Vége a "tejtermékmentes" időszaknak.
Volt házi túró és házi tejföl.
Az idén először szüreteltünk nagyobb mennyiségű epret.
Így hát semmi akadálya nem volt, hogy hipp-hopp elkészüljön ez a torta.
Ráadásul, volt némi régebbi mézeskalács és cantuccini, tehát megvolt az alap is.
Túrótorta
Hozzávalók
Alap
200 g keksz ( most a fent említett )
Természetesen más keksz is kiváló, csak a "maradéktól" olyan izgalmas és mindig más.
Természetesen más keksz is kiváló, csak a "maradéktól" olyan izgalmas és mindig más.
3 ek kókuszreszelék
100 g puha vaj
ha szükséges, cukor (most nem)
Krém
250 g túró (házi, bolti, ricotta)
250 g mascarpone
( én házi tejfölt tettem bele, itt írtam róla, ez egészen más még a házi tejföltől is más,
sűrű, tejszínes, krémes, egyáltalán nem savanyú. )
( én házi tejfölt tettem bele, itt írtam róla, ez egészen más még a házi tejföltől is más,
sűrű, tejszínes, krémes, egyáltalán nem savanyú. )
250 g tejföl, sűrű bolti
7 ek vaníliáscukor vagy ízlés szerint
1 cs agar-agar vagy 1 csomag zseléfix (dr)
A kekszeket összedaráltam, hozzáadtam a kókuszreszeléket és a puha vajjal összedolgoztam őket.
A kapcsos tortaformába simítottam és jól ledöngöltem.
Tekintettel, hogy a sütő más miatt forró volt, így beraktam 10 percre,
hogy összesüljön, de ez kihagyható.
Tekintettel, hogy a sütő más miatt forró volt, így beraktam 10 percre,
hogy összesüljön, de ez kihagyható.
A túrót és a kétféle tejfölt, a cukorral és a zselésítővel össze "botmixereztem"
hogy selymes krémmé váljon, ne maradjanak benne darabok.
hogy selymes krémmé váljon, ne maradjanak benne darabok.
A krémből egy centi vastagon raktam a keksz alapra, majd ráraktam egy sor epret úgy,
hogy pici hely maradjon köztük.
Erre az összes krémet rásimítottam. A pultra tettem több rétegben konyharuhát és
óvatosan oda ütögettem a tortaformát, hogy szép légmentes legyen a torta belseje.
Hűtőbe raktam.
hogy pici hely maradjon köztük.
Erre az összes krémet rásimítottam. A pultra tettem több rétegben konyharuhát és
óvatosan oda ütögettem a tortaformát, hogy szép légmentes legyen a torta belseje.
Hűtőbe raktam.
5 órai hűtő tartózkodás után előszedtem és 70 %-os fekete csokit forgácsoltam,
a zöldséghámozóval a tetejére.
a zöldséghámozóval a tetejére.
Legfinomabb egy nap érés után volt.
Hmmm, de gyönyörű!! :) Valami ilyesmire vágyom, még szerencse, hogy bekukkantottam hozzád, de most indulok dolgozni... :)
VálaszTörlésDe jó, hogy bekukkantottál, remélem hamar teljesül a vágyad:)
TörlésGyönyörű kívül-belül! :) Hmmm... milyen fincsi lehet... :P
VálaszTörlésHát a Férfiak imádták:) és újra valami "ilyesmit" kértek:)
TörlésMaradék keksz? Ilyen is van?!? mehetek konyhamalacnak? :) garantáltan nem marad keksz
VálaszTörlésÉdes vagy:) Jöhetsz, de nem konyhamalacnak...
TörlésHenry csokis tallérjából milyen jó lenne az alap:)
Ez mennyei lehet!Ki kell próbálnom!:) Köszönöm az ötletet! :) Szépséges napokat kívánok:)
VálaszTörlésNagyon örülök:)
TörlésÖrömteli Ünnepet!
elfogyott, de valóban jó lenne alapnak :)
VálaszTörlésén nem tudok sokat főzni, sosem értettem ezt a maradék dolgot, max. 2 napig tart ki, aztán elfogy minden.
Én sem tudok sokat főzni, - a receptek írásakor hangoztatom is, hogy kevés egy nagyobb családnak - de még így is maradt néhány. Bár ugye ez is elfogyna ha adnék neki időt és nem használnám fel... és ez a sütire vonatkozik. A nem sütiből tényleg csak egy evésnyit készítek, hisz a frissen, legkevesebb feldolgozással készült étel híve vagyok:))
TörlésA maradék fogalmánál az idő jelentős tényező: lehet úgy is értelmezni, hogy amit egy ültő helyünkben nem eszünk meg az már maradék...Na meg a maradék mutatja azt is, mi az ami "kevésbé" ízlik.
Véleményed?
Nálam is ritka madár a "maradék", kivéve az olyan ételeknél, ami direkt finomabb másnap- pl. töltött káposzta. Milyen szép már a friss epred! Nagyon finom ez a krém!
VálaszTörlésAz eperrel szerncsés vagyok, szép és sok van:)
VálaszTörlés