Follow by Email

2012. május 2., szerda

Márványszelet karamell krémmel



Régi nagy kedvencem, Édesanyám hagyatékából (4).
Húsvétkor készítettem, nagyon finom volt, igen gyorsan elfogyott, még a fotózás előtt...
Na jó az utóbbival vicceltem, már mint, hogy nem volt idő lefotózni.
Nem is akartam, de mint mondtam ( írtam) nagyon finom volt, csak....
Rájöttem, hogy nem olyan, mint amit Édesanyám sütött és én nagyon de nagyon szerettem.
Más lett a tésztája, azt is írhatnám, hogy Anyám tésztája volt más, a kettő ugye ugyanazt jelenti. Semmi tragédia, hisz arra is sikerült rájönnöm, hogy Ő egy kedvelt mézes lapot töltött meg a imádott karamell krémmel.
No de a jegyzeten nem így szerepelt és hű maradtam a recepthez.
Először, de nem hagyott nyugodni a dolog és menten el is határoztam, hogy újra elkészítem.
( A receptben szereplő lapok, nagyon jók, finomak, csak az én emlékeimben nem egymáshoz tartoznak. A receptben szereplő tésztalapokat elfogom készíteni más krémmel.)
Közben belebotlottam TücsökBogár kiírásába, ahol karamelles receptek "jelentkezését" várta.
"Karamell, mert szeretem" címmel.
Bár több karamelles finomságot is ismerek, de természetesen ezt a szívemnek oly kedves sütit küldöm.



Karamellkrémes mézes, azaz márványszelet
Fél adag. Édességet szerető családnak a dupláját készítsük el.



Hozzávalók

Krémhez
360 gr kristálycukor
3 ek (45 gr) liszt
0,5 liter forró tej
200 gr vaj
0,5 dl víz

Tésztához
250 gr liszt
1 db tojás
30 gr vaj
70 gr cukor
2 ek méz
2 ek tejföl
fél tk szódabikarbóna

Máz
1 tojásfehérje
70 gr kristálycukor
30 gr étcsoki


Először a krémet készítettem el. A cukrot tűzre raktam a néhány kanál vízzel, egy magas falú lábasban, gondolva arra, hogy érdekesen reagál majd a tejre. (Jól gondoltam.) Hagytam, hogy picit sötétebbre karamellizálódjon. A tejet közben felforraltam, előtte néhány kanállal kivettem és a hideg tejben elkevertem a lisztet. Mikor a cukor megpirult, a tej felforrt és a lisztet is elkevertem, akkor egyesítettem őket, a magas falú edényben. Előtte a lisztes tejhez némi forró tejet adagoltam, hogy ne kapjon majd sokkot a forróban. A csomómentesség kedvéért egy szűrőn keresztül engedtem a forró karamelles tejbe. Addig kevergettem, amíg szépen besűrűsödött.
Hagytam, hogy langyosra hűljön, ekkor egy habverővel belekevertem a vajat.


Tészta:
A vajat megolvasztottam, belemértem a cukrot, ami le is hűtötte annyira, hogy a mézet is bele kanalaztam. Elkevertem őket és hozzáadtam a szódabikarbónát, mégegyszer elkevertem. Közben kimértem a lisztet és beleraktam az egy tojást. Most mellékanalaztam a mézes vajas keveréket és az egészet pillanatok alatt összedolgoztam.
A tésztát két felé vettem ( ha nem fél adagot készítünk, akkor négy felé). Nagyon vékonyra, téglalap alakúra nyújtottam és külön-külön 7 perc alatt 180 fokon megsütöttem. (Gyorsan sül, mert mézes és vékony.) Kivettem a sütőből és azon nyomban keresztben kétfelé vágtam, hogy 4 lapom legyen. Kiválasztottam a legszabályosabbat a felső lapnak.
Az első lapot egy sütőpapíros tepsire raktam és rákentem a krém egyharmadát. Következett a következő, összesen 3 krémréteg.
Az összeállítás után lefedtem egy sütőpapírral és a tetejére tettem egy tepsit, arra egy kiló lisztet, hogy reggelig nyomatékul szolgáljanak.



Máz:
A tojásfehérjét kemény habbá vertem a cukorral. A sütire kentem.
A csokoládét gőz fölött felolvasztottam és egy villa segítségével bemárványoztam vele a tojáshabot.




Egy falatot?




18 megjegyzés:

  1. Nagyon szépséges! Az egész blogod gyönyörű! Szeretek idejönni!:)

    sherpa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igen megtisztelő.
      ( Namaste )

      Törlés
  2. Csodálatos, főleg mert Édesanyád receptje:) Ki fogom próbálni mindenképpen, még a hétvégén, köszi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szeretitek a karamellt, ízleni fog.

      Törlés
  3. Nyami. Nekem jöhetne az a falat. Megvan még? :D

    VálaszTörlés
  4. Azta....nem is jutok szóhoz. Csodás süti.

    VálaszTörlés
  5. Én is kérek! Ez a sütid is, mint a többi csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sütök, csak lennénk közelebb...
      Köszönöm, de Te is csodásakat sütsz:)

      Törlés
  6. Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban és megosztottad velünk ezt a remek receptet!
    A kérdésedre a válaszom, kettő, három, sőt több is jöhet! Mármint falat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első felhívás volt amiben részt vettem, jó hogy tehettem:) Nagyon jót találtál ki, kíváncsi vagyok mások remekeire.
      A falatotak, hát persze szívesen, (tényleg megsütöm újra) vár Titeket:)
      Köszönöm a játékot!

      Törlés
  7. Jáájj, ez nem ér, épp diétán vagyok :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt bizony nem tudom diétásra variálni:(

      Törlés
  8. Ismét egy gyönyörűséges finomságot hoztál Anyukádtól, büszke lehetsz erre is nagyon! Nekem a legjobban a teteje tetszik, ahogy össze van márványozva a tojáshab a csokival...hmmm... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, a krém pedig nagyon ízlene, ha szereted a karamellt :)

      Törlés
  9. Mindig félek az ilyen nyers tojásfejérje máztól, hogy feztőző-e, mert ugyebár nyers. Emlékszem gyerekkoromban mindig ilyen ment a sütemények tetejére, sőt még a zserbóra is, csak abba került még kakaópor is. És soha nem lett semmi bajunk. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva, igen gyermekkorunkban nem lett tőle semmi bajunk, remélem most sem lesz (nem volt:) de ki tudja. Minden esetben, házi friss tiszta tojást használok, úgy hogy én mindent megtettem:)))
      Minden jót!

      Törlés