2012. április 25., szerda

Lágy kecskesajt fűszeres olívaolajban



Tavasztól-őszig amíg lehet fejni a kecskéket, gyakran készítem ezt a sajtot. Sokféleképpen  variálható, fűszerezhető.
Ez az olívaolajban eltett, pácolt nagyon népszerű a családban és a baráti körben egyaránt.





Fűszeres olívaolajban pácolt lágy kecskesajt




Hozzávalók
1 l kecsketej
450 gr joghurt ( ha nincs kecske, akkor a tehén is jó, én most Spár márkát használtam )
kedvünk szerint fűszerek, most: babérlevél, egész bors, fokhagyma, friss oregánó
olívaolaj




A tejben elkevertem a joghurtot és éppen csak langyosra melegítettem. Hagytam, hogy megaludjon, ez 24 óra volt. Újra langyosra melegítettem. Egy gézzel bélelt szűrőbe öntöttem és kivártam még kicsöpögött a savó. Újabb 24 óra.




A sajt 2/3-ból kis golyókat formáztam és egy csatosüvegbe sorakoztattam. Fűszereztem és felöntöttem olívaolajjal. Teljesen lepje el a fűszereket is! Hűtőben 2 hétig eláll. Kenyérre kenve friss fűszernövényekkel, paradicsommal, paprikával, uborkával stb. szeretjük.




Az 1/3- ból hengert sodortam és szintén kedvenc fűszereinkbe hempergettem. A fűszerek kérget képeznek rajta. Most durvára darált 3 féle borsba és chilipehelybe. Némi nagy szemű Himalája sót szórtam még rá. Vacsorára elfogyott. Ebben a formában is napokig eláll, bár általában a napokat nem éri meg.




Ötlet
Ha nem tudunk vagy nem akarunk a tejjel bíbelődni, akkor alternatív megoldás: vegyünk 2 db 450 gr sűrű krémes joghurtot ( én a spart szeretem, mert eleve sűrű és nem túl savanyú ) és egy edénybe keverjük össze  - már ekkor is lehet fűszereket beleszórni, sót is -   majd ezt csöppögtessük le  ( idő függvénye, hogy mennyire lesz kemény, ez a 24 órás nekem bevált )   és lehet vagy tovább lehet fűszerezni, akár olívaolajba tenni.


9 megjegyzés:

  1. Olajban pácoltat készítettem már,és éppen ez a jó benne, hogy többféleképpen fűszerezhető. Már megint tettre csábítóak a fotóid :)

    VálaszTörlés
  2. Vajon tehéntejjel is működik ez a módszer? Nekem nincs kecském... pedig jó lenne fűnyíró helyett, micsoda haszon:-) Kecském nem lesz, de ki fogom próbálni tehéntejjel, sokat nem veszíthetek...

    VálaszTörlés
  3. Neked is van kecskéd? Ez nagyon jól néz ki, de ha ajánlhatom,legközelebb próbáld meg saát kecskejoghurttal. Ha megkóstoltad, többet nem fogsz boltit venni.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kedves ismerőstől szoktam a tejet venni, sajtot árul, sajnos joghurtot nem.
      Amióta ezt készítettem, már készítek (tehén) joghurtot, olyan "városi" félét, azaz veszem a hozzávalókat.
      Tudom ez Neked nem az igazi, de nekünk akiknek nincs saját, ez is jobb, mint a bolti.
      Ha tudnék kecskejoghurthoz jutni, akkor ugyanezzel a módszerrel megpróbálnám :)
      http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/11/hazi-joghurt-palackban.html

      Nos addig nézegetem a csoda alkotásaid <3
      "Vaniliás-fahéjas ordakrém, kecskejoghurt savójából készült grillázzsal megszórva."
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=770392229640824&set=a.680896921923689.1073741825.577237375622978&type=1

      Még mindig nem téretem magamhoz....

      Törlés