Vizes zsömle, "kitudja meddig lesz áramszünet" idején :)
Egyszerű vizes zsömlét dagasztottam be.
A dagasztás közben derült ki, hogy nincs áram.
A szomszéd utcában dolgozott az áramszolgáltató, így egy rövid kérdést intéztem hozzájuk :)
"mikor kapcsolják vissza?"
"Hamarosan, de pontosan nem tudják...."-válaszolták.
Nos nekem el kellett menni itthonról és azt is tudtam mikor.
Azt is tudtam, hogy ha nem tudom addig megsütni, akkor a Férjemre kell hagyni a sütést.
Azt is tudtam, hogy túl összetett dolgot nem akarok rá bízni, mert hisz van más dolga is.
A sütés is nagy segítség lesz.
Gyors mérlegelés után, úgy döntöttem formába teszem a zsömléket,
akkor nagyobb esélyem lesz rá, hogy nem fognak elmászni a tepsin.
(Ha megformázom és tepsire rakom, ha megkel és nem lesz még áram, akkor szétterül.)
Így kerültek hőálló tálkákba, de a muffinsütő tepsi is megtette volna.
A lényeg, hogy alaposan ki legyen kenve és szórva hogy ne ragadjon bele,
esetleg papírkapszli is jó lett volna.
Máskor is fogom így sütni, mert helyes, hangulatos volt ez a nem megszokott zsömleforma :)
Sőt annak meg kifejezetten ajánlom, akinek még nincs gyakorlata a zsömleformázásban vagy izgul,
hogy a kelés során is szép formája maradjon.
Vizes zsömle
(nagymama finomlisztet használtam)
Hozzávalók
1.
150 g víz
100 g finomliszt
20 g friss élesztő
1 mk nádcukor
2.
400 g finomliszt
1 tk (púpos) só
150 g víz
3 ek olaj
---
munkafelületre 2 mk olaj
Végig kézzel dolgoztam, gép nélkül.
Az élesztőt megfuttattam: összekevertem a vizet és lisztet, cukrot, élesztőt.(20 perc)
Hozzáadtam minden mást és rugalmas tésztát gyúrtam.
20 percet letakarva pihentettem, majd olajos munkalapon átdolgoztam.
Újabb 20 percet pihentettem, majd olajos munkalapon
(ez a konyhapult, semmi cicó :) újra átgyúrtam a tésztát.
Letakartam és hagytam hogy kissé megemelkedjen a tészta.
Nem vártam meg hogy duplájára keljen, éppen csak láttam, hogy jó irányba megy. (Kb. 1/3-ával nőtt.)
A sütőformákat kikentem és beszórtam búzadarával
(rétesliszttel is lehetett volna, illetve tehetünk papírkapszlit is).
A tésztát 8 egyenlő részre osztottam és egyszerűen gombóccá alakítottam.
A formákba raktam.
Beraktam a nem előmelegített sütőbe.
Beöntöttem 1 dl-nyi vizet, hogy párás legyen a levegő, ne cserepesedjen meg a tészta.
Itt hagytam, a többit a Férjemre bízva... kértem, hogy hagyja duplájára kelni.
Megkelt még egy picit jobban is, mint duplája, de a forma szépen megtartotta.
Amikor áram lett, akkor csak bekapcsolta a Férjem a sütőt (200 fokra) és az órát 25 percre állította.
Mikorra a sütő felforrósodott a zsömlécskék megsültek.
A sütőből kivéve, hideg vízzel lekente a tetejüket, majd a sütőformából egy kés segítségével kiemelte.
Rácson hagyta kihűlni.
- A hideg sütőben való sütés indításról, már sokszor írtam :)
Előző kenyér és péksütemény jegyzeteknél elérhetők.
- A jó élesztő a siker kulcsa lehet. Törekedjünk minél frissebbet vásárolni.
(Általában Budafokit vásárolok, (nagy forgalmú helyen) vagy Alnatura/dm szárított élesztőt.)
(Általában Budafokit vásárolok, (nagy forgalmú helyen) vagy Alnatura/dm szárított élesztőt.)
- A helyiség hőmérséklete jelentősen befolyásolhatja a "kelési időt".
Melegben gyorsabban kel, nálunk 20 foknál nincs több a konyhában (télen, nyáron 24 fok).
- Amennyiben formában sütjük, akkor alaposan kenjük ki és szórjuk ki liszttel.
- Kezdő "zsömlesütő Csillagoknak" jó móka lehet formában sütni :)
nem kell izgulni a "megtartja-e a formáját", "mi lesz ha elterül", "megkel-e eléggé" stb. kérdéseken....
2. bejegyzés
A Családom kérésére, ma is vizes zsömle készült.
Annyi a különbség, hogy volt áram :) nem kellett kiadni a kezemből,
így a klasszikus formában készült.
A zsömléket gömbölyítettem, majd sütőpapírral borított tepsire ültettem.
A nem előmelegített sütőben hagytam, hogy 2/3-al nagyobbra keljen.
Ekkor a sütőt 200 fokra (légkeverés) kapcsoltam és 25 perc alatt készre sütöttem.
máris itt az újabb remekmű... nagyszerű ötlet, gyönyörű végeredmény! A lelkes és szorgalmas kuktának is gratulálok, ügyesen fejezte be az alkotást! :))))
VálaszTörléslillácska
Lillácska <3
Törlésköszönjük szépen :)
Köszönöm szépen a receptet! :) Remélem, nekem is sikerül ilyen szépre és jóra sütni! :)
VálaszTörlésKedves Erzsébet,
Törléssikerült! aminek nagyon örülök.
Köszönöm szépen a fb. a visszajelzést.
Üdvözlettel,
Mági
A recept saját célra szerettem volna elmenteni, sajnos ez a funkció le lett tiltva.
VálaszTörlésKisgourmand 🌹
TörlésSajnálom!
Regénynek rövid, receptnek hosszú
VálaszTörlésJutka 🌸
TörlésÉrdemes ilyen esetben a bevezetőt átugrani, és rögtön a receptre tekerni...
Sajnálom!