2019. május 24., péntek

Akácvirág probiotikus ital, laktofermentált akácvirág-szóda házilag




Abban az esetben, ha szereted a szénsavas italokat, de idegenkedsz a tartósítószerektől,
kerülni szeretnéd az adalékanyagokat, szeretnéd tudni hogy mit fogyasztasz,
akkor készíts magadnak egészséges üdítőket.




A választék nagy, már-már a bőség zavara :)
kombucha, tejkefír, vízkefír, almaecetes (más erjesztett ecetes) frissítők,
a különféle erjesztőkkel fermentált italok.





Javaslom, hogy kezd a legegyszerűbbel, a lakto-fermentált limonádéval.
Itt találod a receptet:

Nos, ha megkóstoltad és ízlik, akkor folytatódhat a varázslat :) 
a fenti alapreceptet egészítsd ki az éppen "termő" 
fűszernövénnyel (citromfű, menta, bazsalikom, rozmaring, levendula...), 
ehető virággal, ehető vadvirággal (akác, bodza, vöröshere, ligeti zsálya, bársonyvirág,
sarkantyúvirág, mezei szegfű, kamilla, hibiszkusz, árvácska, vadrózsa, 
körömvirág, pitypang, hárs, búzavirág, cikória, rózsa...).
A választék és variációk száma óriási.


most, akácvirággal


Erjesztett akácvirág üdítő
Friss fogyasztásra!

Hozzávalók
akácvirág, a vastagabb szárak nélkül
cukor
víz
+
opcionális: savó vagy az előző italból kevés


Az arányokról
1 literes üveghez

~ 10 db virágfürt lecsipkedett virágjai
1/2 citrom kifacsart leve
2-3 ek cukor
víz, amennyi belefér
opcionális: 1/2 dl savó vagy 1/2 dl az előző italból


Menete

1) A begyűjtött virágokat újra átnézem,
ha még lenne közte bogárka el tudjon repülni, és biztosan ne kerüljön az üvegbe.
Tisztára mosott, bő szájú üvegbe pakolom.
- A citromot kifacsarom, mehet az üvegbe.
(Mindig "a héj emberi fogyasztásra alkalmas" feliratú vagy bio citromot vásárolok.)
- Hozzáadom a cukrot, a vizet és elkeverem.
- Amennyiben adok hozzá savót vagy más erjesztőt, akkor azt is belekeverem.
2) Az üveget lezárom a tetejével és a konyhapultra, fénymentes helyre állítom.
3) Így hagyom 2-3 napig, közben naponta 2x,
akár többször egy pillanatra meglazítom a tetőt.
Meglazítom, majd azonnal visszazárom.
4) Amikor már nagyon buborékos, sistereg,
akkor leszűröm és csatos üvegbe töltögetem.
5) Fogyasztásig hűtőbe tartom.




Figyelem!
Allergiások, virágporra érzékenyek legyenek elővigyázatosak!
Tejérzékenyek, értelemszerűen a savót ne alkalmazzák.



Utószó
Közben készítettem egy összefoglaló írást, itt találod:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2019/06/probiotikus-fermentalt-italok-hazilag.html




A blog tartalma (szöveg és képek) jogilag védett,
kérlek idevezető linkkel oszd meg!
Köszönöm.
Molnár Ági/Mági, a blog szerzője


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése