Follow by Email

2017. április 10., hétfő

Fermentált céklalé, azaz cékla-kvasz





A céklát már elvetettük, de az újra még várni kell. 
Szerencsére van még a tavalyiból, hasznosítsuk hatékonyan értékes összetevőit.
Készítsünk belőle kvaszt, probiotikus italt.
(A kvasz, szláv eredetű erjesztett gabonaital, mely legjobban  Oroszországban terjedt el.
Hagyományosan száraz, kovászos rozskenyérből készül, de pl.céklából is készíthetünk.)






A Tápláló hagyományok c. könyvben a következőket találjuk róla:
A cékla-kvasz tele van enzimekkel, jótékony baktériumokkal, 
megnövekedett a vitamintartalma.
Gazdag B-komplex vitaminokban (niacin/B-3, pantoténsav/B-5, piridoxin/B-6)
és ásványi anyagokban (vas, mangán, réz, kálium, magnézium).
Ez az értékes ital gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik,"tisztítja vért", 
segíti a máj méregtelenítő munkáját, javítja az emésztést.
Elősegíti az egészséges bélflórát, a tápanyagok felszívódását.
Regeneráló hatása van a szervezetre.





A cékla-kvasz földes, sós, savanykás, kicsit pezsgős ital.
Egyéni ízlésnek megfelelően tovább ízesíthetjük, hígíthatjuk.





Az elkészítése gyerekjáték, egyszerű és a ráfordított idő sem vészes.
A cékla kilója 200 ft (veresi piac), ebből kb. 5 liter kvaszt készíthetünk 
(sőt ha kész és leszűrtük, másodszor is feltölthetjük az üvegünket és újra erjeszthetjük).






A tisztított feldarabolt céklához nem kell más csak só és víz (1,5-2 5-os sóoldat),
(esetleg tejsavó, amely felgyorsítja a fermentációs folyamatot).
Meg persze idő, a fermentációs folyamat eltart pár napig, esetleg hétig.
(Függ a hőmérséklettől.)


Fermentált céklalé

Hozzávalók

30 dkg cékla
1,5 l víz (tisztított, szűrt, vagy forralt és ülepített)
25 g só (tengeri v. himalájai, v. parajdi, stb.)
citromhéj (kezeletlen)
(esetleg 3 ek tejsavó
fűszerek: gyömbér, citrom, narancs, szegfűszeg, fahéj, stb.)


Menete

1) Alaposan mossuk meg a céklát, nem szükséges meghámozni (jobb ha nem hámozzuk).
2) Vágjuk apróbb darabokra és pakoljuk a befőttes üvegbe.
Az üveget kb. félig töltse ki.
(Ha fűszerezzük, akkor most tegyük hozzá a fűszereket.)





3) A sót oldjuk fel a vízben, öntsük a céklára.
Bőven lepje el, ha szükséges készítsünk több oldatot.
(Ha teszünk hozzá savót, akkor azt is keverjük hozzá.)
4) Zárjuk le az üveget és tegyük fénytől védve, melegebb helyre.
5) A erjedés első szakasza  -megjelennek a buborékok-
kb. 1 hét alatt lezajlik. (Tejsavó hozzáadásával ez 2-3 nap.)


A hab a tetején ártalmatlan, érdemes leszedni egy kanállal mielőtt leszűrjük.


6) Szűrjük le és tegyük hűtőszekrénybe.
Kóstoljuk meg, fogyasztható.
Az idő múlásával teljesen átalakul, a sós íz csökken, új és más ízeket fedezünk fel.
A kvasz olyan, mint a bor, csak idővel teljesedik ki az íze.





7) A visszamaradt céklára újra önthetünk sóoldatot és megismételhetjük a folyamatot.
(Volt, hogy 3x-4x is felhasználtam ugyanazt a céklát, csak a fűszereket frissítettem.
Mindig egy kicsit más lett, egyre "gyengébb" ízű.)





Hogyan fogyasszuk?
- Hosszútávon építsük be a táplálkozásunkba, vagy fogyasszuk kúraszerűen.
Kezdjük kis mennyiséggel, amíg meg nem szokja a szervezetünk napi 1-2 deciliternél
többet ne igyunk.
- Használhatjuk az ételeink  -levesek, salátaöntetek, főzelékek-  savanyítására.


Nem biztos, hogy elsőre tetszeni fog, de megérdemli az esélyt :)
hihetetlen egészségi hatásokról számolnak be a fogyasztók.
Próbáld ki, szerezz tapasztalatot ☺




A fotókat több alkalommal készítettem.


Megjegyzés

- Az erjedés folyamata/ideje függ az évszaktól, a helytől, a hőmérséklettől.
Mindig vegyük figyelembe.

- Víz
A víz legyen szűrt, vagy forraljuk fel és ülepítsük egy éjszakát.
A csapvízben található vegyianyagok (klór, fluor) gátolják az erjedést.


- Só
Finomítatlan sót használjunk.
A jódozott, asztali só nem alkalmas fermentálásra.


*


Kapcsolódó "fermentált" bejegyzések a blogon
Fermentált savanyú káposzta üvegben:
Savanyúkáposzta-saláta:
Fermentált chiliszósz:
Fermentált mustár:
Probiotikus limonádé:
Lakto-fermentált grapefruitlé:
Fermentált lila(vörös)káposzta:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2017/03/fermentalt-erjesztett-voros-lila.html

*

Szeretetrehangoltan a Facebookon  💮


A kertben, virágzik az almafa ♡












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése