2012. április 25., szerda

Kókuszos karika

...ami szerintem inkább tekercs, de Édesanyám hagyatékából való recept és abban karikának hívják.
Szerettem és ezt sem sütöttem még sosem...sosem, mert mindig Ő készítette.
Be kell vallanom, az Anyámé szebb volt, sokkal szebb és persze más volt az íze, mert azt nekem készítette, az Ő szeretete volt benne. Másképpen esett,  DE az enyém is nagyon finom. Omlós tészta és édes kókuszos "habcsók" réteg.




Kókuszos karika



Hozzávalók
Tészta
400 gr liszt
200 gr vaj ( eredeti receptben 250 gr Ráma )
4 db tojássárgája
10 gr friss élesztő
0,7 dl tej ( eredeti receptben 0,5 dl tej )
1 mk cukor
1 citrom reszelt héja (bio)

Krém
4 db tojásfehérje
300 gr porcukor (eredeti receptben 400 gr porcukor )
2 ek citromlé
100 gr kókuszreszelék


Az élesztőt a fél deciliter langyos tejbe beletettem és a 1 mk kristálycukrot is. Összekevertem és vártam 5-10 percet amíg felhabosodott. A lisztet a vajjal összemorzsoltam. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a vajas lisztre, a fehérjét egy hőálló edénybe tettem. A vajas liszthez adtam még a felfutott élesztőt és selymes tésztát gyúrtam belőle.
 4 részre vettem és cipót formáztam belőle.
A tésztát letakartam és elkészítettem a krémet. Nem kell keleszteni csak pihent.
A tojásfehérjéket gőz fölött elkezdtem felverni és fokozatosan beleöntöttem a porcukrot és a citromlét. Kémény habbá vertem, tehát gőz fölött.
Levettem és belekevertem a kókuszreszeléket.
2 tepsit készítettem és bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, alsó-felső sütésre.
Kinyújtottam az első cipót, nagyon vékonyra! rákentem a kókuszos massza 1/4-ét és feltekertem mint a bejglit, majd ujjnyi széles szeletekre daraboltam és fektetve tepsire raktam. Így tettem a másik kettővel is.
15 perc alatt sültek meg.

 


Kétszer sütöttem egymás után, mert bár ízre nagyon finom volt már az első is, de a tésztáját vastagnak találtam. Másodszor nagyon vékonyra nyújtottam és igen így jó.


13 megjegyzés:

  1. Ó, nagyon guszta, főleg az utolsó kép! :P
    Nálunk is mindig Anyukám sütött ilyet, én valahogy soha nem sütöttem, nem tudom miért, pedig szeretem nagyon. Lehet, hogy elfeledkeztem róla egy picit a bőség zavara miatt.

    VálaszTörlés
  2. Én még gimiben az egyik osztálytársnőmtől (azaz az anyukájától) szereztem meg a receptjét. Mindig az a leányzó hozott ilyen sütit a kirándulásokra, és én mindig a lelkére kötöttem, hogy legközelebb is hozzon. ;)) Évente legalább egyszer meg szoktam sütni, örülök is, hogy eszembe juttattad, így azt hiszem, "pont most" lesz aktuális a sütése. :)))
    Csodásak a fotók, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm, régen hallottam Rólad.
      Ölellek,

      Törlés
  4. Vittem ennek a receptjét is, mert nagyon fincsinek néz ki:-))))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek a csigáid és a fotók is! Jó ötlet a tésztába a reszelt citromhéj, legközelebb én is teszek bele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól érvenyesült a citromhéj. Írtam már valahol, hogy ennek a sparos kezeletlennek magas az illóolaj tartalma. Hát a Te csigáid is gyönyörűek!!!

      Törlés