Follow by Email

2018. november 1., csütörtök

Lencseleves házi savanyú káposztával. Vegán, vegetáriánus.






A sűrű, zöldséges, meleg, de már nem forró lencselevest közvetlen fogyasztás előtt 
(azaz a tányérban) házi savanyú káposztával savanyítottam. 
A fermentált káposzta így marad tápegész.
Megőrzi beltartalmi értékét, enzim bőségét, jótékony baktériumtartalmát.




A lencse az egyik alap anyag a vegetáriánus konyhában, 
amit hetente többször fogyaszthatunk valamilyen formában.
Készülhet belőle leves, vagy tehetjük levesbe sűríteni.
Második fogásnak vagy a második fogás részeként változatosan használhatjuk fel.
Meleg vagy hideg salátának, de fasírtokhoz, egybesültekhez is felhasználhatjuk.
Tápláló, fehérjedús, sokoldalú, olcsó, finom.




Savanyú káposztás lencseleves
Kuktában főztem. Bőséges 8-10 adag.

Hozzávalók

1/2 kg barnalencse (a mindenhol kapható lencse)
1 db közepes vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
3 db közepes sárgarépa
fél zellergumó
2 db közepes krumpli
2 db babérlevél
1 ek fűszerpaprika
frissen őrölt bors
1 marék zabpehely töret
olaj

Tálaláskor
op. tejföl
citromlé 

Menete

1) A lencsét átnéztem, többször átmostam és 2 órával előbb beáztattam.
A zöldségeket megtisztítottam és felszeleteltem. 
A hagymát apróra, a fokhagymát szeletekre, 
a répát karikára, a zellert szeletekre, a krumplit kettőbe.




2) Az olajon megdinszteltem a hagymát, a zellert, a sárgarépát együtt, 
majd hozzáadtam a fokhagymát és a babérlevelet.
(Mindkettőt jól odanyomkodtam a fazék forró aljához, hogy felszabaduljanak az ízek, illatok.)
Megszórtam a fűszerpaprikával és a szárított fűszerrel, zabpehellyel, elkevertem 
(gyorsan a paprika nehogy megégjen) 
és ráborítottam a vizes lencsét, összekevertem.
Hozzáadtam a krumplit, fűszereztem és felöntöttem annyi vízzel ami ellepte. 
Felforraltam. 
Majd adtam még hozzá, másfélszer annyi vizet.
Rátettem a tetőt és készre főztem.


...megdinszteltem a hagymát, a zellert, a sárgarépát együtt...

...hozzáadtam a fokhagymát és a babérlevelet...

...megszórtam a fűszerpaprikával és a szárított fűszerrel, zabpehellyel...

...felforraltam...

3) Mint írtam, csak tálalásnál adtam hozzá a savanyú káposztát.
A férfiaknak tejfölösen, magamnak anélkül tálaltam.




Házi savanyú káposzta




*

A kicsike lábos, nagyon nagyon öreg. 
Már sajnos nincs közöttünk aki használta.
A külsején rajta hagytam az idő nyomait.







A kertben még kint van a nemes babér (Laurus nobilis) bokrunk. 
A házban teleltetjük át.







4 megjegyzés:

  1. Na ezt fogom én is így enni, mert jó lehet együtt is, mindkettőt imádom :-) És milyen egészséges :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó 🌺
      Egészségedre!

      Törlés
    2. A te inspirálásodra főztem most a hosszú hétvége végén egy májlevest és savanyúkáposztát is tettem bele, azzal lett savanyú a leves, isteni lett :-)

      Törlés
    3. Anikó 🌸
      Nagyon örülök. Egészségedre!

      Törlés