Muskátli és citromfű a vízben, azaz a mai italunk/kényeztető vizünk :)
A nagy "sikerre" való tekintettel, mutatom a vizes ötleteimet, mi kerülhet a vizünkbe
(amellett, hogy tiszta vizet önmagában is igyunk!).
Mindig fogok írni érdekességeket, információkat a felhasznált növényekről, gyümölcsökről....
Mai napi, a
Muskátli (Pelargonium)
Bármely meglepő, de a muskátli is ehető növény/virág (bár nem mindegyik).
Levelét és virágját egyaránt felhasználhatjuk a konyhában.
Illetve gyógynövény, de erről sajnos igen kevés írott anyagot találtam.
( Dr Liktor-Busa Erika ír róla.
Az tudott, hogy a dél-afrikai muskátli gyökeréből, nátha gyógyítására készítenek szert.
A felső légúti betegségek tüneteit enyhíti, a torokfájást, orrfolyást, orrdugulást, köhögést.
Dr. Babulka Péter más betegségek, tünetek esetén való alkalmazását is említi...)
Egyes gyógynövényhatározókban nem is szerepel, de az enyémbe igen (Füveskönyv c.).
A muskátli Afrikából, a Jóreménység foka tájáról származik.
Anglia botanikus kertjeiben már 1632-ben megjelent, de szélesebb körben később terjedt el.
A francia parfümipar 1847-ben fedezte fel az illatában rejlő lehetőségeket.
A Gólyaorrfélék családjába tartozik.
Körülbelül 200 fajtáját, évelőt, pozsgást és bokrot tartanak nyilván.
(Viktória korabeli szokás, hogy a muskátlikat úgy helyezték el a házban, hogy a hölgyek szoknyájukkal "végigsöpörjék" a virágokat- így illatosítottak :)
Néhány ehető faj:
Citromillatú és Rózsaillatú faj: P. radula
Tömjén illatú, tölgyforma levelű: P. quercifolium
Narancsillatú: P. crispum 'Prince of orange'
Almaillatú: P. odoratissimum
Borsmentás-rózsaillatú: P. graveolens x tomentosum
Rózsaillatú faj: P. capitatum
Hogyan használjuk?
Virág: salátába, gyümölcssalátába tehetjük/ehetjük. Bármit díszíthetünk vele, pl. szendvicseinket.
Levél: aprítva-forrázva egyaránt mártások, sodók, fagylalt, dzsem, cukor, szörp, ecet ízesítésére használhatjuk, de a francai konyha még májpástétomot is ízesít vele.
A én vizemben főleg a rezgését szeretném átvinni, illetve a rezgésével harmonizálni magam.
Kerül a vízbe illat és íz semmi kétség, de ahhoz, hogy megérezzük miről beszélek, kevés a szó,
tényleg "érezni" kell....
....persze érezni nem csak kóstolással lehet.
Egy üveg tiszta vízbe tettem néhány muskátlivirágot, és pici citromfű magoncokat,
amelyek úton-útfélén kikelnek, pl. a kavics között. Így ritkítom :)
(A citromfűről, majd máskor :)
Hagyom, hogy a vízben álljanak 30-60 percet, ennyi idő bőven elég, hogy a növény energiája mellett a víz átvegye az íz és illatanyagokat...
Egészségünkre!
Kedves Olvasó!
Örömmel veszem,
ha elmondod élményeid, megosztod saját tapasztalatod, hozzáteszel a leírtakhoz.
Köszönöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése