Húsvétkor készítettem, nagyon finom volt, igen gyorsan elfogyott, még a fotózás előtt...
Na jó az utóbbival vicceltem, már mint, hogy nem volt idő lefotózni.
Nem is akartam, de mint mondtam ( írtam) nagyon finom volt, csak....
Rájöttem, hogy nem olyan, mint amit Édesanyám sütött és én nagyon, de nagyon szerettem.
Más lett a tésztája, azt is írhatnám, hogy Anyám tésztája volt más, a kettő ugye ugyanazt jelenti.
Semmi tragédia, hisz arra is sikerült rájönnöm,
hogy Ő egy kedvelt mézes lapot töltött meg a imádott karamell krémmel.
Semmi tragédia, hisz arra is sikerült rájönnöm,
hogy Ő egy kedvelt mézes lapot töltött meg a imádott karamell krémmel.
No de, a jegyzeten nem így szerepelt és hű maradtam a recepthez.
Először, de nem hagyott nyugodni a dolog és menten el is határoztam, hogy újra elkészítem.
(A receptben szereplő lapok, nagyon jók, finomak,
csak az én emlékeimben nem egymáshoz tartoznak.
A receptben szereplő tésztalapokat elfogom készíteni más krémmel.)
csak az én emlékeimben nem egymáshoz tartoznak.
A receptben szereplő tésztalapokat elfogom készíteni más krémmel.)
Karamellkrémes mézes, azaz márványszelet
Hozzávalók
Krém
360 g kristálycukor
3 ek (45 g) liszt
0,5 liter forró tej
200 g vaj
0,5 dl víz
0,5 dl víz
Tészta
250 g liszt
1 db tojás
30 g vaj
70 g cukor
2 ek méz
2 ek tejföl
fél tk szódabikarbóna
Máz
1 tojásfehérje
70 g kristálycukor
30 g étcsokoládé
- Először a krémet készítettem el.
A cukrot tűzre raktam a néhány kanál vízzel.
(Magasfalú lábasba tettem, gondolva arra, hogy érdekesen reagál majd a tejre. (Jól gondoltam.)
Hagytam, hogy picit sötétebbre karamellizálódjon.
- A tejet közben felforraltam, előtte néhány kanállal kivettem és a hideg tejben elkevertem a lisztet.
Mikor a cukor megpirult, a tej felforrt és a lisztet is elkevertem,
akkor egyesítettem őket, a magas falú edényben.
Előtte a lisztes tejhez némi forró tejet adagoltam, hogy ne kapjon majd sokkot a forróban.
A csomómentesség kedvéért egy szűrőn keresztül engedtem a forró karamelles tejbe.
Addig kevergettem, amíg szépen besűrűsödött.
A cukrot tűzre raktam a néhány kanál vízzel.
(Magasfalú lábasba tettem, gondolva arra, hogy érdekesen reagál majd a tejre. (Jól gondoltam.)
Hagytam, hogy picit sötétebbre karamellizálódjon.
- A tejet közben felforraltam, előtte néhány kanállal kivettem és a hideg tejben elkevertem a lisztet.
Mikor a cukor megpirult, a tej felforrt és a lisztet is elkevertem,
akkor egyesítettem őket, a magas falú edényben.
Előtte a lisztes tejhez némi forró tejet adagoltam, hogy ne kapjon majd sokkot a forróban.
A csomómentesség kedvéért egy szűrőn keresztül engedtem a forró karamelles tejbe.
Addig kevergettem, amíg szépen besűrűsödött.
Hagytam, hogy langyosra hűljön, ekkor egy habverővel belekevertem a vajat.
Tészta
- A vajat megolvasztottam, belemértem a cukrot, ami le is hűtötte annyira,
hogy a mézet is bele kanalaztam.
Elkevertem őket és hozzáadtam a szódabikarbónát, újra elkevertem.
Közben kimértem a lisztet és beleraktam az egy tojást.
Most mellékanalaztam a mézes vajas keveréket és az egészet pillanatok alatt összedolgoztam.
hogy a mézet is bele kanalaztam.
Elkevertem őket és hozzáadtam a szódabikarbónát, újra elkevertem.
Közben kimértem a lisztet és beleraktam az egy tojást.
Most mellékanalaztam a mézes vajas keveréket és az egészet pillanatok alatt összedolgoztam.
- A tésztát két felé vettem ( ha nem fél adagot készítünk, akkor négy felé).
