Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy szemes gabonát tegyek a kenyérbe.
Döntöttem, a gondolatot végre tett követte és én, a finom kenyér mellé tapasztalatot szereztem. Előzménye, hogy mindent szeretek úgy, ahogy az Isten megadta.
Sok mindent megkóstolok. Jó, a Gyilkos galócát nem, de a Parlagfüvet, igen.
A gabonaszem pedig, egyszerűen vonz. Csak úgy elrágcsálni is szeretem. A földeken a gabonakalászokat mindig megdézsmálom.
Na igen, de a gabonából úgy ahogy van nem tudok kenyeret sütni, ha lenne malmom, legalább én őrölném, de nincs...
A vágy viszont megvan, hogy minél tisztábban vegyünk magunkhoz abból az energiából, ami megadatott...
Sok mindent megkóstolok. Jó, a Gyilkos galócát nem, de a Parlagfüvet, igen.
A gabonaszem pedig, egyszerűen vonz. Csak úgy elrágcsálni is szeretem. A földeken a gabonakalászokat mindig megdézsmálom.
Na igen, de a gabonából úgy ahogy van nem tudok kenyeret sütni, ha lenne malmom, legalább én őrölném, de nincs...
A vágy viszont megvan, hogy minél tisztábban vegyünk magunkhoz abból az energiából, ami megadatott...
Első lépésként, egy többségében tönkölylisztes kenyérbe raktam, a 12 órán át ázott, egész
búzaszemeket.
búzaszemeket.
Nagyon finoman belesimult a kenyér tésztába a roppanós búzaszem, a héjában pedig kifejezetten ropogóssá sült.
Tönkölykenyér kamut-búza szemekkel
Hozzávalók
250 gr teljesőrlésű tönkölyliszt
110 gr finomliszt
100 gr rétesliszt
1 mk nádcukor
2 tk tengerisó
20 gr friss élesztő
320 gr víz
3 tk almaecet, a félkészből
-------------------------------
100 gr kamut-búza beáztatva
------------------------------
------------------------------
30 gr napraforgómag
40 gr lenmag
30 gr szezámmag
320 gr teljesőrlésű tönkölyliszt
2 ek hidegensajtolt napraforgóolaj
1. ) lépés, 12 órával előbb
A 250 gr tönkölylisztet, a finomlisztet, réteslisztet, cukrot, sót, összekevertem a dagasztótálban, belemorzsoltam az élesztőt, együtt is kevertem rajta néhányat. A vízbe belemértem az ecetet és a lisztes keverékre öntöttem. Gyors mozdulatokkal elkevertem.
Fóliával légmentesen lezártam, hűvösre tettem.
A kamut-búzát kimértem, megmostam és beáztattam annyi vízbe, hogy bőven ellepte.
2. ) lépés, min. 12 órával később
A megduzzadt búzát, a megkelt tésztához adtam. ( A vizet amit nem szívott fel, megittam, mehetett volna a kenyérbe is, de oda már nem kellett. ) Belemértem még az olajos magvakat, plusz a 320 gr tönkölylisztet. Az utóbbit több lépésben, mert nem tudtam mennyit vesz fel a tészta.
Bekapcsoltam a gépet és alaposan megdagasztattam az egészet.
10 perc után, kézzel folytattam, ugyan ennyi ideig.
Cipót formáltam belőle, letakartam és hagytam, hogy duplájára keljen.
Közben előkészítettem a sütőedényt és kibéleltem egy sütőpapírral, amit megszórtam liszttel.
Az egy óra alatt megkelt tésztát, újra formáztam és beleültettem a sütőformába, kereszt alakban bemetszettem egy pengével és újra hagytam, hogy szépen feljöjjön a tészta.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, most alsó - felső sütés funkcióra.
A felforrósodott sütőbe beraktam a kenyeret és beöntöttem 1 dl vizet, hogy gőz képződjön.
45 perc alatt sült meg. ( A végén nem spricceltem le. )
A 250 gr tönkölylisztet, a finomlisztet, réteslisztet, cukrot, sót, összekevertem a dagasztótálban, belemorzsoltam az élesztőt, együtt is kevertem rajta néhányat. A vízbe belemértem az ecetet és a lisztes keverékre öntöttem. Gyors mozdulatokkal elkevertem.
Fóliával légmentesen lezártam, hűvösre tettem.
A kamut-búzát kimértem, megmostam és beáztattam annyi vízbe, hogy bőven ellepte.
2. ) lépés, min. 12 órával később
A megduzzadt búzát, a megkelt tésztához adtam. ( A vizet amit nem szívott fel, megittam, mehetett volna a kenyérbe is, de oda már nem kellett. ) Belemértem még az olajos magvakat, plusz a 320 gr tönkölylisztet. Az utóbbit több lépésben, mert nem tudtam mennyit vesz fel a tészta.
Bekapcsoltam a gépet és alaposan megdagasztattam az egészet.
10 perc után, kézzel folytattam, ugyan ennyi ideig.
Cipót formáltam belőle, letakartam és hagytam, hogy duplájára keljen.
Közben előkészítettem a sütőedényt és kibéleltem egy sütőpapírral, amit megszórtam liszttel.
Az egy óra alatt megkelt tésztát, újra formáztam és beleültettem a sütőformába, kereszt alakban bemetszettem egy pengével és újra hagytam, hogy szépen feljöjjön a tészta.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, most alsó - felső sütés funkcióra.
A felforrósodott sütőbe beraktam a kenyeret és beöntöttem 1 dl vizet, hogy gőz képződjön.
45 perc alatt sült meg. ( A végén nem spricceltem le. )
Legközelebb, egy egész napig áztatom a kamutot és többet teszek bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése