Follow by Email

2012. február 29., szerda

Rendhagyó bolognai, hús nélkül



Csak annyi köze van a bolognai szószhoz, hogy azt akartam, de ...
Ritkán szoktam ígérgetni, hogy ma ezt készítek, vagy azt, mert megszoktam már, hogy nem én irányítom a dolgokat. ( ! ) Tegnap mégis megígértem a Fiamnak, hogy bolognai spagetti ( is ) lesz, de a hús amit vettem egyszerűen nem festett jól. Bár lehet, hogy csak nekem, a túlérzékenységem miatt. A 21 év alatt, amióta nem eszem húst, sok minden történt: voltam vega, voltam csak nyers koszton, volt amikor hús közelébe sem mentem és a konyhámra sem kerülhetett, ( persze akkor könnyen ment, mert a férjem sem evett 5 évig ), ma már tejterméket és tojást eszem és a húst pedig megfőzöm, hisz a szeretet mindent felülír! ( A durvább részletekbe nem mennék bele, de igen érzékeny vagyok a szagokra/illatokra, látványra stb. )
Igaz főzni, nem magam miatt főzök és nem magamnak, de olyat amit én is szívesen megennék, vagy megeszem. Szerencsére a családom sem igényli napi szinten a hús ételt, heti egyszer bőven elég.
Szóval a hús kiesett, viszont volt gomba, így hát gombás lett. Minden hozzávaló maradt, a hús és szalonna kivételével, a vöröshagymát pedig felcseréltem fokhagymára.
A ragut elkészítettem és indultam el. A tésztát akkor akartam, amikor majd hazaérkezünk.  Így is lett volna, de vendég érkezett. A vizet odaraktam forrni és innentől a Fiam átvette a tészta főzést és Ő úgy döntött, hogy nem spagettit, hanem fussilit készít. Nagyon jól döntött, ráadásul össze is kevertük a tésztát és a mártást alaposan. Remek volt.
Hát így működünk mi, ezért nem bolognai és nem spagetti.

Bolognai ihlette gombás ragu, fussilivel


Hozzávalók
600 gr  gomba ( francia )
fél fej fokhagyma
1 db nagy sárgarépa
1 db 2 tojás nagyságú zellergumó
0,5 dl olívaolaj, ami most füstölt ízű volt ( hát igazán jót tett neki, meg a ragunak is )
tengerisó
frissen őrölt bors
chilipehely
fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregánó ( nyáron eltett, szárított )
3 ek sűrített paradicsom
4 dl paradicsomlé ( saját nevelés, saját eltevés, jó sűrű )
--------------------------------------------------------------------
500 gr fussili
---------------------
Tálaláshoz: frissen reszelt Parmezán





A gombát megtisztítottam és nem túl vékony szeletekre vágtam. A sárgarépát, zellert tisztítottam és apróra reszeltem. A fokhagymát tisztítottam és hosszanti szeletekre szabdaltam.
Az olívaolajat a serpenyőbe öntöttem, bekapcsoltam a hőt és beledobtam a fokhagymát, amikor megcsapott a piruló fokhagyma illata, ráraktam a reszelteket, majd 3 perc múlva a gombát. Kevergetve pirítottam, majd fűszereztem ízlés szerint a felsoroltakkal.
Tovább pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomkrémet és a paradicsomlét. Időnként megkeverve főztem sűrű raguvá, igaz nekem elég volt 1 óra, szemben a tradícionális húsos raguval, amit 4 - 5 órán át is főznek.  

A tésztát, bő sós vízben megfőzte a Fiam, ahogy azt kell és a főzővízből egyenesen a ragura szedte.
Alaposan összekeverte, majd mindenki kedve szerint szórt rá a frissen reszelt sajtból.





Megjegyzés: füstölt olívaolajom  úgy lett, hogy ismerőstől vásárolok füstölt fürjtojást, olívaolajban. Imádom a füstölt fürjtojást, de az olaj, hát az fenomenális, mindent megbolondít amibe jut belőle.


Juhtúrós puliszka / tekercs

A Férjem imádja, most eljött az ideje.
Bár lehet, hogy ez nem is puliszka, ez darából van.

 Juhtúrós puliszka



Hozzávalók
2 csésze kukoricadara
3 csésze + 2 csésze + 1 csésze forró víz ( össz. 6 csésze )
20 gr vaj
tengerisó
--------------------
125 gr juhtúró
frissen őrölt bors

 A kukoricadarából kását főztem: a darát lábosba öntöttem, sóztam és ráöntöttem a 3 csésze vizet. Kavargatva főztem, majd ahogy szívta magába a vizet, úgy pótoltam a mellette lévő forróból.
Kevertem, főztem, kevertem, főztem, szerencsére 20-25 percnél nem tartott tovább, ekkor hozzáadtam a darabka vajat és még egy csésze vizet. Elkevertem és leborítottam, hogy még tovább duzzadjon.



Egy alufólia darabot ( ritkán használok, csak a legszükségesebb alkalmakkor és a legrövidebb ideig )
 kiterítettem a pultra és a vajas papírral lekentem. ( A vajat kiveszem a csomagolásból és a vajas oldalával kikenem amit szeretnék, most a fóliát. Minden csepp számít. )
A puliszkát ráraktam és ujjnyi vastagon elterítettem. A juhtúrót elkevertem a tejföllel, majd a szétterített kására kentem. Tekertem rá borsot.
Feltekertem... mint egy tekercset.
Becsomagoltam és gyorsan lehűtöttem, most még kedvezett is az időjárás!
Amikor megdermedt, átcsomagoltam.




Nem lett a legszebb, de ez van...



2012. február 28., kedd

Tréfa?


Szeretem a tréfát,




bár tréfa nélkül is, még belefér.

Jó pár éve Április 1.-én Pozsonyban, egy szállodában tartottunk előadást,
néhányan magyarok.
 A sajátom után a szobámban pihentem, amikor meglepetésemre, elképesztő hóesésre lettem figyelmes. Olyan sűrűn esett, hogy teljesen eltakarta a város látványát. Feri barátom aki egy ablaktalan előadóteremből jött ki, azt hitte áprilisi tréfát űzök, fogadott velem, hogy ez lehetetlen. Hát nem volt az...


Édesköményleves cipóban



Szeretem az édesköményt nyáron a kertben, csak úgy elrágcsálni, vagy fűszerezni. A kapható gumót, még sosem vettem, de most annyira olcsón kínálták, gondoltam megkockáztatom. Salátát szerettem volna, de meggondoltam, hisz nem volt túl karakteres az íze. Leves lett belőle. Finom leves, de ha legközelebb édeskömény ízre vágyom, bizony ki kell várnom a nyarat.

Sütöttem hozzá kiscipót, abban tálaltam, a cipó receptje a napokban...




Édesköményleves sok citromhéjjal, cipóban

 Hozzávalók
1 db édeskömény gumó
2 db öklömnyi krumpli
20 gr + 30 gr vaj
szárított fűszerkeverék
tengerisó
sok frissen őrölt bors
1 egész bio citromnak a lereszelt héja
0,5 dl tejszín
víz
-------------------
Tálaláshoz: frissen sült cipó





A krumplit megtisztítottam és apróra daraboltam. Az édesköményt megtisztítottam, a zöldjét félretettem, a húsát karikára felszeleteltem.
A fazékba tettem a 20 gr vajat és megolvasztottam. Ráraktam a krumplit, édesköményt és kevergetve pirítottam, majd sóztam, borsoztam és rászórtam 2 tk szárított bio fűszerkeveréket. Tovább kevergetve pároltam/pirítottam pár percig, majd ráöntöttem 1,5 l vizet. Fedő alatt puhára főztem. Elzártam a tüzet. A botmixerrel rusztikusra turmixoltam, mondjuk 70 % - át  igen, 30 % - át nem. Beleöntöttem a fél dl tejszínt, beledobtam a vajat ( Ha a végén olvasztunk a levesbe hideg vajat, selymesen krémes lesz. )
Egy citromot megmostam és az egész héját közvetlenül ( a végén ) a levesbe reszeltem. Beleraktam a kömény apróra darabolt zöldjét. Végül még egyszer őröltem rá borsot.
A már kihűlt cipók tetejét levágta a Fiam, a belsejüket kivájta ( megette! ). Tányérra tettük és ebbe mertük a levest, kétszer, vagyis amikor elfogyott, újra töltöttük. A cipók kiállták a próbát, a kétszeres töltés után is, végig ropogós maradt a héjuk.



2012. február 27., hétfő

Réteges tepertős pogácsa



Nagyböjt ellenére, tepertős pogácsa, mert ezt kívánták.
Böjtöt pedig azt tart, aki szeretne, nem erőszak...ugye?
A feleség, anya, lány ( egy személyben ) pedig jó akar lenni, s főleg senkit nem akar megváltoztatni... Egyébként is a böjt nem csak a hús nem evésről szól...

Mindig is ezt a fajtát sütöttem, mert úgy jó ahogy van. 
Állítólag, mert még sohasem kóstoltam.


Réteges tepertős pogácsa




Hozzávalók
500 g finomliszt
30 g élesztő
1 dl tejföl
0,5 dl bor
150 g vaj ( puha vagy olvasztva )
1 tk só
250 g darált tepertő
0,5 - 1 dl tej
( A hozzávalók szobahőmérsékletűek. )




Kimértem a lisztet, hozzáadtam a sót, elkevertem.
Belemorzsoltam az élesztőt, elkevertem.
(Ha Valaki jobban szereti az élesztőt langyos tejben megfuttatni, úgy is működik,
van amikor én is úgy csinálom. Akkor a liszt közepére mélyedést készítek,
beleöntöm a langyos tejet, beleteszem az élesztőt,
picit összekeverem a tejet és az élesztőt, majd meghintem egy picike ( 1 tk ) liszttel.
Megvárom még felhabosodik.)
 Bekapcsoltam a keverőgépet, az élesztős liszthez adtam a tejfölt, bort, olvasztott vajat és
annyi tejet, hogy ruganyos, könnyen dolgozható rétestésztát kapjak.
A gépet folyamatosan járattam, amíg szép, nem ragadós tésztagombócot dagasztott nekem.
Ekkor saját kezeimmel folytattam a dagasztást, amíg hólyagos, selymes lett.
A tésztát pihentettem 10 percig, majd fél cm vastagságú téglalappá nyújtottam.
Az ( előre ledarált ) tepertőkrémet szétkentem egy spatula segítségével a kinyújtott tésztán.
A szélesebb felétől kezdve feltekertem, mint a bejglit, vagy rétest.
Ekkor fogtam, amennyire engedte a tészta, lelapítottam és jobbról, balról behajtottam
a tészta széleit középre. Majd még egymásra.
Letakartam egy fóliával, szalvétával és így hagytam, hogy duplájára keljen.
( 1 óra, 25 fokban, a sütőben )




 Ezt a nyújtást, tekerést, hajtogatást még kétszer megismételtem,
tehát összesen 3x hajtogattam, fél - fél óra különbséggel.
A negyedik alkalommal 2 cm vastagságúra nyújtottam.
A tetejét pengével kb. fél cm szélességben rács alakban bevagdostam.
Egy éles késsel 4x4 cm darabokra vagdostam. ( Valamiért az évek során úgy alakult, hogy a tepertős pogácsát így szoktam és nem szaggatóval szaggatom ki. ) Végül egyenként a két tenyérélem között,
kicsit megsodorgattam és úgy raktam a sütőpapíros tepsire.
Lekentem tojással a tetejét ( jobb, ha az oldalára nem folyik, hogy szépen tudjon emelkedni )
és hagytam még fél órát kelni, a sütőt pedig bekapcsoltam 180 fokra, légkeverésre.




15 perc alatt megsütöttem.
Ennél a pogácsánál ( lehet másiknál is , de én ezt ismerem ) igen fontos,
 hogy " gyorsan " süssük meg, mert különben kiszárad.




2012. február 26., vasárnap

Üdvözlet



Margaretta, jó, hogy erre jársz.



Köszönöm.

Üdvözlet



Kedves Csilla, köszönöm.


Tejfölös koszorú, 5 órai teához


Szerdán a piacon Mancika néni kérdezte, egy üveget tartva a kezében,
- elviszem-e ezt a tejfölt, most szedte le reggel?
Mondtam, hogy igen ( hisz ismerem már, hogy kincset érő dolgokat kínál ) de mit fogok én csinálni ennyi tejföllel? ( 1 kg ) Majd süt belőle valamit. - mondta Ő.
Természetesen a tejföl a kosárba landolt.
A Fiam otthon kibontotta, majd közölte, hogy ez annyira sűrű, meg zsíros,
ez olyan mint a vaj, Ő most nem ebből kér.
Gondoltam, jó rendben, akkor majd tényleg sütök valamit. Másnap este elkezdetem recept után nézni, mibe kell sok tejföl. Valami édeset szerettem volna. Egy régi könyvben találtam egy tejfölös piskóta receptet. Keverj össze mindent, öntsd tepsibe, amikor megsült kend meg lekvárral. Nem igazán tetszett, bár semmi bajom nem volt vele, csak nem ilyenre vágytam.
Meghagytam a hozzávalókat és kicsit átalakítottam.
 
 
Tejfölös koszorú, kevert süti


Hozzávalók
3 db tojás
150 gr nádcukor
100 gr vaníliás kristálycukor ( házi ízesítésű )
300 gr tejföl ( lásd megjegyzés )
1 bio citrom héja
1 rúd vanília magjai
2 tk sütőpor ( púposan )
50 gr rétesliszt
150 gr finomliszt
-----------------
vaj a forma kikenéséhez és liszt a szórásához


A három tojást a keverő tálba ütöttem és hozzámértem a cukrokat, beleraktam a vanília kikapart magjait és belereszeltem a citrom héját.
A legnagyobb fokozaton alaposan kikevertettem.
Közben vajjal kikentem a tortasütő, koszorú formáját és beszórtam liszttel, a fölösleget kiöntöttem.
Kimértem 300 gr tejfölt, amit hozzáadtam a cukros tojáshoz, hozzáadtam a sütőport  és tovább járattam a gépet, most már fele erővel. Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, légkeverésre.
Kimértem a liszteket. Mikor gyönyörű, sűrű krémes, de egynemű volt a masszám, kikapcsoltam a gépet és kézierővel, fakanállal beleforgattam az összekevert liszteket.
A kikent formába kanalaztam a sűrű masszát, eligazgattam és beraktam a közben felmelegedett sütőbe.
30 perc alatt megsült, elzártam a sütőt, meglazítottam a tortakarikát de a tésztát bent hagytam
5 percig, majd kivettem, áttettem egy rácsra, hogy kitudjon hűlni.
Meg is tette, én pedig, néhány pehely porcukrot hintettem rá.


A tea ( és kávé ) mellé, egy " csepp " tejszínhab virággal és egy szem málnával kínáltam.
( A málna saját, most a fagyasztóból. )

Megjegyzés:
Ez a tejföl olyan minőség, hogy nem tudom található-e még valahol, kivétel, ha valaki saját maga készít, vagy hasonlóhoz tud jutni. Lásd a fotót.



 Én még soha ilyennel nem találkoztam. Olyan mintha vaj és tejszín lenne együtt. Sűrűségre, állagra mint a mascarpone vagy creme fraiche. Úgy gondolom vagy egyikével helyettesítse, vagy a tejfölből csöpögtesse le a savót, ha valaki elszeretné készíteni. Lehetséges, hogy a liszt mennyiségét, néhány dekával abban az esetben emelni kell.

2012. február 24., péntek

Chilis csiperke...



...a Kubai kenyérből készült pirítóssal.

Gyorsan valamit uzsonnára. Olyat ami pirítósra való, meleg, laktató és finommmmmm!
S miért pirítósra?
Hát mert az is annyira finom.
A kubai kenyérből meg főleg, omlós, roppanós.


Csiperke ( alig ) sütve





Hozzávalók
500 g gomba ( teljesen friss, roppanós, apró, ha lesz majd erdei )
3 ek olívaolaj
30 g vaj
4 gerezd fokhagyma
chili
frissen őrölt bors
tengerisó
friss petrezselyem


A gombát megtisztítottam és felszeleteltem ( nem túl vékonyra! ).
A fokhagymát tisztítottam és hasábokra vágtam. A petrezselymet aprítottam.
A serpenyőbe tettem a zsiradékokat és alá gyújtottam.
Amikor forró lett beledobtam a fokhagymát, egyet kevertem rajta és már tettem is rá a gombát.
Kevergetve pirítottam és közben rászórtam a fűszereket, a petrezselyem kivételével.
 Csak addig pirítottam, amíg egy kis színt kapott, csak addig pároltam, amíg annyi levet engedett,
hogy a vajas olajjal keveredve, egy balzsamos réteget képezett a gombán.






Elzártam a tüzet, megszórtam a petrezselyemmel és azon nyomban a forró pirítósra raktam.
Tekintettel, hogy nekem sincs négy kezem, a pirítóst nem én készítettem.







2012. február 23., csütörtök

Biscotti Picanti/Szicíliai csípős kétszersült



A recept innen, Anissa Helou könyvéből származik és itt olvastam róla.

Az eredeti receptben szereplő ánizst lecseréltem, fokhagymára.
A fehér bort felváltottam rozéra.




Szicíliai kétszersült borssal és fokhagymával




Hozzávalók
60 ml langyos víz
2 1/4  tk száraz élesztő ( 7 g )
120 g finomliszt
100 g teljesőrlésű tönkölyliszt
240 g búzadara
1 tk tengerisó
1 tk frissen őrölt bors
3 ek natúr ( barna ) szezámmag
1 ek fekete szezámmag
3 gerezd fokhagyma reszelve ( finomra )
150 ml + 2 ek extra szűz olívaolaj 
60 ml Villányi rozé
110 ml víz

A szárazélesztőt a 60 ml langyos vízben krémesre kevertem.
A szárazanyagokat kimértem és összekevertem.
Hozzáadtam a másfél deci olívaolajat és a két kezem között összemorzsolgattam,
dörzsölgettem a keveréket.  Belereszeltem a fokhagymát.
Hozzáadtam a feloldott élesztőt, a bort és a 110 ml vizet.
Összegyúrtam a tésztát és még tovább gyúrtam 5 percig.
Letakartam és 25 fokos helyen pihentettem 15 percig.
Újra gyúrtam 5 percig, amíg sima, selymes, rugalmas lett a textúrája.
Beletettem egy olívaolajjal kikent tálba, meleg helyre tettem és megvártam amíg duplájára emelkedik.

Ekkor 3 részre osztottam és egyenként 30 cm hosszú rudakká sodortam.
Egy tepsire sütőpapírt terítettem és a rudakat ráhelyeztem egymástól 5 cm távolságra.




 Egy éles késsel, ujjnyi széles szeleteket metszettem DE nem vágtam át teljesen a tésztát.
A meleg helyen újabb 45 percig kelesztettem, pihentettem.
A sütőt bekapcsoltam 220 fokra ( légkeverés ), amikor forró lett, betettem a tepsit és
13 perc alatt arany színűre sütöttem. ( Éppen, hogy elkezdet színe lenni! )
Kivettem a sütőből, a hőmérsékletet lecsökkentettem 100 fokra, a tészta rudakat
pedig a bemetszés helyén feldaraboltam és fektetve visszaraktam a sütőlemezre.





A sütőlemezt pedig a sós kekszekkel, a második sütésre is, a sütőbe tettem.
35 perc alatt kiszáradtak és szép aranybarna színt szereztek maguknak...




Fogyasztható magában, egy pohár bor mellé, sajttal, sonkával, vagy levesbe tördelve.
Ropogós, omlós, pikáns csoda!
Elvileg három hétig tárolható, szerintem többet is kibírna, ha mi kibírnánk, hogy ne fogyasszuk el!
Kb. 50 szelet lett belőle.






...és ahogy én ajánlom,
egy nem túl vékony szelet, frissen szelt avokádóval!


Friss ízorgia...





Köszönöm a receptet és a lehetőséget.




Kaptam. Köszönöm.

-----------------------------------------------------------------------------


Utóirat
Elkészítettem friss élesztővel is:  a szárazat, 20 g frissre cseréltem.


Csurgatott tészta, a levesben



Avagy mit tegyünk a levesbe?
Sokféle módja van, hogy változatossá tegyünk akár egy egyszerű zöldséglevest. Variálhatunk a zöldségekkel, fűszerekkel, sűríthetjük önmagával, tejföllel, tejszínnel vagy egy tojássárgájával, de legalább olyan változatossá tehetjük, a különféle levesbetétekkel.
Mai zöltséges gombalevesbe csurgatott tésztát készítettem. Ha belefőzzük a levesbe, akkor nem csak benne lesz, hanem kellően be is sűrűsítjük vele.

Csurgatott tészta


Hozzávalók
1 db tojás
50 gr rétesliszt
1 ek búzadara
csipet tengerisó
1 tk olaj
1 mk  apróra vágott petrezselyem ( friss vagy szárított )
Annyi víz, hogy galuska sűrűségűtől hígabb legyen.

A tojást felütöttem, hozzáadtam a lisztet, grízt, sót, petrezselymet és az olajat, majd annyi vizet, hogy egy könnyű, hígabb galuska tésztát kapjak.

A már kész, de még fortyogó levesbe, egy 10 mm átmérőjű ( a keskeny vége ennyi ) tölcséren kereszül belecsorgattam a tésztát. Amikor mind benne volt, még 2 percig hagytam forrni, majd lezártam és a fedőt ráborítottam tálalásig.




2012. február 22., szerda

Kókuszcsók. Tojásfehérje felhasználás.



Egy ötletet vártak tőlem: valami ami édes, nem krémes, nem törik, nem ragad.
Emlékezetes kiegészítője lehet egy korty eszpresszónak.
Mi más lehetne, mint egy csók...





A történet részletei láncszemekként kapcsolódnak egymáshoz.
Vettünk kókuszt, gyümölcs kókuszt. A Fiam feltörte, illetve előtte kiittuk belőle a levét.
Az íze valami csodálatos. A legfinomabb kókuszhús amit valaha ettem.
Krémes, roppanós de mégis szétomlik a szájunkban.
Egy részét hirtelen ötlettől vezérelve meghámoztam és a hámozókéssel szeleteket vágtam belőle. Megszárítottam. Isteni, koncentrált íz.

Kb. 2 hete vásároltam bio kókuszchipsszet.




Ezt a kettőt most összeadtam és kávédarálóval megőröltem.
Ez adta a " süti elképzelésem " alapját.
A macaron receptből indultam ki,
csak most kókuszlisztre cseréltem a mandulát.

...Kókuszcsók

Hozzávalók
70 g kókuszliszt
2 db tojásfehérje ( 70 g )
33 g kristálycukor
100 g porcukor
1 ek. kakaó


Az elkészítése hasonlóan történt, mint a macaronnak.
Előkészítettem két tepsit, sütőpapírral fedtem, a sütőt bekapcsoltam 150 fokra, légkeverésre.
A kókuszlisztet, porcukrot, kakaót egy tálba szitáltam és összekevertem.
A tojásfehérjéket felvertem, a kristálycukrot hozzáadva kemény hab lett belőle.
Beleforgattam a kókuszlisztes egyveleget (nem óvtam túlságosan a habot).




Egy nyomózacskóba lapátoltam és kisebb pöttyöket nyomtam a sütőpapírra.
Amikorra befejeztem, a sütő is bemelegedett. Egymás után 11 perc alatt megsütöttem a két tepsivel.
A sütőlapon hagytam kihűlni.




Édes, roppanós, olvadós kókuszíz.
Ilyenre gondoltunk.






Üdvözlet


Mellissina2, köszöntelek!



Köszönöm.

2012. február 21., kedd

Becsináltleves


Emlékszem gyermekkoromban sokat rötyörésztem ezen az elnevezésen, de nagyon szerettem, a levest. Édesanyám természetesen saját maga nevelte csirkéből, az aprólékból készítette. Ma már én nem eszem és nem is saját nevelésű csirkéből készítem, sőt nem is aprólékból, hanem csirkemellből, mert abból szeretik...Egy maradt a régi, vagyis egy dolog emlékeztet a régre: a nevetés, csak most már a Fiam rötyörészik az elnevezésen. A levest imádja, ez a kedvence.

Becsináltleves csirkemellből


Hozzávalók
1 db bőrös csirkemell
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db közepes krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
fűszerek: szárított bio fűszerkeverék, tengerisó, bors
sok-sok friss tárkony ami most nincs, sajnos, így szárított változata
30 gr vaj
1 ek liszt
2 liter víz
---------------------
1,5 dl tejszín
1 db tojássárgája
---------------------
friss petrezselyem
tálaláshoz citrom



A csirkemellet tisztítottam és feldaraboltam, a csontot csak négybe vágtam,
a bőrét egészben hagytam.
A zöldségeket megtisztítottam és karikára metéltem, a krumplit kockára.
A fokhagymát kis hasábokra.
A kuktába tettem a darab vajat, amikor sercegett, rádobtam a csirkemellet és amikor fehér színre váltott, hozzáadtam a zöldségeket. Addig pirítottam amíg lekapta egy picit az alját, ekkor rászórtam a fűszereket, megkevertem és rászórtam a lisztet. Így is hagytam 1-2 percig, hogy piruljon és végül felöntöttem a vízzel. Addig kevergettem még felforrt az egész és a kis pörcöket is
felvakarásztam az edény aljáról.
Rátettem a kukta tetejét, lezártam, az órát beállítottam 11 percre és erős tűzön hagytam,
hogy felforrjon és megfőjön.
Az idő leteltével, lezártam a tüzet és megvártam amíg letudom venni a kukta tetejét.
Közben az egy tojássárgáját elkevertem a tejszínnel, amit a kész fortyogó levesbe öntöttem, óvatosan folyamatosan kevergetve, hogy ne kapja össze.
Újra forraltam rajta egyet, immár fedő nélkül.
Friss petrezselyemmel ( friss tárkony idejében, friss tárkonnyal! ) megszórva tálaltam.


Bársonyfül



A másik, vagyis a másik füle. Itt a jobb, most meg a bal.