Nagyon vékonyra, téglalap alakúra nyújtottam és külön-külön 7 perc alatt 180 fokon megsütöttem. (Gyorsan sül, mert mézes és vékony.)
- Kivettem a sütőből és azon nyomban keresztben kétfelé vágtam, hogy 4 lapom legyen. Kiválasztottam a legszabályosabbat a felső lapnak.
Nagyon vékonyra, téglalap alakúra nyújtottam és külön-külön 7 perc alatt 180 fokon megsütöttem. (Gyorsan sül, mert mézes és vékony.)
- Kivettem a sütőből és azon nyomban keresztben kétfelé vágtam, hogy 4 lapom legyen. Kiválasztottam a legszabályosabbat a felső lapnak.
- Az első lapot egy sütőpapíros tepsire raktam és rákentem a krém egyharmadát.
Következett a következő, összesen 3 krémréteg.
Következett a következő, összesen 3 krémréteg.
- Az összeállítás után lefedtem egy sütőpapírral és a tetejére tettem egy tepsit,
arra egy kiló lisztet, hogy reggelig nyomatékul szolgáljanak.
arra egy kiló lisztet, hogy reggelig nyomatékul szolgáljanak.
Máz
A tojásfehérjét kemény habbá vertem a cukorral. A sütire kentem.
A csokoládét gőz fölött felolvasztottam és egy villa segítségével bemárványoztam vele a tojáshabot.
Egy falatot?
Nagyon szépséges! Az egész blogod gyönyörű! Szeretek idejönni!:)
VálaszTörléssherpa
Köszönöm, igen megtisztelő.
Törlés( Namaste )
Csodálatos, főleg mert Édesanyád receptje:) Ki fogom próbálni mindenképpen, még a hétvégén, köszi:)
VálaszTörlésHa szeretitek a karamellt, ízleni fog.
TörlésNyami. Nekem jöhetne az a falat. Megvan még? :D
VálaszTörlésSajnos nincs, de sütök...
TörlésAzta....nem is jutok szóhoz. Csodás süti.
VálaszTörlésKöszönöm, tényleg az.
TörlésÉn is kérek! Ez a sütid is, mint a többi csodás!
VálaszTörlésSütök, csak lennénk közelebb...
TörlésKöszönöm, de Te is csodásakat sütsz:)
Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban és megosztottad velünk ezt a remek receptet!
VálaszTörlésA kérdésedre a válaszom, kettő, három, sőt több is jöhet! Mármint falat. :)
Az első felhívás volt amiben részt vettem, jó hogy tehettem:) Nagyon jót találtál ki, kíváncsi vagyok mások remekeire.
TörlésA falatotak, hát persze szívesen, (tényleg megsütöm újra) vár Titeket:)
Köszönöm a játékot!
Jáájj, ez nem ér, épp diétán vagyok :(
VálaszTörlésEzt bizony nem tudom diétásra variálni:(
TörlésIsmét egy gyönyörűséges finomságot hoztál Anyukádtól, büszke lehetsz erre is nagyon! Nekem a legjobban a teteje tetszik, ahogy össze van márványozva a tojáshab a csokival...hmmm... :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, a krém pedig nagyon ízlene, ha szereted a karamellt :)
TörlésMindig félek az ilyen nyers tojásfejérje máztól, hogy feztőző-e, mert ugyebár nyers. Emlékszem gyerekkoromban mindig ilyen ment a sütemények tetejére, sőt még a zserbóra is, csak abba került még kakaópor is. És soha nem lett semmi bajunk. Éva
VálaszTörlésDrága Éva, igen gyermekkorunkban nem lett tőle semmi bajunk, remélem most sem lesz (nem volt:) de ki tudja. Minden esetben, házi friss tiszta tojást használok, úgy hogy én mindent megtettem:)))
TörlésMinden jót!
Drága Mági, most rajtam a sor, ezt bizony elkészítem, dió,karamell, tojáshab..... ajajjj - gyengéim!!!!!!!!
VálaszTörlésRégen jártam Nálad - de nem csak nálad, másnál sem - remélem most már többet tudok jönni, és csodálni a csodálatos remekműveidet!!!!!!!!!!!!!!!!! Kellemes hétvégét és jó pihenést! Tücsi
Drága Tücsi <3
TörlésBízom benne, hogy e mögött nincs Neked kellemetlen....
Köszönöm, hogy elkészíted. Köszönöm, hogy időt szentelsz rám.
Minden jót kívánok Neked, csodás napokat!
Mági