Mire jó a bodzavirág szirup?
Például, hogy krémet ízesítsünk vele.
Puha, zamatos-illatos, könnyű desszert.
Bodzavirágkrémes torta
Hozzávalók
Tészta
180 g szobahőmérsékletű vaj
150 g házi vaníliáscukor
180 g finomliszt
1/2 csomag sütőpor
3 db tojás
Krém
3 db tojássárgája
3 ek cukor
2 ek liszt
1 db bio citrom héja és leve
300 ml rizstej ( lehet tehéntej)
200 ml bodzavirág szörp ( az előző bejegyzés alapján készült, a kevésbé tömény )
30 g vaj
3 db (ernyő) bodzavirág
Hab
3 db tojásfehérje
50 g porcukor
1 tk kristálycukor
1 tk kristálycukor
Megfőztem a krémet: összeforraltam a rizstejet a bodzaszörppel.
A cukrot, lisztet simára kevertem a tojások sárgájával, majd többször mertem hozzá
a forró folyadékból, végül belekevertem a bodzás tejbe és kevergetés mellett besűrítettem.
A cukrot, lisztet simára kevertem a tojások sárgájával, majd többször mertem hozzá
a forró folyadékból, végül belekevertem a bodzás tejbe és kevergetés mellett besűrítettem.
Hagytam kihűlni, ekkor hozzákevertem a citrom levét, héját, a vajat és a szár nélküli bodzavirágokat.
A tésztához a vajat habosra kevertem a cukorral és a tojások sárgájával,
majd hozzáadtam a sütőport és a lisztet.
Egy 23 cm-es tortaformát kivajaztam és beszórtam liszttel, majd belekanalaztam a masszát.
180 fokon előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.
majd hozzáadtam a sütőport és a lisztet.
Egy 23 cm-es tortaformát kivajaztam és beszórtam liszttel, majd belekanalaztam a masszát.
180 fokon előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.
Kettévágtam a tortalapot és beletöltöttem a krémet.
A tetejére: gőz fölött habbá vertem a tojásfehérjét a cukorral.
Ráhalmoztam a "tortára, majd 1 tk kristálycukrot szórtam a hab tetejére.
Ráhalmoztam a "tortára, majd 1 tk kristálycukrot szórtam a hab tetejére.
A sütőt grillsütésre kapcsoltam és 2-3 perc alatt picit megpörköltem a habon a cukrot.
Másnapra teljesen "összeérett" a tészta magába szívta az aromákat.
Hű, ez nagyon klassz! Ha lesz időm bodzavirágzás alatt, én is készítek zselét!
VálaszTörlésRemélem lesz időd:)
TörlésÉrdekes számomra... De annyira jól néz ki, olyan guszta - nagyon szívesen megkóstolnám! :P
VálaszTörlésHa szereted a bodza ízét, nem csalódnál.
TörlésHú, hú, ez nagyon tetszik nekem:) Szeretem a bodzás dolgokat, nagyon kíváncsi lennék erre a sütire.
VálaszTörlésFinom volt és magas az illóolaj tartalma legalább is elég gyorsan elillant:)
TörlésMa készítettem az akácvirág sziruppal egy még egyszerűbbet és még illékonyabbat...
Szép estét!
A tavalyról van még 2 üveg bodzaszörpöm. Milyen jó ötlet krémbe tenni! Most meg éppen nyílik a bodza, friss aroma is van.
VálaszTörlésNagyon jó!
TörlésHolnap teszek fel egy újabb ötletet szirup/szörp "hasznosításra".
Na ezt en is megcsinalom, mert imadom a bodzat!!! Ugyes vagy!!!
VálaszTörlésKöszönöm :)
Törlés