Régóta terveztem, hogy sütök Ír szódás kenyeret, de mindig elcsábított valami más.
Pár napja Duende készített zsömléket, nem halasztottam tovább.
Így kenyér helyett, apróbb változtatásokkal én is zsömléket sütöttem.
Így kenyér helyett, apróbb változtatásokkal én is zsömléket sütöttem.
Duende köszönöm az ötletet.
Rusztikus Ír zsömle
Hozzávalók
200 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g rétesliszt
300 g búzacsírás liszt
2 tk tengerisó
1 mk cukor
1/2 mk sütőpor
1/2 mk szódabikarbóna
175 g joghurt (lehet író vagy kefír vagy aludttej )
280 g víz (+),(-)
A száraz hozzávalókat összekevertem, a joghurtot pedig a vízzel ( előbb kevesebbel,
de összesen ennyit tettem hozzá ). Végül a szárazból is nedveset csináltam, azaz összeállítottam a tésztát.
Gyorsan kell dolgozni - ahogy Duende is írta - hogy a joghurt és a szódabikarbóna ne lépjen akcióba, illetve akcióba lép csak ne vigye túlzásba:) (Tehát, kever-formáz-süt.)
de összesen ennyit tettem hozzá ). Végül a szárazból is nedveset csináltam, azaz összeállítottam a tésztát.
Gyorsan kell dolgozni - ahogy Duende is írta - hogy a joghurt és a szódabikarbóna ne lépjen akcióba, illetve akcióba lép csak ne vigye túlzásba:) (Tehát, kever-formáz-süt.)
A tésztából halmokat készítettem, amit megforgattam réteslisztben:
egy mélytányérba tettem 1-1 ek lisztet és beleforgattam.
egy mélytányérba tettem 1-1 ek lisztet és beleforgattam.
30 perc alatt sütöttem meg.
Nem mondom, hogy ezután csak ilyet fogok sütni, de úgy gondolom,
hogy bármikor szükség lehet arra, hogy az ember - meg a lánya - tudjon "gyors" módszereket
amivel jó péksütemény, kenyeret állíthat elő: ilyen a forró Kubai és a szódás Ír.
:)
Nem mondom, hogy ezután csak ilyet fogok sütni, de úgy gondolom,
hogy bármikor szükség lehet arra, hogy az ember - meg a lánya - tudjon "gyors" módszereket
amivel jó péksütemény, kenyeret állíthat elő: ilyen a forró Kubai és a szódás Ír.
:)
-------------------------------------
Kiegészítés (05.28.)
A bejegyzés óta többször sütöttem.
Attól a pillanattól számítva, hogy valaki kiejti a száján: "együnk friss péksüteményt"
40 perc alatt készen van. A sütő 10 perc alatt bemelegszik,
addig a tészta bekeverésével is elkészülök és 30 perc alatt megsül.
A tapasztalatom alapján a receptet leegyszerűsítettem egy evésnyi adagra.
Ennél tényleg nem kell precíziós mérleget alkalmazni, ahogy Duende is írta csak összedobni,
éppen elkeverni és már sütni is. 3. alkalommal már pontosan tudjuk, mi hogyan szeretjük
(van aki már az elsőnél is tudja ) és ráérzünk a hogyan-jára.
éppen elkeverni és már sütni is. 3. alkalommal már pontosan tudjuk, mi hogyan szeretjük
(van aki már az elsőnél is tudja ) és ráérzünk a hogyan-jára.
Most 1 órával ezelőtt készítettem, így.
3 csésze liszt ( 2 dl csésze )
1 tk tengerisó
1 mk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
180 gr kefír
200-220 gr víz
---------------------
olívaolaj
A lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát összekevertem. A kefírt a vízzel összekevertem.
( A 365 gr kefír fele ez a mennyiség, egyszerűen a kefíresdobozba engedtem még langyos vizet a karimájáig, összekevertem.)
A liszteshez hozzákevertem a kefírest.
Fakanállal, gyors mozdulatokkal, elkevertem de nem vittem túlzásba, éppen összeállt a tészta.
Olyan sűrűségű legyen, hogy tudjuk formázni, ugyanakkor ne várjuk tőle,
hogy hasonlít a kelt tésztából készült péksüteményekre. Ez a tészta ragad.
Fakanállal, gyors mozdulatokkal, elkevertem de nem vittem túlzásba, éppen összeállt a tészta.
Olyan sűrűségű legyen, hogy tudjuk formázni, ugyanakkor ne várjuk tőle,
hogy hasonlít a kelt tésztából készült péksüteményekre. Ez a tészta ragad.
Ez a zsömle más de jó!
Alaposan megszórtam rétesliszttel és nyolcba osztottam, egyszerűen a fakanállal a tálban.
Megforgattam a réteslisztben és ráhalmoztam a tepsire.
Nem formáztam, ahogy az Isten megadta, minél tüskésebb, annál ropogósabb.
Megforgattam a réteslisztben és ráhalmoztam a tepsire.
Nem formáztam, ahogy az Isten megadta, minél tüskésebb, annál ropogósabb.
Mindegyik tetejére egy mk olajat csorgattam és tettem a forró sütőbe. 30 perc alatt ropogósra sült.
Szinte csak ropogós héj, alig belsővel.
Nagyon gusztik! :) Az írek is forróvérűek... :)) Én teljesen rákattantam, nekem nagyon bejön. Mióta az elsőt megsütöttem, azóta csak ilyet eszünk. Páromnak is nagyon ízlik. Csináltam belőle tegnap baguettet is, nézd meg, föltettem a képet, asszem épp mikor kommenteltél, még nem volt fönn.
VálaszTörlésJa, és kipróbáltam sütőpor nélkül is, csak szódával: még jobb. Semmi, de semmi mellékíze nincs, csak a finom péksüti íz. :)
De jó, akkor én is úgy fogom legközelebb.
TörlésA bagettek (is) nagyon tetszenek!
Szép napot:)
Istenem, egy jó kenyér kincs!:-)
VálaszTörlésVoltam én is Duendénél( csendesen, örömmel olvasgatok ott!), és felfedeztem már a zsemléket. Van egy "elkészítendők" mappám, és oda már be is másoltam. Itt jelzem ezt Duendének is, és utólag megköszönöm.:-) Gondolom, ez öröm neki és neked is, Mági, mert hasznosnak lenni, ötleteket adni, csak öröm lehet.
Minden jót nektek.
Éva drága, köszönöm elismerő szavaid, remélem Duende is olvassa majd:)
TörlésHa jót és egyszerűt akarsz, próbál ki a Kubai kenyeret is, találsz 3 bejegyzést februárban.
Ha kérdésed van vele kapcsolatban, csak nyugodtan.
Neked is MINDEN jót!
Csodálatos, szoktam én is ír kenyeret sütni, nagyon finom és gyors:) Csodásak a fotóid, mint mindig:) Szép hétvégét kívánok:)
VálaszTörlésKöszönöm, Nektek is további örömteli pihenést!
Törlés