2012. február 13., hétfő

Karamellizált citrusdzsem



Két éve tettem el először, vegyesen, citrusokból dzsemet. Előtte a narancs volt a kedvenc.
Viszont a lime íze a lekvárban, győzedelmeskedett.
A pisztáciás kenyérhez bontottam fel az utolsó üveggel.
 A kosárban pedig volt narancs és volt citrom. ( Azt hiszem az a bizonyos Meyer féle, bár sehol nem tüntették fel, a Sparban, hogy ez lenne a neve. ) Vettem még grapefruitot, pirosat.
Mandarint és az említett lime-ot.  
Hogy hogyan lett belőle karamellizált, azt kicsit később.





Citrusdzsem




Hozzávalók
2 db piros grapefruit húsa
3 db lime héja, leve
3 db narancs húsa
2 db mandarin leve
3 db ( Meyer ) citrom,  mindenestől
700 g kristálycukor  




A gyümölcsöket alaposan megdörzsöltem forró vízben, majd folyóvíz alatt lemostam.
 Bizonyára marad rajta ez-az, hisz nem volt bio, de ez van...
A grapefruitot filéztem és feldaraboltam. A narancsot szintén. A mandarinok levét kifacsartam.
A citromokat kicsit megnyomkodtam, majd 1x1 cm darabokra vágtam.
A 3 db lime héját lereszeltem, majd a levüket kipréseltem.
Természetesen az egészet egy fazékba raktam.
Összesen 1 kg 20 dkg volt, ehhez 70 dkg cukrot mértem.
Összekevertem és meggyújtottam alatta a tüzet. 2 órán át hagytam rotyogni, a legkisebb lángon.
Elzártam, majd másnap folytattam, azaz újabb két órán át főtt.
Az utolsó fél órát nem töltöttem a közelében, amikor szólt a férjem,
hogy olyan nagyon finom illat van, olyan karamelles...
Hú, futás. Pont jókor szólt és jókor érkeztem.
Sűrű, ragacsos, elképesztő illatú, na és persze fenomenális ízű képződményt találtam a fazék alján.






Üvegekbe raktam, szorosan rácsavartam a tetőket és fejükre borítottam 10 percig.








Az összes látható a képen. Ennyi lett, 3 üveg 100 - 150 g közötti és egy pirinyó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése