2012. május 23., szerda

Tavaszi paprikás krumpli (hús nélkül)

...Ördögszekér laskagombával és Csiperkével.
Az ördögszekér egy laskagomba féle, elég ritka, az Alföldön fordul elő, termesztése még kísérleti stádiumban.




Ezt a finomságot nem eresztettem "bőlére" egészen sűrűre főztem, hogy sűrű legyen a szaftja.
Tejfölös joghurttal kínáltam, amit darált csípőspaprikával kevertünk ki (az ősszel sóval eltet fajta).

Gombás paprikás krumpli



Hozzávalók
300 gr ördögszekér gomba
500 gr csiperke
1,5 kg újkrumpli ( már 200 forintért vettem kilóját:)
1 fej friss fokhagyma és a hosszú szára
3 újhagyma
zellerlevél
petrezselyem
tengerisó
frissen őrölt bors
fűszerpaprika
erős fűszerpaprika vagy friss erős paprika
bio szárított fűszerkeverék
1 ek paradicsomkrém vagy 1 db friss paradicsom
olaj
1 l víz
Tálaláshoz: tejföl, görög joghurt




A gombát megtisztítottam ( én mindig egyenként, folyóvíz alatt lemosom, gyorsan az ujjaimmal, ha van rajta föld esetleg zöldségmosó szivaccsal ) és szeletekre vagdostam. Az újkrumplit megkapartam és hasábokra vágtam (kettőbe-háromba).
Az olajon elkezdtem pirítani a fokhagymát, újhagymát, gombát, majd hozzáadtam a krumplit.
Amikor a krumpli olyan "üvegessé" vált, picit áttetszővé, akkor rászórtam a fűszereket, a paradicsomkrémet és az apróra vágott zellerzöldet. Kevertem rajta néhányat és ráöntöttem a vizet.
Megfőztem illetve hagytam, hogy megfőjön.
A tejfölt és görög joghurtot 1:1 arányban összekeverte és belekeverte a csípőspaprikát, a Fiam.
Tálaltuk. Laktatós egy étel. Csak előétel volt előtte, a tzatziki, a desszerttel várni kellett...





3 megjegyzés:

  1. Éppen meséltem a kolléganőimnek, hogy menniyre nem kívánom a húst. Nem vagyok vega, csak vhogy nem szeretem a húst. Nem mindig.
    Egy ilyet most be tudnék vágni!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja nálam is így kezdődött, nem kívántam, majd érzelmileg "kapcsoltam" és akkor még az egészségem is féltettem, ennek már 21 éve:)

      Törlés