Két éve tettem el először, vegyesen, citrusokból dzsemet. Előtte a narancs volt a kedvenc.
Viszont a lime íze a lekvárban, győzedelmeskedett.
A pisztáciás kenyérhez bontottam fel az utolsó üveggel.
A kosárban pedig volt narancs és volt citrom. ( Azt hiszem az a bizonyos Meyer féle, bár sehol nem tüntették fel, a Sparban, hogy ez lenne a neve. ) Vettem még grapefruitot, pirosat.
Mandarint és az említett lime-ot.
Hogy hogyan lett belőle karamellizált, azt kicsit később.
Citrusdzsem
Hozzávalók
2 db piros grapefruit húsa
3 db lime héja, leve
3 db narancs húsa
2 db mandarin leve
3 db ( Meyer ) citrom, mindenestől
700 g kristálycukor
A gyümölcsöket alaposan megdörzsöltem forró vízben, majd folyóvíz alatt lemostam.
Bizonyára marad rajta ez-az, hisz nem volt bio, de ez van...
Bizonyára marad rajta ez-az, hisz nem volt bio, de ez van...
A grapefruitot filéztem és feldaraboltam. A narancsot szintén. A mandarinok levét kifacsartam.
A citromokat kicsit megnyomkodtam, majd 1x1 cm darabokra vágtam.
A 3 db lime héját lereszeltem, majd a levüket kipréseltem.
Természetesen az egészet egy fazékba raktam.
Összesen 1 kg 20 dkg volt, ehhez 70 dkg cukrot mértem.
Összekevertem és meggyújtottam alatta a tüzet. 2 órán át hagytam rotyogni, a legkisebb lángon.
Elzártam, majd másnap folytattam, azaz újabb két órán át főtt.
A citromokat kicsit megnyomkodtam, majd 1x1 cm darabokra vágtam.
A 3 db lime héját lereszeltem, majd a levüket kipréseltem.
Természetesen az egészet egy fazékba raktam.
Összesen 1 kg 20 dkg volt, ehhez 70 dkg cukrot mértem.
Összekevertem és meggyújtottam alatta a tüzet. 2 órán át hagytam rotyogni, a legkisebb lángon.
Elzártam, majd másnap folytattam, azaz újabb két órán át főtt.
Az utolsó fél órát nem töltöttem a közelében, amikor szólt a férjem,
hogy olyan nagyon finom illat van, olyan karamelles...
hogy olyan nagyon finom illat van, olyan karamelles...
Hú, futás. Pont jókor szólt és jókor érkeztem.
Sűrű, ragacsos, elképesztő illatú, na és persze fenomenális ízű képződményt találtam a fazék alján.
Sűrű, ragacsos, elképesztő illatú, na és persze fenomenális ízű képződményt találtam a fazék alján.
Üvegekbe raktam, szorosan rácsavartam a tetőket és fejükre borítottam 10 percig.
Az összes látható a képen. Ennyi lett, 3 üveg 100 - 150 g közötti és egy pirinyó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése