Gondoltam kipróbálok, a kedvenc recepttől elrugaszkodva egy másik receptet és a formával is kísérletezek. ( Igaz néhány szalagos mindig készül a Papának, esetleg nem lesz annyira szalagos! )
A választásom egy " szalagos fánk " nevű receptre esett, amit egy régi szakácskönyvben találtam.
Sajna a címét nem tudom, mert nincs meg a borítója.
Az tudom, hogy még 6 forint volt a könyv ára és azt is, hogy akkor még más praktikus tanácsokkal is szolgált az író: pl. mi tartozik a napi és a heti takarítás körébe.
Ja és nincs tele hirdetéssel, tisztítószer és gyógyszer reklámmal.
A választásom egy " szalagos fánk " nevű receptre esett, amit egy régi szakácskönyvben találtam.
Sajna a címét nem tudom, mert nincs meg a borítója.
Az tudom, hogy még 6 forint volt a könyv ára és azt is, hogy akkor még más praktikus tanácsokkal is szolgált az író: pl. mi tartozik a napi és a heti takarítás körébe.
Ja és nincs tele hirdetéssel, tisztítószer és gyógyszer reklámmal.
Szalagos fánk, ahogy én készítettem
Hozzávalók
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
50 g kristálycukor
csipet tengerisó
1 db citrom héja ( saját )
4 dl langyos tej
20 g friss élesztő
2 db tojássárgája
3 ek rum
1 ek a citrom levéből
50 g olvasztott vaj
A liszteket reggel ( 2 órával előbb ) ráraktam a meleg radiátorra, a többi hozzávalót,
kikészítettem a konyhapultra.
kikészítettem a konyhapultra.
A liszteket a dagasztótálba szitáltam ( fánknál sosem szoktam ezt a lépést kihagyni, fellazítjuk,
jót tesz ha megszellőztetjük/ Levegő elem )
jót tesz ha megszellőztetjük/ Levegő elem )
Hozzáadtam a cukrot, a sót, a citrom héját belereszeltem. Újra összekevertem, a közepére mélyedést készítettem, beleöntöttem a langyos tejet.
Belemorzsoltam az élesztőt és megvártam amíg felhabosodik. Ekkor bekapcsoltam a gépet,
rákanalaztam a rumot, citromlét és egyenként a tojások sárgáját.
rákanalaztam a rumot, citromlét és egyenként a tojások sárgáját.
Amikor már szépen összeállt a tészta, kanalanként az olvasztott de kihűlt vajat.
Nagyobb fokozatra kapcsoltam és hagytam, hogy fényesre dagassza.
Amikor elvált az edény falától átraktam a lisztezett munka felületre.
Megformáztam, letakartam fóliával és dupla terítővel. El kellett mennem 2 órára, tehát volt ideje kelni.
Ki is használta az időt, hatalmas hólyagokkal ajándékozott meg.
Ki is használta az időt, hatalmas hólyagokkal ajándékozott meg.
Igaz nem volt egyedül, a Szivárvány besegített...
A kezemmel kedvesen lelapogattam kb. 1,5 - 2 cm vastagra és egy
7 cm átmérőjű üvegpohárral kiszaggattam.
7 cm átmérőjű üvegpohárral kiszaggattam.
A fánkok kétharmadának kilyukasztottam a közepét: a két kezembe vettem,
alulról megtámasztottam a 4 - 4 ujjammal és a két hüvelykujjammal pedig fölülről lyukat képeztem,
vigyázva, hogy ne törjem össze körbe a tésztát. Hú leírva nagyon bonyolultnak tűnik.
Ráraktam két tepsire, letakartam és hagytam fél órát pihenni.
Felmelegítettem az olajat 160 fokra.
A fánkokat 3 db-ként megsütöttem. Először, az addig felső felével raktam az olajba, rácsuktam a fedőt, majd 4 perc múlva megfordítottam és fedő nélkül készre sütöttem.
Egy kosárfonó vesszőre ráhúztam a kész lyukas fánkokat. Tetszett a családomnak. Finom is volt.
Ritka, lyukacsos ( nem csak a közepe, amit én képeztem ), pehely könnyű bélzetű.
Viszont a régi receptem szerint készült, sokkal - sokkal tartalmasabb, én jobban szeretem.
Ez nem azt jelenti, hogy ezzel bármi baj lenne, csak az nekem jobban ízlik.
Elfogyott.
jaj, de gyönyörűek, majd el röpülnek!
VálaszTörlésnekem nagyon tetszik, hogy ilyen könnyű, levegős!
a régi recepted is fent van valahol?
puszi :)
Igen :) szia Lillacska!
TörlésItt van: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/01/fank-fank-hogolyo-fank.html
Ma elkészítettük a kisebb lányommal... ez valami álom! :)
VálaszTörlésLillacska!
TörlésKöszönöm szépen, Ti is Vagytok "álom" , "álom Barátok" olyan Barátok, akikről sokan csak álmodnak...
Ölelés Nektek!
Á.