Follow by Email

2012. április 30., hétfő

Fűszernövények a kertemben


Néhányan...

 Lestyán
 Oregánó
 Macskamenta
 Francia tárkony
Orosz tárkony
Orvosi zsálya
Orvosi zsálya (legújabb szerzeményem)
 Medvehagyma
Megvehagyma virágja, az utánpótlás
 Rozmaring
 Kakukkfüvek
Babérlevél
Muskátli
 Fodros petrezselyem
 Nagylevelű bazsalikom
 Thai bazsalikom (4-5 féle lesz még)
 Édeskömény
 Évelő rukkola
 Citromfű
 Csípős csalán
 Muskotályzsálya
 Zeller
Snidling
 Cipruska
 Levendula
 Gyömbér illatú menta
Mezei zsálya
...Zsálya
...Zsálya

Ha valaki igényel több információt, szívesen.

(A képre kattintva, élvezd nagyobb méretben.)




Üdvözlet Zsuzsinak



Szeretettel látlak "kocsy zsuzsi"




Köszönöm.

Engadini diótorta



Klasszikus omlós tészta karamellizált dió töltelékkel.
Svájc legnagyobb és legkeletibb kantonjának legnagyobb export cikke.
Csomagolható, jól szállítható és állítólag több hónapig megőrzi minőségét.
Nos, mi ezt soha nem fogjuk megtudni, mert nálunk nem tart többet két napnál.
Történetéről megoszlanak a vélemények, mint általában, több legenda kering.
Sok helyen utána olvastam, sok receptet megnéztem, de kitartottam a forrásnál.
Annál a receptnél, ami nekem a forrást jelenti: letisztult, lényegretörő.
Évekkel ezelőtt Macikonyhájában találtam rá, sajnos ma már nem lelhető fel az oldal.
Picit változtattam rajta.




A Fiam ma így jellemezte: "diós karamell tésztaburokban". Igaza van.
Nekem régmúlt dolgot juttat eszembe:
Anyám grillázs tortáit és gyermekkorom diós "égetett cukorkáját".
Nincs mese, én ezt szeretem. Egy igazi, tömény, keserű kávéval, az én "Madeleine élményem".
Megengedem magamnak, mert megérdemlem...




Engadini diótorta ( Bündner Nusstorte )

Hozzávalók
Tészta
250 g finomliszt
100 g hideg vaj
70 g kristálycukor
csipet tengerisó
1 db tojás

Töltelék
250 g kristálycukor
20 ml víz
250 g dió
2 dl tejszín (30%)
4 ek "mézharmat" méz

- A hozzávalókból omlós tésztát készítettem: az aprítógépembe mértem a lisztet, cukrot, sót,
beledaraboltam a hideg vajat. Morzsásra őröltem, tálba öntöttem.
Hozzáadtam a tojást,amit előtte villával összekevertem.
A tojásból kb. 1 mokkáskanálnyit a tálkában hagytam,
a tészta szélét bekenni (majd). (Ha szükséges 1-2 ek hideg vizet adjunk hozzá.)
A tésztát összeállítottam, fóliába csomagolta, és betettem a fagyasztóba,
arra az időre amíg a karamellt elkészítem.
 - A kristálycukrot lábasba öntöttem, meglocsoltam a vízzel és közepes lángon hagytam,
hogy a cukor megolvadjon és közepes karamell színűre "égjen".
Közben  a tisztított kiválogatott diót az előbb használt aprítógépbe öntöttem
és úgy daráltam össze,hogy a fele apróbb, a fele pedig durva darálék legyen.
(Mi így szeretjük.)
A karamellt lehúztam a tűzről, hozzáadtam a darált diót, belekevertem és hagytam,
hogy a forró cukor megpörkölje a diót és érezzem felszálló illatát.




Visszatettem a tűzre és belezuttyintottam a kimért tejszínt és hozzáadtam a mézet.
Hagytam -közben kevertem-  hogy besűrűsödjön.
A diós karamellt hideg kövön, kavicson langyosra hűtöttem.
 - A tésztát kivettem a fagyasztóból.
Előkészítettem a pitesütőt (23 cm) és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésre.
A tésztát két részre vágtam úgy, hogy az egyik picit nagyobb legyen a peremnek.
Két fólia között vékonyra nyújtottam.
A felső fóliát lehúztam, az alsóval együtt a tésztát a sütőtálba borítottam,
eligazgattam és ekkor húztam le a fóliát.
A langyosra hűlt diós karamellt elosztottam a tésztán és a tészta peremét ráhajtogattam.
A perem szélét megkentem a tojással (amit hagytam, hogy majd összeragadjon a két tészta). 
Gyors ütemben az előzőek szerint kinyújtottam a felső lapot.
Ráborítottam egy nagy tányért és körbe vágtam a tésztát ( fólián keresztül ).
Az alsó fóliával együtt, beborítottam a sütit.




A széleket villával egymáshoz tapogattam és a tetejét megszurkáltam, utat biztosítva a gőznek.
Az első 10 percben a 200 fokos sütőben sült, majd lejjebb vettem a hőt 175 fokra
és további 30 perc alatt sült meg.




Kihűlni kihűlt, de több időt nem adtunk neki a pihenésre...
(Meg is "bosszulta" mert nem sikerült gyönyörűségesen felvágnom.
Ekkor még törik a tészta, de sebaj, ettől eltekintve, tökéletes.)

Amennyiben szépen szeretnénk felszeletelni, másnap tegyük.




Diós karamell tésztaburokban: Mennyei!



2012. április 29., vasárnap

Búzasörös kenyér (Granville Island Beer Bread)


Sajt, hagyma, kolbász, sör: mindez egy kenyérben.

A BBB kenyérsütő társaság áprilisi "hónap kenyere" ez a sörös kenyér. Az eredeti kiírás szerint, sörrel készül, finomlisztből, tartalmaz sajtot, szárított hagymát és kolbászt.
A kiírás főbb irányvonalait betartottam,
de egy picit "beletettem" magam, amitől az én kenyerem lett.
A liszt egy részét teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre cseréltem. A szárított hagymát, friss medvehagymára. A sajtot megtartottam, "Tihanyi Pannoniá"-t választottam, egyrészt magyarsága, másrészt édeskés íze miatt.
A kolbászt, gabonakolbászra változtattam.
A sör lehetett akármilyen, bár a kanadai előnyt élvezett volna ( hisz a Háziasszony kanadai), de én rögtön tudtam, hogy búzasört szeretnék. Egy szűretlen fajta mellett döntöttem.
Az első kelesztés után ketté vettem a tésztát és csak az egyik részét "fűszerezem" a másik
részét, natúr hagytam. 




Búzasörös kenyér gabonakolbásszal és medvehagymával
Eredetileg a hozzávalók csészében voltak megadva, én pontosan lemértem, de zárójelben megadom a kiírás szerinti mennyiséget.

Hozzávalók
1 )  lépés ( 12 órával előbb )
190 gr B80-as liszt (1 1/4 csésze kenyérliszt)
13 gr friss élesztő (1/4 tk szárított élesztő)
150 gr víz (3/4 csésze langyos víz)
----------------------------------------------------
2 ) lépés
25 gr olívaolaj (1/4 csésze olívaolaj)
45 gr friss élesztő (4 tk szárított élesztő)
2 tk tengerisó ( 1 1/2 tk só)
1 tk frissen őrölt bors (1/2 tk bors)
20 gr cukor (1/4 csésze cukor)
200 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
480 gr B80-as kenyérliszt ( összességében 4-4 1/2 csésze liszt)
300 gr búzasör
100 gr gabonakolbász (1 1/2 csésze kolbász)
70 gr reszelt sajt (2-3 csésze sajt)
10 szál medvehagyma (3 ek szárított hagymapehely)





Péntek este, az "első lépés" hozzávalóit kimértem, elkevertem, fóliával letakartam
és a konyhapulton hagytam.
Reggel hozzáadtam a többi szobahőmérsékletű hozzávalót a liszt kivételével. Alaposan összekevertem és hozzámértem előbb 1 csésze, majd másfél csésze lisztet. A munkalapot megliszteztem, a tésztát ráborítottam és elkezdtem dagasztani folyamatosan adagolva a kimért lisztet.
A tésztát fényesre dagasztottam, kb. 10 percet is igénybe vett. Egy tálba kevés olajat csöpögtettem, beletettem a tésztát, megforgattam az olajon, hogy körbe vegye az "olajmáz". Fóliával, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztettem. Nagyon gyorsan kelt, érezhető volt a sör hatása.
A liszt mennyiségéhez képest ( amit belegyúrtam ) a tészta nagysága sokkal nagyobb volt, jobban legduzzadt. Ekkor döntöttem úgy, hogy kettéveszem.



Így is tettem. A simát megformáztam és a tepsire tettem. A tölteni valót a pulton lelapogattam és rászórtam az apóra vágott medvehagymát és rámorzsoltam a gabonakolbászt. Jobbról, balról középre hajtottam a tésztát és hosszúkás alakúra formáztam. Most mindkét kenyeret sütőzacskóba csomagoltam, de még nem zártam le. 15 perc múlva bemetszettem pengével a tetejüket és a töltöttre rászórtam még egy maréknyi reszelt sajtot.
Egy kis vizet spricceltem a zacskóba és most már bekötöttem.
 A sütőt bekapcsoltam 220 fokra. Hagytam újabb félórát kelni, majd beraktam sülni.
10 perc múlva 200 fokra csökkentettem a hőfokot. Összesen 40 percre volt szüksége, hogy ropogós héjú kenyérkék legyenek belőlük.





Összegzés
Nagyon jó tapasztalatot szereztem a sörrel való sütést illetően, biztosan többször fogom a vizet sörre cserélni. (Különösen tetszik a búzasör)
Nagyon könnyű ez a kenyér, súlyra is és állagra is.
A héja ropogós, a bélzete elképesztő "laza".
Eteti magát, a megszokott kenyereimhez képest könnyű műfaj.





Kedves Natashya !
Köszönöm Neked, hogy ezt a jó kis sörös kenyeret megosztottad. 


Natashya nagy kutyabarát,  kedvenc idézete:
"" A kutyán kívül, a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül, túl sötét van olvasni.""
( Groucho Marx)




"BBB Hölgyek" köszönöm a díjat :)



Üdvözlet "marisz57"-nek


Leld örömed nálam.




Köszönöm.

Üdvözlet "Vera"-nak



Köszönöm, hogy megoszthatom Veled feljegyzéseim.

 

2012. április 28., szombat

Az ehető virágok. Pitypang limonádé




Akik rendszeresen látogatják a bejegyzéseimet, azok tudják, hogy "természetesélet" párti vagyok.
 No meg, hogy minden ehető növényt megeszek és a családom tányérjára teszek.
A saját táplálékom nagyobb része nyers és egész kevés a feldolgozott.
 Meg az is kiderülhetett, hogy van saját kertem,
ahol "ökológikus/ökologikus" kert gondozást folytatok,
nem divatból, hanem a természet iránti alázatból.
Előnyben részesítem az itt és most termő növényeket, előbb eszem a csalánt, mint az articsókát.
( Nincs bajom az articsókával, meg azzal sem aki szereti, csak nekem nem terem.)
 Szeretem a gyógynövényeket ( Minden növény, gyógynövény! )
szépségük, sokszínűségük teljesen elvarázsol.




Készítettem egy pitypang limonádét, hogy olvasás (írás) közben képletesen elfogyaszthassuk.
Bár nekem van a valóságban is, és annyira jó lenne megosztani....
Aki teheti és szereti, készítene magának limonádét?
Pl. pitypang, vagy orgona?
Kávét?
Legalább egy pohár vizet?

Várok, köszönöm.

:)

Addig leírom mit tettem az én pitypang limonádémba és
készítek ide néhány képet.




Szedtem két marék pitypangvirágot, lecsíptem a szirmokat.
A kosárkámon szétszórtam, hogy a kis bogárkáknak legyen lehetőségük elmenni.
Beleraktam egy kancsóba, öntöttem rá 2 dl meleg vizet ( 50-60 fokos?) és így hagytam fél óráig.
Tettem hozzá mézet és citrom karikákat és a citrom levét.
(Ha kezelt a citrom akkor csak a levét javaslom.
Elérhető helyen és áron lehet kapni bio-t és nem bio-t, de ehető héjút.)
Felöntöttem hideg vízzel.
Finom, nem túl karakteres de a pitypang információja, rezgése benne van és a hatóanyagok is.






Ehető virágok 

Folyamatosan szeretnék néhány virágot bemutatni, de kizárólag olyan virágokat,
amik megteremnek a kertemben vagy én magam ismerem és felhasználom.
Természetesen mindent a maga idejében, azaz akkor amikor ténylegesen nyílik és azt, ami éppen van.
Érdemes a virágokat beiktatni a táplálkozásunkba, hisz másféle információt hordoznak.
A virág a dél, a delelő Nap, a kiteljesedés rezgése.

 Milyen virágok fogyaszthatók?
- Fűszernövények virágjai: snidling, medvehagyma, borágó, bazsalikom, csombor, kapor,
kömény, édeskömény, szurokfű, rozmaring, kakukkfüvek...
- Gyógynövények virágjai: menták, citromfű, zsálya, körömvirág, kamilla, katángkóró, levendula,
ligetszépe, molyhos ökörfarkkóró, hársfa, bodza, pitypang, őszi margitvirág, vadrózsa, vasfű...
- Gyümölcsök, gyümölcsfák virágjai: eper, alma, szilva, barack,
- "Haszonnövény"virágjai: napraforgó, borsó, repce, rebarbara, tökfélék, rukkola, lóhere...
- Néhány dísznövény virágja: árvácska, tulipán, kerti szegfű, muskátli, rózsa, orgona, erdei kankalin, büdöske, mézontófű, sarkantyúka, ibolya, százszorszép, sásliliom...
Hát van miből válogatni, pedig a lista nem teljes, csak ízelítő!
Érdekesség: van jó néhány növény amit igen sokan szeretnek, bár lehet, hogy sosem gondoltak bele,
hogy virágot esznek, pl. karfiol, brokkoli, articsóka...





Néhány dolgot érdemes megszívlelni mielőtt növénygyűjtésre adjuk a fejünk.

- Tudnunk kell, hogy a növények ( a virágok is ) erős hatású szerek,
sohasem szabad nagy mennyiségben fogyasztani.
A gyógynövényeket évezredek óta használják gyógyításra!
Gondoljunk csak az igen kedvelt bodzavirágra: a hétköznapokon limonádét, szörpöt készítünk belőle,
de azt is tudjuk ( remélem ) hogy izzasztó, lázcsillapító,
hogy csak egyet emeljek ki az ismert hatásai közül.
Ugyanakkor, ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, a gyógynövényeknek,
 a mindennapi étrendünkben helyet kell kapniuk.
- Csak olyan virágot együnk, amiben biztosak vagyunk, hogy fogyasztható.
- Csak olyan virágot gyűjtsünk, amit biztosan felismertünk.
- Csak olyan növényt szedjünk le, ami nem védett.
- Csak olyan növényt szedjünk és ott, ahol sok van belőle.
- Csak tiszta, megbízható helyről szedjünk. Legjobb a saját kertünk, na meg azé, akit ismerünk.
- Csak annyit szedjünk, amennyit felhasználunk és mindig hagyjunk néhány tövet.
- Csak azt vegyük le amire ténylegesen szükségünk van, ha virágot akarok, nem töröm le a szárát.
- Ne tépjük, törjük, ne tapossuk le a többit, vigyázzunk rájuk, vigyázzunk értékeinkre!
- Mint már írtam korábban, egy "csipettel" kezdjük a fogyasztást: ha nem ízlik, azért, ha ízlik, azért.
 Szoktassuk hozzá a szervezetünket.
Ne felejtsük: "minden növény gyógynövény" tehát van benne hatóanyag!!!
Az A-vitamin is hatóanyag, meg a Kálium is.
Mindegyik hat a szervezetünkre és nem csak fizikai szinten.
- Ha tehetjük, közvetlenül felhasználás előtt gyűjtsünk, bár általános vélemény szerint,
a reggeli órák a legmegfelelőbbek a gyógynövénygyűjtésre,
DE egy levágott növény perceken belül veszít az éteri energiájából
(az éteri energia = ÉLŐ energia! az életenergia),
majd igen gyorsan véglegesen elveszíti.
 Ha nincs más módunk és nem tudjuk ezt megtenni, próbáljuk ki, hogy egy virágot, szirmot,
teszünk a nyelvünkre és hagyjuk, hogy hasson ránk. Meg is ehetjük.
Sőt ha valaki idegenkedik még, hogy virágot egyen, akkor is ezt kipróbálhatja, majd vegye ki a szájából.

Asztmában, szénanáthában, allergiában szenvedők, ne egyék, vagy fokozottan legyenek óvatosak!!!




Folyamatosan teszek fel recepteket, én hogyan használom fel.
Gondolom nem lesz meglepő, hogy néhány esettől eltekintve, többnyire nyersen fogyasztjuk.
Örömemre szolgálna, ha megosztanátok a saját ötleteiteket.




Információ még: