2012. április 21., szombat

Spenótos aszalt paradicsomos koszorú

Az elmúlt napokban ami ételt készítettem, azon vagy a zöld vagy a piros szín dominált. Hát ma gondoltam összegzésképpen összekombinálom a zöldet és a pirosat...így született ez a


Spenótos paradicsomos kelt koszorú

Hozzávalók
Tésztához
200 gr spenót
400 gr finomliszt
4 ek olívaolaj
9 ek víz
20 gr friss élesztő
tengerisó
frissen őrölt bors
Töltelék
10 db aszalt paradicsom olívaolajban eltett
100 gr sűrű paradicsomkrém házi ( ha nincs sűrített paradicsom 1-2 ek vízzel hígítva )
tengerisó
frissen őrölt bors
2 ek olívaolaj ha a paradicsom nem olajos
100 gr reszelt sajt tetszés szerint, de olvadóst válasszunk



A tésztához előkészítettem a spenótot: tisztítottam, megszárítottam, néhány darabra vágtam és szárazon (tehát nem kell bele vaj, olaj, víz) egy fazékban  -amire a fedőt szorosan rátettem- 3-4 perc alatt hagytam, hogy összeessen. Ekkor még nem ereszt levet. A spenótra ezután tettem 2 ek olajat és összeturmixoltam a  botmixerrel.
A lisztet kimértem, belemorzsoltam az élesztőt, összekevertem és hozzáadtam a langyos spenót masszát, a sót, az olajat. Összeállítottam a tésztát annyi vízzel, hogy selymes rugalmas legyen, ez nekem 9 evőkanállal volt.
Fóliával letakartam és addig pihent amíg elkészítettem a paradicsomos részt.
Az aszalt paradicsomot a sűrű paradicsommal összeturmixoltam. Az én paradicsomom olajban eltett, de ha ilyenünk nincs csak simán szárított, akkor tegyünk hozzá olajat, ha egyáltalán nincs aszalt paradicsomunk, az még ne vegye el a kedvünk ettől a finomságtól, hisz nagyon jóról maradnánk le. Egyszerűen sűrű paradicsom krémmel helyettesíthető, az íze más de az utóbbi is finom.
 A tésztát kb 50x30 cm-es téglalappá nyújtottam, rákentem a paradicsomkrémet és megszórtam a reszelt sajttal.


Feltekertem és a tepsin egy koszorút formáltam belőle, a közepére egy régi 200 gr-os konzervdobozt tettem, hogy ne nőjön össze.


Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra légkeverésre, amíg melegedett, a tészta pihent.
15 perc telt el kb. A tésztakoszorút egy zsilettel több helyen bevágtam, úgy hogy csak a felső tésztaréteget vágtam át. Megkentem olívaolajjal és 25 perc alatt meg is sült.



A családom összesereglett az illatára, nem volt szívem tovább várakoztatni Őket, még melegen felvágtam, csak később a "maradékot" sikerült lefotóznom.
Annyira finom, remélem megbocsájtható...


4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű csendélet, mint egy festmény!!! Látom, játszadozol a színekkel, izgalmas választás, hideg-meleg kontraszt! Először azt hittem az első fotót meglátva, hogy egy érett tököt imitáltál, vagy festetted?! :D Tetszik az alkotásod!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, képzeld a Férjem is azt mondta rá.
      Nagyon finom, a spenót nagyon jót tett a keltésztának, annyira könnyű volt az állaga. Volt, mert már csak múlt...
      A Te aszaltszilvás alkotásod nagyon szép, már láttam csak nem írtam.

      Törlés
  2. Nekem nagyon tetszik,nagyon szuper ötlet a spenót a tésztában:) Nokedlival már próbáltam, nagyon ízlett. Nálam is a zöld szín dominál mostanában:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt éa szerintem szép, a zöld nokedlit is szeretem, pl. sárga tojással. Hát igen tavasz van kiéheztünk a frissre, zöldre.

      Törlés