat találtam ki és a főzelékek száma is csökkent, maga elé engedve a nyers és párolt étkeket.
Most új feladat adódott: tej nélkül finom spenótfőzeléket készíteni.
Zabpehellyel és tojássárgájával sűrítettem és "szelídítettem".




Spenótfőzelék sült fürjtojással tálalva

Hozzávalók
500 gr spenót
4 ek zabpehely
3 ek olívaolaj
tengerisó
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 db tojássárgája
3 gerezd fokhagyma
1 l víz
------------------------
fürjtojás
3 ek olívaolaj
-----------------------
Op.: zöldhagyma nyersen, apróra vágva




A spenótot mosás, szárítás után tűzre tettem szárazon: nem teszek alá vizet, olajat (semmit) a fazékba, teljesen lezárom fedővel, nagyra kapcsolom a tüzet, 3 perc múlva elzárom és hagyom még ugyanennyi ideig így. Teljesen összeesik, de még nem enged levet.
( Ez 500 gr spenótra vonatkozik és 5 l-es fazékra. )
A zabpelyhet 3 ek olívaolajon megpirítottam ( pont olyan színűre, mint a rántást szokás )
rászórtam a fűszereket és felöntöttem 1 liter vízzel. Amikor felforrott, ráöntöttem a spenótra és hagytam, hogy összemelegedjenek amíg én a tojássárgáját elkevertem, előbb kevés hideg, majd forró vízzel. ( A tojássárgáját ha forróba teszem mindig úgy csinálom, hogy előbb egy kevés hideg vízzel elkeverem, majd amibe teszem, annak a levéből merek hozzá fokozatosan egyre többet. Közben kevergetem, így nem éri sokk és nem lesz belőle a főzelékben, levesben rántotta. Tudom, hogy ezt sokan így csinálják, de ha csak egy valaki nem, annak jól jön az ilyen praktika. )
Lezártam a tüzet, ráöntöttem a spenótra a hígított tojást, beledobtam a fokhagymát (nyersen) és a botmixerrel krémesre turmixoltam az egészet.
Visszakapcsoltam a tüzet és 2 -3 percet forraltam rajta. Kész:)
( Ha összeadom azt az időt amit a spenót a tűzön töltött, az nem több, mint 10 perc
és nem azért mert sietek, hanem, hogy minél jobban megőrizzem az "értékeit".)


Fürjtojást sütöttem hozzá és megszórtuk apróra vágott zöldhagymával.
( A sült, főtt ételt (is) mindig gazdagon megszórjuk friss fűszerekkel, zöldségekkel. A kertünkben teremnek, nekünk szóló információt hordoznak és éter energiával még tele vannak . )

A napokban kérdezte valaki, hogy a spenót szárát el kell-e távolítani?
A friss spenótnak én sosem szoktam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése