2012. február 3., péntek

Mák, mint gyógynövény. "Mézesmák"




A mák nem csak finom, hanem nélkülözhetetlen gyógynövény.
Ma szinte, a népbetegségnek számító csontritkulás gyógyító - megelőző szere!
 ( Recept alul. )


Mák ( Papaver somniferum )






Őshazája feltehetően Közép-Ázsia. Nálunk egynyári növény, mediterrán országokban évelő.
Vallási szertartásaikban a sumérok már Kr.e. 3000 körül használták a mákféléket.
Olaját, magját a táplálkozásban hasznosítjuk, de a mák az Ópium forrása is.
A mákgubó hatóanyagainak laboratóriumi elemzése és az eredmények rögzítése
egy magyar kutató nevéhez fűződik:
Kabay János gyógyszerész 1931. Büszkék lehetünk rá, köszönjük.
A mákból nyerik a Morfint, a Kodeint melyek fájdalomcsillapítók,
számos gyógyszer készül még belőle,
de a mák a forrása a Heroin kábítószer is.
Már a középkorban alkalmazták fájdalomcsillapító, érzéstelenítőként.
A görögök, rómaiak mézzel keverve fogyasztották.
Sok országban szigorúan szabályozzák termesztését.
(Magyarországon pl. nem lehet fehér virágút, csak a lilás virágút termeszteni. )
Az érett magja kivételével, semmilyen részét nem engedélyezik fogyasztásra.
Tehát, amit nekünk szabad: az érett magot fogyasztani.
Erre viszont igen sokféle lehetőségünk van.




Az érett mag és belőle hidegen préselt olaj  B1-, B5-, B6-, B7-, vitaminokon kívül tartalmaz,
foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, nátriumot.
Emellett a kerti mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható!!!
(Esszenciális, alapvető fontosságú  aminosavnak nevezzük azokat az aminosavakat, amit az emberi,
 illetve állati szervezet nem / vagy nem teljes mértékben képes előállítani.)
A mák olajának rendszeres fogyasztásával csökken, a vér összes lipid szintje,
kedvezően szabályozza a koleszterin szintet.
A mákolaj nyugtatólag hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást.
A latin nevében szereplő "somniferum" szó "álmot hozó"-t jelent.
A bélrendszer karbantartásában, mint " takarító " vesz részt.
A bőrünk pedig az olajától táplált és puha lesz.
( Most jutott eszembe, hogy kiváló arcradír is készíthető belőle.)




A csontok épüléséhez kalciumra van szükség.
Kérem szépen, a mák 8x ( nyolcszor ) annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej.
Viszont, hogy felszívódjon és a csontokba beépüljön,
 nem elég a kalcium,de,
a mákban megtalálható a felszívódáshoz szükséges foszfor és magnézium is!
Még pedig pont ideális arányban.




Ezért kihagyhatatlan kiegészítője a csontritkulás kezelésének,
 illetve jelentős szerepe lehet a megelőzésben, a csontjaink karbantartásában.

Alapvető javaslat, a mákos étel gyakori fogyasztása.
Minden héten együnk mákos ételt legalább egyszer, de akár többször.
(Magam részéről mindent megfogok tenni, hogy minél több ötlettel szolgáljak.)


Érdekes hírt találtam erre vonatkozólag: Szlovákiában egy temető sírjainak
exhumálása során, megdöbbenve tapasztalták, hogy épek a csontok.
Kiderült, hogy a falu lakossága, mák termesztésből tartotta fenn magát,
táplálkozásukban jelentős méreteket öltött a mák fogyasztás.
Dr. Oláh Andor orvos -természetgyógyász is foglakozott a kutatással.
Találtam olyan anyagot is amely arról szól, hogy régen úgy készítettek mákos ételt,
hogy az egyik kitartson a másikig, de úgy is fogalmazhatnám,
hogy amikor elfogyott a mákkal készült étel, elkészült a következő.

S íme a  régi népi recept, amit addig érdemes fogyasztani amíg el nem fogy,
majd egy hónap szünet után újra kezdeni, folytatni.

"Mézesmák"
Hozzávalók
500 g mák darálva
500 g méz
némi forrás vagy tisztított víz, lehetőleg nem csapvíz




A mézet, mákot tegyük egy melegíthető üvegedénybe, gőz fölött kevergetve melegítsük össze,
 esetleg tegyünk hozzá kevés vizet, hogy keverhető massza legyen.
Arra is figyeljünk, hogy ne melegítsük túl, semmiképpen sem legyen melegebb,
 mint a saját testhőmérsékletünk.
Így szól a régi recept, de elmondom, én hogyan szoktam: fogok egy szép üveget,
beleteszem a mákot, rácsorgatom a mézet,
összekeverem az óramutató járásával megegyező irányban,
így belekeverem az energiámat is. Ennyi.
Igen tanácsos, hogy olyankor készítsük, amikor nyugodtak vagyunk,
szeretetteljes gondolataink vannak, átjár az öröm.






Tegyük egy lezárható üvegbe és tároljuk hideg helyen.






Ebből a mézes - mákból fogyasszunk naponta 1 evőkanállal.
Ne feledjük ez kiegészítés, illetve a megelőzést szolgálja,
 természetesen az életmódunkat vizsgáljuk felül, vizsgáljuk meg gondolatainkat.





A mákgubók, amik a fotón szerepelnek, még Édesapám termeléséből származnak.
Valamiért egykor, immár 9 éve eltettem és magammal hoztam.
Édesapa mesélte, igaz én is emlékszem rá, hogy egykor fehér mákja is volt, fehér mákot is termelt.





Érdekes, hogy több szólásunk is kapcsolódik a mákhoz ( is ), pl.
- mákja volt valakinek / ha valaki valamit megúszott, szerencséje volt egy szituációban.
- mákvirágnak pedig, mindannyian tudjuk mikor nevezzük csemeténket, vagy nem a csemeténket.
Találtam egy " átkot " is:
"Nem kívánok egyéb átkot, egyél meg egy hekto mákot!
Minden nap csak egy - egy szemet, addig élj még meg nem eszed."





A bejegyzés a mákról tájékoztató jellegű!
Bármilyen panasz, betegség esetén ajánlott szakemberhez/orvoshoz fordulni.



18 megjegyzés:

  1. nagyon hasznos ez a bejegyzes

    VálaszTörlés
  2. Teljesen a mák hatása alá kerültem, úgyhogy ma mákos nudli lesz az ebéd, de kíváncsian várom a további mákos ötleteidet!!! Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ágnes, nagyon örülök :)
      Jönnek....
      Szép estét.

      Törlés
  3. Nagyon jó ez a bejegyzés. Eddig is imádtuk a mákot és tudtam, hogy milyen fontos gyógynövény, de ezzel a bejegyzéssel azoknak is meghozod a kedvét, akik nem így voltak vele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter, köszönöm szépen. A természetben minden meg van amire szükségünk van, igazi kicsesbánya, hát csak tudnunk kell róla...

      Törlés
  4. Köszönet a sok jó információért. 1-2 hete találtam a blogodra és nagyon hálás vagyok érte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wattacukor <3
      Köszönöm szépen, örülök Neked <3

      Törlés
  5. Milyen érdekes ez! nálam ez ösztön szinten működik, ősztől tavaszig minden héten eszek mákosat. Az alap a mákos tészta, termelői mézzel keverve :-) Sosem tört még csontom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remek vagy Arikan <3
      Tudhatná ezt mindannyiunk szervezete.... :)

      Törlés
  6. Imádom az alaposságot az írásaidban. :)Azt meg külön öröm olvasni, ha valami ismeretet tudást mi adtunk a világnak. :) Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Filia <3 köszönöm.
      Igen, szerintem sokat köszönhet a "világ" a népünknek.

      Törlés
  7. Ma hallgattam egy előadást a mákról a Kossuth adón!!Nagyon tanulságos volt,kihangsúlyozták a kalcium tartalmát!!Gyermekeinknek hetente akár kétszer ai adjunk egy héten mákos ételt!!De a legfontosabb,hogy hazai termesztésű mákot együnk,mert sajnos a boltokban én mostanában csak külföldit tudtam venni s az előadó szerint ez már nem megbízható forrás!!Irány a piac,vegyünk néniktől az ősz folyamán finom,magyar mákot!!!Az előadó is emlitette Kabay nevét és azt milyen nagy lehetőség gyógyszer alapanyagként termelni a mákot hazánkban !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Névtelen" <3
      Köszönöm szépen, szép szavaidat, köszönöm a megerősítést.
      Igen, mindenben egyetértek :) pont ma ígért kedves ismerősöm finom hazai mákot.
      Együnk mákot! hazai mákot!

      Törlés
  8. Nagyon tetszik a fenti írás!

    VálaszTörlés
  9. AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY ÉN AZ ALTATÓ GYÓGYSZEREMET LECSERÉLTEM MÁKOLAJRA.MINDEN ESTE 2 K.K. VESZEK BE LEFEKVÉS ELŐTT . BAJ HA NEM SZÜNETELEK VELE , MERT AKKOR MEGINT GYÓGYSZERT KELL BEVENNEM .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Névtelen"
      A mákolaj remek dolog, de hogy lecserélheti-e az altatóját, csakis azzal az orvossal tudja megbeszélni, aki Önnek az altatószert felírta.
      Bízom benne, hogy csökkenteni lehet a gyógyszer mennyiségét!
      Sok sikert!
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés