2012. február 27., hétfő

Réteges tepertős pogácsa



Nagyböjt ellenére, tepertős pogácsa, mert ezt kívánták.
Böjtöt pedig azt tart, aki szeretne, nem erőszak...ugye?
A feleség, anya, lány ( egy személyben ) pedig jó akar lenni, s főleg senkit nem akar megváltoztatni... Egyébként is a böjt nem csak a hús nem evésről szól...

Mindig is ezt a fajtát sütöttem, mert úgy jó ahogy van. 
Állítólag, mert még sohasem kóstoltam.


Réteges tepertős pogácsa




Hozzávalók
500 g finomliszt
30 g élesztő
1 dl tejföl
0,5 dl bor
150 g vaj ( puha vagy olvasztva )
1 tk só
250 g darált tepertő
0,5 - 1 dl tej
( A hozzávalók szobahőmérsékletűek. )




Kimértem a lisztet, hozzáadtam a sót, elkevertem.
Belemorzsoltam az élesztőt, elkevertem.
(Ha Valaki jobban szereti az élesztőt langyos tejben megfuttatni, úgy is működik,
van amikor én is úgy csinálom. Akkor a liszt közepére mélyedést készítek,
beleöntöm a langyos tejet, beleteszem az élesztőt,
picit összekeverem a tejet és az élesztőt, majd meghintem egy picike ( 1 tk ) liszttel.
Megvárom még felhabosodik.)
 Bekapcsoltam a keverőgépet, az élesztős liszthez adtam a tejfölt, bort, olvasztott vajat és
annyi tejet, hogy ruganyos, könnyen dolgozható rétestésztát kapjak.
A gépet folyamatosan járattam, amíg szép, nem ragadós tésztagombócot dagasztott nekem.
Ekkor saját kezeimmel folytattam a dagasztást, amíg hólyagos, selymes lett.
A tésztát pihentettem 10 percig, majd fél cm vastagságú téglalappá nyújtottam.
Az ( előre ledarált ) tepertőkrémet szétkentem egy spatula segítségével a kinyújtott tésztán.
A szélesebb felétől kezdve feltekertem, mint a bejglit, vagy rétest.
Ekkor fogtam, amennyire engedte a tészta, lelapítottam és jobbról, balról behajtottam
a tészta széleit középre. Majd még egymásra.
Letakartam egy fóliával, szalvétával és így hagytam, hogy duplájára keljen.
( 1 óra, 25 fokban, a sütőben )




 Ezt a nyújtást, tekerést, hajtogatást még kétszer megismételtem,
tehát összesen 3x hajtogattam, fél - fél óra különbséggel.
A negyedik alkalommal 2 cm vastagságúra nyújtottam.
A tetejét pengével kb. fél cm szélességben rács alakban bevagdostam.
Egy éles késsel 4x4 cm darabokra vagdostam. ( Valamiért az évek során úgy alakult, hogy a tepertős pogácsát így szoktam és nem szaggatóval szaggatom ki. ) Végül egyenként a két tenyérélem között,
kicsit megsodorgattam és úgy raktam a sütőpapíros tepsire.
Lekentem tojással a tetejét ( jobb, ha az oldalára nem folyik, hogy szépen tudjon emelkedni )
és hagytam még fél órát kelni, a sütőt pedig bekapcsoltam 180 fokra, légkeverésre.




15 perc alatt megsütöttem.
Ennél a pogácsánál ( lehet másiknál is , de én ezt ismerem ) igen fontos,
 hogy " gyorsan " süssük meg, mert különben kiszárad.




6 megjegyzés:

  1. Hú ez a pogácsa nem mondom,tökéletes lett!És milyen finom lehet!!!!:):):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig ilyen, azt hiszem elronthatatlan. Azt mondják finom...megkínálnálak szívesen ( már nincs, de sütnék Neked )

      Törlés
  2. Szia! :)
    A kubai kenyér révén jutottam el hozzád. :))) Fel is iratkoztam. Gyönyörű ez a pogácsa(is), a képeid valami csodálatosak, gratulálok, sikerül velük az érzékszerveinkre hatni! :)))

    VálaszTörlés
  3. Szia Csilla!
    Nagyon örülök és köszönöm. Az érzékszerveimet a Te képeid sem hagyják nyugodni, na meg gyönyörűen szeleteled a sütiket, a Boldogi Nagyrózsára meg nem találok szavakat...
    ( én is felíratkoztam )

    VálaszTörlés
  4. Tanítani lehetne, olyan szép foszlós! Én mindenevő vagyok, szívesen meg is kóstolnám!

    VálaszTörlés