2012. április 9., hétfő

Házi torma. A torma gyógyhatásai.




Saját házi, mert itt termett, házi, mert mi könnyeztünk készítés közben és
mi könnyezünk fogyasztás közben.
Brutális, mondanák modernül, hát, könnyfakasztó, mondom én is.




Ecetes torma




Hozzávalók
tormagyökér
ecet
cukor
víz




A torma gyökerét kiástuk. A Férjem megtisztította, én lereszeltem, a Fiunk megette...
Na azért mi is ettünk belőle és fogunk is, mert még van, hisz ebből igen kevés is elég.
Nem lehet kanállal enni, az biztos.
Reszelés után összekevertem az ízlés szerint elkészített sós, cukros, ecetes lével,
amit vízzel hígítottam.
Éppen csak annyi levet készítettem ami ellepte.
Az ecet lehet alma-, vagy borecet. A cukrot helyettesíthetjük mézzel.
Én így készítem évek óta, így szeretjük.




Torma ( Armoracia rusticana )

A torma nem csak fűszernövény, hanem nélkülözhetetlen gyógynövény is, 
sőt előbb volt gyógynövény csak később kezdték fogyasztani.
A Volga és a Don környékéről származik, arrafelé az életerő jelképe.
Évelő lágyszárú növény, a keresztesvirágú növények közé tartozik,  jól tűri a hideget. 
A gyökerét egész évben gyűjthetjük.
 ( Édesapám tanította, hogy ha kiástuk a gyökeret és a levélzet alatt 2 ujjnyira elvágjuk, a felső részt visszarakhatjuk a földbe, hamarosan meggyökeresedik újra. 
Általában így járok el, és valóban 1 év múlva újra van mit kiásni! )
Vadon is előfordul, de a kiskertek és nagyobb kertek állandó lakójává is válhat. 
Szeret elszaporodni, ez is jelzi, hogy szükségünk van rá!
C vitamin forrás! e mellett tartalmaz más vitaminokat, Káliumot, Nátriumot, Magnéziumot, Kalciumot, 
más ásványianyagokat, Flavont, Mustárolajat, Szinigrint, Glikozidokat.
A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, a méregtelenítő folyamatban. 
Az illinoisi egyetem kutatásai szerint ez az anyag felelős azért, 
hogy ne növekedjen tovább a meglévő daganat.
A tormában 10x annyi van belőle, mint a felkapott brokkoliban ( én is szeretem a brokkolit )
 ők meg rokonok, mindkettő keresztesvirágú.
A megelőzésben és gyógyításban is jelentős szerepe van.
 Erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatása közismert, gyulladáscsökkentő.
Meglepő és elgondolkodtató, hogy vírus és baktériumölő hatása 10-12 órán át tart!!!
Vérbőséget okozó hatása miatt, számos betegség esetén hatásos. 
(Tisztítja a légutakat, s nem ártalmasan mint a ......gyógyszer még akkor is,
 ha a gyógyszerésze az utóbbit ajánlaná...)
Nem csak a légutakat tisztítja, hanem segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, 
asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg gyulladása esetén.
Csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású. 
Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást.
Reuma, köszvény, isiász, izomfájdalmak esetén is hatásos.
Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas pl. székrekedés.
 Bélféregűző hatása ismert. 
Bevethetjük étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén.
 Idegnyugtató, megszünteti a fejfájást, fogfájást.
 "A mustárhoz hasonlóan tisztítja az agyvelőt" írta róla Lippai János 1664-ben.
Enyhíti a rovarcsípés fájdalmát.

Fogfájás esetén tegyünk tormát a fájó részre, hagyjuk ott és menjünk orvoshoz.
Rovarcsípés esetén, kenjük be egy szelet vagy reszelt tormával a fájó, égő felületet.
Helyi kezelésre -Pl, fej, torok, mellkas, derék, fájó ízület- reszeljük le a tormát, 
egyszerre csak mindig annyit amennyire szükségünk van. 
Kenjük rá egy textil pelenkára, más pamut anyagra. 
Kenjük be a kezelendő felületet zsíros kenőccsel, aki nem idegenkedik, disznózsírral 
(tapasztalatból mondom önmagában is kiváló gyulladáscsökkentő!) és
 borítsuk rá a becsomagolt tormakrémet. 
Hagyjuk hatni, felforrósodik a bőrfelület és bizony a hatás a mélyebb rétegekben, 
szervekben is megjelenik. Ha éget vagy kellemetlen, akkor szüntessük meg.
Láz esetén, ugyancsak reszeljük le a tormát, kössük/csomagoljuk pamutba és tegyük a talpra,
 kössük oda egy kendővel. Meglepődünk milyen hatása van.
Légúti problémákra készítsünk tormaszirupot: lereszeljük a tormát, összekeverjük mézzel, hagyjuk összeérni. Leszűrjük és reggelente 1-2 kk-lal fogyasszunk belőle megelőzés céljából is. 
Szerintem szűretlenül is kiváló.
Fejfájás esetén készíthetünk tormatinktúrát: a lereszelt tormát alkoholba áztatjuk és 
ebből cseppentünk és masszírozzuk a fájó területet. 
Legalább néhány napig érleljük, majd szűrjük le.

Várandósok és vesebetegek csak mértékkel fogyaszthatják, bár a mérték mindenkinek javasolt.
Természetesen, ha valaki allergiás a tormára, akkor ez az út nem járható.
Természetesen ez nem jelenti, hogy felejtsük el az orvost, (ahhoz idő kell).
Természetesen minden betegség, figyelmeztetés, hogy nem az életfeladatunkat végezzük, 
hogy letértünk az útról. Minden betegség jel, hogy változtatnunk kell.
A gyógyulás csak akkor lesz tartós, ha kijöttünk abból a helyzetből, ami megbetegített.
 Minden betegségből meggyógyulhatunk!

Kerti praktikák:
Az erjesztett csalánlét és más erjesztett leveket letakarom vele 
(ráteszem az egész levelet a lé tetejére) távol tartja a legyeket. 
A komposzt esetében is bevethetjük, bár az nem büdös. 
A vegyes növényi lébe is szoktam 1-2 tormalevelet tenni.

A torma a gasztronómiában:
- Használjuk a savanyúságok eltevésénél.
- Készítünk belőle ecetes tormát, majonézes tormát.
- Készíthetünk tormamártást.
- Fűszerezésre használhatjuk, amit a fantáziánk megenged. (Recept a napokban.)
- Zsenge leveleit megtölthetjük, pont mint a káposztát.
- Kerülhet a céklasalátába, céklás ételekbe is.
- Készíthetünk belőle levest.
- Készíthetünk tormakrémet, tormás túrót stb.


7 megjegyzés:

  1. Mennyi hasznos dolgot megtudtam a tormáról, köszönöm :) Nekem túl erős az íze, ezért picit finomítani szoktam rajta, tejszínnel, egy finomra reszelt almával...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én erősen imádom. Az illóolajok nagy része hamar elillan, már az első félórában. Milyen gyönyörű illóolaj-elillan!
      Örülök, hogy hasznos dolgokat tudok...nincs mit, ez a dolgom.

      Törlés
  2. ültetni szerettem volna a hatalmas kertbe, DE nem kell, mert VAN! Most bújik elő itt-ott. Még szerencse, h lefotóztad, mert így tuti, h be tudjuk azonosítani. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de jó! Van még fotó, ha akarod teszek még fel.

      Törlés
    2. köszi nem kell, abban benne volt minden :)

      Törlés
  3. Imádom a tormát! Imádjuk, mert mindenki a családból. Húsvétkor a sonkához csak frissen lereszelve, minden nélkül. Mit ne mondjak, erős, igazán tisztító hatása van így. :-)
    Amúgy én is hasonlóan készítem, mint te. Borinak reszelt almával, pici mézzel, vagy csipkebogyó, esetleg áfonyalekvárral elkeverve.
    És az is elég, ha a lehámozott héját elülteted, ugyanúgy kihajt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira tisztító, hogy "folyik a nyálam" a szép fogalmazásodtól :)
      Köszönöm az újabb tippet :)

      Törlés